fbq
Uutiset
29.06.2019 17:46
Teksti: Jari Peltomäki|Kuvat: Seiskan arkisto ja MTV
Hannele Lauri tähditti Uuno-elokuvia.
Spede-leffojen tähti Hannele Lauri Vesku Loirista: Hän on ansaitusti legenda!
Uutiset
29.06.2019 17:46
Teksti: Jari Peltomäki|Kuvat: Seiskan arkisto ja MTV

Uuno Turhapuro -elokuvat ovat osa suomalaista elokuvahistoriaa. Pertti ”Spede” Pasasen luomia komediaklassikoita tehtiin vuosina 1973-2004 kaikkiaan 20. Suurin hitti oli vuoden 1984 Uuno Turhapuron armeijan leivissä, joka keräsi teattereihin peräti 750 965 katsojaa, ja sitä esitetään yhä televisiossa vuosittain.

Lue myös: Muistatko? Spede Pasanen ja Missi-Maria Drockila olivat 90-luvun kohupari – suhteessa lukuisia käänteitä: "Kuin luotuja toisilleen"

Näyttelijä Hannele Lauri, 66, oli mukana yhdeksässä Uunossa sekä monissa muissa Spede-leffoissa kuten Tup-akka-lakko ja Pikkupojat.

– Uuno oli kerrassaan nerokas hahmo. Nimenäkin ”Turhapuro” on kekseliäs ja huvittava, nauroin sitä aikoinani: kuinka voi puro olla niin turha kuin Uuno, Hannele hymyilee.

Uuno armeijan leivissä -elokuvassa Hannele esitti everstin tytärtä, jolle Uuno joutui puolivahingossa opettamaan tennistä.
Uuno armeijan leivissä -elokuvassa Hannele esitti everstin tytärtä, jolle Uuno joutui puolivahingossa opettamaan tennistä.

 

Lue myös: Hannele Lauri kaipaa Speden huumoria: ”Sain tietää kuolemasta tuntemattomalta ihmiseltä!”

Kontrasti nauratti

Uuno oli esittäjänsä Vesa-Matti Loirin luomus. Hannele sanoo, että Spede antoi Veskulle vapaat kädet vaatteista lähtien tehdä Uunosta omanlaisensa.

– Uuno-filmien yksi hauskuuden syy on kontrastissa. Me muut näyttelijät olimme aika normaaleja. Emme liioitelleet tai tehneet hahmoistamme korneja, jolloin Veskun hahmo korostui, Hannele kuvaa.

– Toinen tärkeä syy on siinä, että Vesku teki Uunonsa tosissaan. Huumori kumpuaa siitä, että hahmoon pitää uskoa. Komiikan teko on vaikea laji ja rytmiikan on osuttava paikoilleen.

Lue myös: Spede Pasasen kuolema aiheutti Riitta Väisäselle kauan jatkuneen surun: Olin pitkään sokissa!

Uunoissa esiintyneet näyttelijät alkavat olla kaikki edesmenneitä: Spede kuoli jo 2001, Uunon vaimoa Elisabethia näytellyt Marjatta Raita 2007, vuorineuvos Tuuraa ikimuistettavasti tulkinnut Tapio Hämäläinen 2008, anoppia esittänyt Marita Nordberg 2008…

– Onneksi Vesku on vielä voimissaan. Hän on ansaitusti legenda! Hannele sanoo.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »