Outi Mäenpää

Outi Mäenpää otti kantaa Aku Louhimies -kohuun: "Mitätöinti, sadismi, psyyken hajottamiseen pyrkivä toiminta ei ole koskaan taiteen perusta!"

Uutiset | 20.03.2018 10:48

Ohjaaja Aku Louhimiehen toimintatavat ovat nousseet esille, kun lukuisat näyttelijät kertoivat kokemuksistaan Ylelle.

Lue myös: Yle: Aku Louhimies laittoi näyttelijän vaatteisiin torakoita ja itketti lasta vanhemman kuolemalla - Louhimies vastaa: "Kukaan ei ole aiemmin kertonut kärsineensä työskentelystä kanssani"

Lue myös: Yle: Pamela Tola joutui Aku Louhimiehen kiusaamaksi: "Tunsin vastanäyttelijän sukupuolielimet ihollani"

Aihetta käsiteltiin eilisessä A-Studiossa, ja studiossa Akun kanssa keskustelemassa oli muun muassa näyttelijä Metleena Kuusniemi.

Lue myös: Matleena Kuusniemi kohtasi Aku Louhimiehen suorassa lähetyksessä - avautui Levottomat-elokuvan seksivihjailuista: On selkeää, etten ole pornonäyttelijä!

Näyttelijä Outi Mäenpää kertoi oman kantansa Akun ympärillä vellovaan kohuun.

Kommentti tämäniltaiseen A-studioon koskien näyttelijöiden kokemuksia Aku Louhimiehen ohjauksessa. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan, kun koeryhmää oli kohdeltu vähättelevästi, osallistujien kognitiivinen kapasiteetti oli 33 %:ia huonompaa ja luovia ideoita 39 %:ia vähemmän, kuin ennen koetta. Pelkkä kollegojen epäkunnioittavan kohtelun näkeminen aiheutti tulosten tippumisen kognitiivisen kapasiteetin osalta 22 %:ia ja luovan ideoinnin osalta 28%:ia. Auktoriteettihenkilöksi mielletyn henkilön antamat moitteet pudottivat kognitiivista kapasitettia 61 %:ia ja innovaatiota 58%:ia, Outi kirjoitti julkisessa Facebook-kirjoituksessaan.

”Johtaminen on vaikea laji”

Outin mukaan ohjaaja on etenkin näyttelijöiden johtaja.

Lue myös: Yle: Aku Louhimies kiihottui, kun päänäyttelijälle laitettiin ase suuhun: "En voi kieltää näyttelijän muistikuvaa"

Ohjaaja on johtaja ja johtaminen on vaikea laji. Ihminen on parhaimmillaan rennossa, virheen sallivassa ympäristössä. Googlen viime keväänä julkaiseman tutkimuksen mukaan huipputiimiä yhdisti mm.psykologinen turvallisuus. Mitätöinti, sadismi, psyyken hajoittamiseen pyrkivä toiminta ei ole koskaan taiteen perusta.

Ruotsissa asiat paremmin

Outi kertoi omasta rankasta roolistaan Sovinto-nimisessä ruotsalaiselokuvassa. Hän sai roolisuorituksestaan muun muassa Guldbagge-palkinnon. Näyttelijän mukaan kuvauksissa oli turvallinen olo rankoista aihealueista ja kohtauksista huolimatta.

Elokuva on erittäin rankka kuvaus alkoholismista ja jouduin ajamaan itseni psyykkisesti aivan äärirajoille. Mitä teki ohjaaja Pernilla August; loi työryhmään turvallisen ilmapiirin, sekä yhteisen kielen, tuki ja osoitti arvostuksensa, sekä antoi minulle täyden vapauden. Siellä turvassa hain omalla ammattitaidollani, itsemääräämisoikeudellani reitin roolini luokse.

Outin kirjoituksesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Teksti:Antero Alhonen
Kuvat:Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!