Uutiset

Outi Mäenpää otti kantaa Aku Louhimies -kohuun: "Mitätöinti, sadismi, psyyken hajottamiseen pyrkivä toiminta ei ole koskaan taiteen perusta!"

20.03.2018 10:48

Ohjaaja Aku Louhimiehen toimintatavat ovat nousseet esille, kun lukuisat näyttelijät kertoivat kokemuksistaan Ylelle.

Aihetta käsiteltiin eilisessä A-Studiossa, ja studiossa Akun kanssa keskustelemassa oli muun muassa näyttelijä Metleena Kuusniemi.

Näyttelijä Outi Mäenpää kertoi oman kantansa Akun ympärillä vellovaan kohuun.

Kommentti tämäniltaiseen A-studioon koskien näyttelijöiden kokemuksia Aku Louhimiehen ohjauksessa. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan, kun koeryhmää oli kohdeltu vähättelevästi, osallistujien kognitiivinen kapasiteetti oli 33 %:ia huonompaa ja luovia ideoita 39 %:ia vähemmän, kuin ennen koetta. Pelkkä kollegojen epäkunnioittavan kohtelun näkeminen aiheutti tulosten tippumisen kognitiivisen kapasiteetin osalta 22 %:ia ja luovan ideoinnin osalta 28%:ia. Auktoriteettihenkilöksi mielletyn henkilön antamat moitteet pudottivat kognitiivista kapasitettia 61 %:ia ja innovaatiota 58%:ia, Outi kirjoitti julkisessa Facebook-kirjoituksessaan.

 

”Johtaminen on vaikea laji”

Outin mukaan ohjaaja on etenkin näyttelijöiden johtaja.

Ohjaaja on johtaja ja johtaminen on vaikea laji. Ihminen on parhaimmillaan rennossa, virheen sallivassa ympäristössä. Googlen viime keväänä julkaiseman tutkimuksen mukaan huipputiimiä yhdisti mm.psykologinen turvallisuus. Mitätöinti, sadismi, psyyken hajoittamiseen pyrkivä toiminta ei ole koskaan taiteen perusta.

 

Ruotsissa asiat paremmin

Outi kertoi omasta rankasta roolistaan Sovinto-nimisessä ruotsalaiselokuvassa. Hän sai roolisuorituksestaan muun muassa Guldbagge-palkinnon. Näyttelijän mukaan kuvauksissa oli turvallinen olo rankoista aihealueista ja kohtauksista huolimatta.

Elokuva on erittäin rankka kuvaus alkoholismista ja jouduin ajamaan itseni psyykkisesti aivan äärirajoille. Mitä teki ohjaaja Pernilla August; loi työryhmään turvallisen ilmapiirin, sekä yhteisen kielen, tuki ja osoitti arvostuksensa, sekä antoi minulle täyden vapauden. Siellä turvassa hain omalla ammattitaidollani, itsemääräämisoikeudellani reitin roolini luokse.

Outin kirjoituksesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

 

Teksti:Antero Alhonen
Kuvat:Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!