Elina

Seksuaalista ahdistelua kokenut Elina Knihtilä avoimena Seiskalle elokuva-alan ahdistelukohusta: Tiesin, että näyttelijä raiskattiin kouluaikana!

Uutiset | 02.02.2018 08:13

YLE kertoi eilen keskiviikkona elokuvaohjaaja ja elokuvankerronnan professori Lauri Törhösen ahdistelleen lukuisia naisia seksuaalisesti.

LUE: Yle: Lauri Törhönen ahdisteli vuosia useita elokuva-alan naisia - mukana myös Salatut elämät -sarjan näyttelijöitä

Taideyliopiston teatterikorkeakoulun professori ja näyttelijä Elina Knihtilä osallistui A-studion keskusteluun näyttelijä Pamela Tolan ja Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtajan Lasse Saarisen kanssa. Elina oli valmis avautumaan tärkeästä aiheesta Seiskalle Jussi-gaalan pressitilaisuudessa tänään torstaina.

Pitikö sinun miettiä pitkään osallistumista ohjelmaan?

- Ei kuulu tapoihini. Ajattelin, että se kuuluu yhteiskunnallisen vaikuttamisen velvollisuuteeni professorina.

Totesit suorassa lähetyksessä, että ”jo oli aikakin”. Miksi Laurin käytökseen ei ole puututtu aikaisemmin?

- Siihen liittyy paljon monenlaisia asioita. Naiset ovat joutuneet kokemaan häirintää, syrjintää ja jopa seksuaalista väkivaltaa. Näyttelijä Heli Sirviö avasi hienosti tilannetta omalla tarinallaan.

LUE: Elina Knihtilä A-studiossa Lauri Törhösen ahdistelukohusta: Jo oli aikakin - en yllättynyt!

- Asioiden tuominen julki ei ole ollut yksittäisten näyttelijöiden tai elokuva-alan työntekijöiden vastuulla, sillä tämä liittyy paljon niin lehdistötalojen toimintaan kuin lainsäädäntöönkin. Olemme pieni maa ja näin ollen meillä on pienet piirit. Seksuaalinen ahdistelu on jatkunut vuosikymmeniä. Miksi me sallimme ahdistelun? Tämä tuodaan esille meidän alan kautta, koska tämä tuotiin esille Jenkeissä samaa reittiä. Näyttelijäliitto teki jo vuonna 2011 tutkimuksen, että ahdistelu on iso ongelma elokuva- ja tv-alalla, mutta silloin yksikään lehti ei ollut kiinnostunut aiheesta tai penkonut asiaa.

Miksi esille nostettiin ainoastaan Lauri Törhönen eikä samalla kaikkia elokuva-alan toimijoita, jotka ovat toimineet epäasiallisesti? Ja oletko tietoinen listasta, joka kuulemma on olemassa?

- En kommentoisi listaa mielelläni, sillä en tiedä, ketä siellä on tai onko edes sellaista olemassa. Yhdessä vaiheessa väitettiin, ettei listaa ole edes olemassa. Epämääräistä tietoa on vaikea kommentoida.

LUE: Elina Knihtilä kyynelehti näyttelijäkollegan raiskauskertomuksen kuultuaan – Outi Alanen sivalsi tylysti Twitterissä: ”Tekopyhää!”

Millainen vaikutus asian esille tulemisella on Laurin loppu-uralle?

- Minusta on tärkeää, että asia tuli esille. Puhumattomuus on meidän kulttuurissa pahin ongelma ja myös se, että olemme yhteisenä vaienneet asiasta pitkään. Henkilökohtaisesti ajattelen, että tässä on kaksi asiaa. Se, mitä on tapahtunut ja se, että miten toimimme jatkossa. Fokus pitää jossain vaiheessa siirtää toimintaympäristön parantamiseen. Olen vastuussa professorina siitä, että opiskeluympäristö on turvallinen.

- En halua ottaa kantaa, millainen vaikutus asian esille tulemisella on Laurin uralle.

Näyttelijä Heli Sirviö kertoi A-studiossa, että hänet on raiskattu kouluaikana, kun hän opiskeli näyttelijäksi. Tiesitkö Helin tarinan?

- Tiesin. Purskahdin itkuun, kun näin insertin, koska kunnioitan Helin rohkeutta. Se ei ollut maailman helpoin tehtävä.

Oletko itse kokenut seksuaalista ahdistelua?

- Olen tehnyt pitkän uran näyttelijänä, mutta en ole kokenut työurani tai opiskeluaikana seksuaalista ahdistelua. Olen kokenut sitä muilla osa-alueilla, kun olin nuori.

LUE: Mikko Leppilampi avautuu elokuva-alan ahdistelukohusta: Jokaista varmasti pistää rintaan - nyt peli on avattu!

Ovatko nuoret näyttelijät tulleet keskustelemaan kanssasi seksuaalisesta ahdistelusta?

- Olen keskustellut aiheesta. Seksuaalisen häirinnän tunnistaminen on haastavaa siinä hetkessä, kun se tapahtuu. Ahdistelun voi tunnistaa, mutta uhrin on vaikea reagoida siihen. Ennen kaikkea ahdisteluun liittyy vallankäyttöön liittyvät kysymykset ja hierarkia. Nuorta ihmistä on helppo haavoittaa ja meidän pitää kantaa vastuu, ettei sitä pääse tapahtumaan jatkossa.

Tuleeko esille nousemaan Laurin lisäksi lisää muita nimiä ja jatkuuko keskustelu?

- Toimenpiteitä tulee lisää. Se on tärkeää, että kaikki elokuva-alan toimijat ja samalla myös muiden alojen toimijat voivat avoimesti puhua asiasta. Olen menossa itse tapaamaan kulttuuriministeriä ja hänen avustajiaan. Keskustelemme siellä, miten tilannetta voi parantaa.

Oletko tehnyt töitä Lauri Törhösen kanssa?

- En ole.

LUE MYÖS: Suosiko Lauri Törhönen pääsykokeissa kauniita naisia? Törhönen pääsykokeissa: Minun on pakko ottaa tuo nainen!

Teksti:Petri Voutilainen
Kuvat:Atte Kajova
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!