Tomi Björck oppi, kuinka vaikeaa Australiassa on menestyä ravintoloilla: ”Vain toivotaan, ettei ravintola mene nurin!”

Huippukokki Tomi Björck, hänen vaimonsa Minka ja heidän kaksi poikaansa viihtyvät mainiosti Australiassa. Perhe on asunut Sydneyssä jo kaksi vuotta.
– Ei siellä ole mitään ihmeellistä, mutta arki vain toimii siellä. Skidit ovat koulussa, siellä on lämpöä, palmuja ja hieno ruokakulttuuri. Ei ole ollut kyllä mitään kaipuuta Suomeen.
Koti-ikävää helpottaa nykypäivän tehokas yhteydenpito sosiaalisen median avulla.
– Kun muutin Australiaan ensimmäisen kerran vuonna 2005, niin kuukauden saldo meni yhteen mitä kuuluu -kaukopuheluun. Nykyään voi soitella ilmaiseksi Facetime-puheluita, Tomi naurahtaa.
Tomin luomukset alkavat hiljalleen kansainvälistyä. Helsingin ja Tukholman ravintoloiden lisäksi hän pyörittää ravintolaa myös nykyisessä kotikaupungissaan Sydneyssä.
– Se on ravintola ja baari. Ei voi sanoa, että tehtäisiin siellä vielä rahaa, mutta on se kuitenkin miljoonabisnestä.
– Ei sieltä vielä tuottoa ole tullut. Hommat on vasta saatu aluilleen, ja on tässä muutenkin vähän kaikenlaisia uusia virityksiä ja kuvioita.
Tällainen on Tomi Björckin perheen luksuskoti Australiassa: hulppea uima-allas pihalla - kuvat!
Ravintolan pyörittäminen ja menestyvä liiketoiminta eivät välttämättä kulje käsi kädessä kengurumaassakaan.
– Australiassa 70 prosenttia ravintoloista menee nurin. Se ei ole mitään sellaista, että pannaan firma pystyyn, ostetaan työsuhdeautot, läppärit ja odotellaan, että alkaisi tulla rahaa, Tomi naurahtaa.
– Taso ja laatu pitää pitää koko ajan. Pari vuotta täytyy tehdä hirveästi duunia, ja sitten vain toivotaan, ettei ravintola mene nurin.