Hyppää pääsisältöön
JUKKA HAAVISTO

Virkarikostutkinta poliisien hämäräpuuhista Aarnion naapurissa laajenee - myös tutkintajohtajan Jukka Haaviston toimia selvitetään!

Seiska paljasti elokuussa, että huumepoliisin ex-pomon Jari Aarnion naapuri Kenneth Väyrynen epäilee poliisin tehneen luvattoman ja salaisen kotietsinnän hänen varastoonsa samalla, kun he tutkivat Aarnion tonttia. Väyrynen teki viime vuonna asiasta tutkintapyynnön, mutta se ei johtanut mihinkään.

TAUSTAA: POLIISILLA ERIKOISIA SALAPUUHIA JARI AARNION NAAPURIN VARASTOLLA – NAAPURI TEKI TUTKINTAPYYNNÖN: ”KERROIN OLEVANI VÄYRYNEN JA ETTÄ TÄMÄ ON KASVIMAANI!”

TAUSTAA: POLIISI PENKOI SALAA JARI AARNION NAAPURIN VARASTON - NÄIN POLIISI JA SYYTTÄJÄ VASTASIVAT TUTKINTAPYYNTÖÖN: ”EI EDES EREHDYKSEN MAHDOLLISUUTTA!”

Seiska sai kuitenkin haltuunsa kuvia poliiseista penkomassa Väyrysen varastoa. Ennen kuvan julkaisua asiaa tutkineet tutkinnanjohtajat Kai Virtanen ja Tapio Mäkinen väittivät, että salaista kotietsintää ei ole tapahtunut ja se olisi mahdotonta edes erehdyksessä, koska Aarnion tontin rajat käytiin tarkkaan läpi.

Kahta poliisia epäillään virkarikoksesta

Myös kotietsinnästä vastannut Aarnio-vyyhdin tutkinnanjohtaja, syyttäjä Jukka Haavisto väitti, ettei sellaista ole voinut tapahtua vahingossakaan. Seiskan uutisen jälkeen ääni kellossa kuitenkin muuttui ja tutkinta aloitettiin uudestaan. Kahden poliisin kohdalla esitutkintakynnys on ylittynyt ja heitä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Asian tutkinnanjohtajana toimii yhä Mäkinen, vaikka hänenkin toimista tehtiin tutkintapyyntö, jossa pyydettin tutkimaan, onko Väyrysen tutkintapyynnön esiselvitys tehty virkavelvollisuuden edellyttämällä huolellisuudella. Valtakunnansyyttäjänvirasto päätti kuitenkin, ettei tutkintapyyntöä tutkita, koska aiempaa tutkintaa jatketaan.

TAUSTAA: SAMAT VIRANOMAISET JATKAVAT JARI AARNION NAAPURIN VARASTON PENKOMISJUTUN SELVITYSTÄ HEIHIN KOHDISTUNEESTA TUTKINTAPYYNNÖSTÄ HUOLIMATTA!

Seiskalle selvisi, että nyt myös Jukka Haaviston toimia tutkitaan. Haaviston kohdalla tutkinnanjohtajana toimii rikoskomisario Tuomas Pöyhönen.

– Se pitää paikkansa. Hänen osaltaan ollaan vielä esiselvitysvaiheessa, enkä sen takia voi tässä yhteydessä muuta kommentoida, Seiskan tavoittama Pöyhönen toteaa.

Syyttäjän ei tarvitse puhua totta 

Haavisto on niittänyt mainetta Suomen historian laajimman rikosjutun, Aarnio-vyyhdin tutkinnan johtamisesta. Alun perin Väyrysen tutkintapyyntöä tutkittiin pelkästään kotietsintäraportin ja Haaviston antaman vastauksen perusteella. Vastauksessaan Haavisto kiisti salaisen kotietsinnän, joka on Suomessa laitonta kaikissa olosuhteissa. 

Alusta asti tutkinnanjohtajana jutussa toiminut Tapio Mäkinen totesi kuitenkin Seiskalle, että itsekriminalisointisuoja pätee myös poliisien kohdalla.

– Selvityksen antajalla lähtökohtaisesti velvollisuus pysyä totuudessa mutta mitään sellaista ei tarvitse kertoa, joka voisi saattaa selvityksen antajan syytteen vaaraan. Kysymys on ns. itsekriminalisoinnin kiellosta, Mäkinen viesti Seiskalle.

Eli käytännössä Haaviston ei tarvitse puhua totta mistään, mikä saattaa johtaa häntä vastaan nostettuun rikossyytteeseen.
 


Teksti:
Sami Sinokki
Kuvat:
Seiskan toimitus

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!