fbq
Uutiset
19.03.2018 12:57
Teksti: Jasmin Määttä|Kuvat: Seiskan toimitus
Pamela Tola
Yle: Pamela Tola joutui Aku Louhimiehen kiusaamaksi: "Tunsin vastanäyttelijän sukupuolielimet ihollani"
Uutiset
19.03.2018 12:57
Teksti: Jasmin Määttä|Kuvat: Seiskan toimitus

Yle uutisoi tänään (19.3.) Tuntematon sotilas -elokuvan ohjaajan Aku Louhimiehen poikkeuksellisesta vallankäytöstä tuotannoissaan. Artikkeliin oli haastateltu liutaa tunnettuja näyttelijöitä, jotka ovat tähdittäneet Louhimiehen elokuvia. Pääosassa olivat kuitenkin naisnäyttelijät, jotka ovat kokeneet niin nöyryytystä kuin itsetunnon alentamistakin ohjaajan puolelta. 

Lue lisää: YLE: AKU LOUHIMIES LAITTOI NÄYTTELIJÄN IHOLLE TORAKOITA JA ITKETTI LAPSIA VANHEMPIEN KUOLEMALLA - LOUHIMIES VASTAA: "KUKAAN EI OLE AIEMMIN KERTONUT KÄRSINEENSÄ TYÖSKENTELYSTÄ KANSSANI"

Artikkelissa haastateltiin muiden muassa Pamela Tolaa, Jessica Grabowskya, Matleena Kuusiniemeä ja Pihla Viitalaa

"Olet ruma"

Haastateltavien mukaan Louhimiehellä on tapana kertoa naisnäyttelijöille korvaan kuiskaten, kuinka epäuskottavia ja surkeita he ovat. Louhimies on jopa haukkunut naisia rumaksi. Roolineuvotteluissa ohjaaja osaa olla imarteleva, kuunteleva ja lämmin. Louhimiehen luottonäyttelijä Eero Aho kertoo, että hänelle Louhimies ei ole kuiskinut korvaan tällaisia.

 - Minulla on tietenkin eri suhde siihen ihmiseen. Uskallan sanoa hänelle vastaan ja tehdä niin kuin haluan. En usko, että tuollainen metodi edes toimisi, Aho toteaa Ylelle. 

Salaisia kohtauksia

Louhimiehen elokuvissa oleellisena osana on seksi. Paha maa -elokuvassa Tola joutui epämiellyttävään tilanteeseen, kun hänen roolihahmonsa piti yrittää itsemurhaa hyppäämällä parikymmentä metriä korkealta parvekkeelta. Näyttelijä kärsii korkean paikan kammosta, ja hän vaatikin stunttiin apuvaijerit. Louhimiehen mukaan stunttihypyt epäonnistuivat. 

Hän ryhtyi kiusaamaan minua niin, että murruin, itkin hysteerisenä, Tola kertoo Ylelle. 

Kiusaaminen tarkoitti sitä, että Tolalle ei muun muassa kerrottu, mitä seuraavassa kohtauksessa tapahtuu. Tolan piti esittää ambulanssissa tajutonta, ja Louhimies oli ohjeistanut ensihoitajia leikkaamaan Tolan paidan auki. Kukaan ei saanut kertoa siitä Tolalle.

 - Onneksi minulla oli pieni toppi paidan alla eivätkä rintani paljastuneet. Louhimies huusi, oliko joku varoittanut minua ja olinko osannut varautua, Tola kertoo.

Louhimiehen mukaan mitään ei ole koskaan tehty kysymättä Tolan lupaa. 

Raiskauskohtaus sattui

Jo ennen ambulanssikohtausta Louhimies oli keksinyt raiskauskohtauksen, jossa näyttelijä Jasper Pääkkönen antaa Tolalle huumausainetta, ja raiskaa hänet takaapäin lavuaaria vasten. 

Se oli epämiellyttävää ja sattui, mutta en vastustellut, koska olinhan jo "pilannut" kaiken, Tola sanoo.

Raiskauskohtauksen jälkeen Tola istui lattialla ja kuunteli ohjaajan ohjeita niin, että kamera osoitti suoraan hänen alapäätään, joka oli paljaana. Kyseisiä kuvia ei kuitenkaan päätynyt itse elokuvaan. Louhimies kertoo, ettei ohjeistanut kameraryhmää kuvaamaan Tolan alapäätä.  

Elimet paljaana

Elokuvan seksikohtauksissa näyttelijöille on tapana antaa intiimisuojat, mutta niitä ei annettu Tolalle, joka tunsi vastanäyttelijän elimet ihollaan. Tola muistuttaakin, että silloin ei ole kyse enää näyttelemisestä.

Louhimiehen mukaan intiimisuojat olisi tarvittaessa annettu, jos Tola olisi niitä pyytänyt. Nuori näyttelijä ei kuitenkaan tiennyt niiden olemassaolosta. 

- Raiskauskohtauksen teko on aina vaikeaa, ja sen on tarkoituskin järkyttää, Louhimies kertoo. 

Ohjaajan mukaan kokemukset käydään kuitenkin tarkkaan läpi ennen ja jälkeen kuvausten. 

Vinkkasi hotellihuoneeseen

Tola halusi keskustella Paha maa -elokuvan ambulanssikohtauksesta Louhimiehen kanssa, mutta ohjaaja syyllisti häntä seksikohtauksesta, jonka hän oli tehnyt elokuvassa Mikko Leppilammen kanssa. Leppilampi esitti elokuvassa Tolan poikaystävää. Tola suostui makaamaan vastanäyttelijänsä alla niin, ettei hänen intiimialueensa näy. 

Kun yritin keskustella asiasta, hän väitti, että olin itse halunnut kekkuloida alasti kuvausryhmän edessä ja nauttinut paljastaessani itseni, Tola kertoo. 

Elokuvan promootiokiertueella Louhimies ehdotti Tolalle "seksiterapiaa". Ohjaaja oli vinkannut hotellin yläkerran huoneisiin.

- Se oli varmaan hänestä hauskaa, mutta minusta törkeää, Tola kertoo. 

Louhimies painottaa, ettei ole koskaan ehdottanut työtilanteessa mitään seksuaalista.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »