Aku Louhimies

Yle: Aku Louhimies laittoi näyttelijän vaatteisiin torakoita ja itketti lasta vanhemman kuolemalla - Louhimies vastaa: "Kukaan ei ole aiemmin kertonut kärsineensä työskentelystä kanssani"

19.03.2018 10:18

Tunnettua elokuvaohjaajaa Aku Louhimiestä syytetään poikkeuksellisesta vallankäytöstä. Yle oli haastattelut lukuisia näyttelijöitä, jotka kyseenalaistavat Louhimiehen ohjausmetodit.

Louhimies julkaisi artikkelin julkaisun jälkeen Facebook-tilillään julkisen päivityksen, jossa hän avaa oman näkemyksensä asiaan. 

Tuntuu järkyttävältä, että niin moni ihminen, jonka kanssa olen tehnyt yhteistyötä, on kokenut sen niin loukkaavana. Erityisesti suren sitä, että lähes kaikki Ylen jutussa haastatellut näyttelijät ovat olleet sekä ystäviä että yhteistyökumppaneita vuosien ajan.

Lue myös: SUOMALAISEN KÄÄNTÖPISTE-ELOKUVAN RUOTSALAISTÄHDEN YLLÄTYSPALJASTUS KULISSEISTA: OTIMME SNAPSIT AINA ENNEN KUVAUSTEN ALKUA!

"Ystäväni eivät ole uskaltaneet puhua minulle"

Ylen haastattelussa ääneen pääsi liuta tunnettuja naisnäyttelijöitä, jotka ovat näytelleet Louhimiehen elokuvissa. Muiden muassa Pamela Tola, Jessica Grabowsky, Matleena Kuusiniemi ja Pihla Viitala ovat saaneet artikkelin mukaan tarpeekseen siitä, että yksi Suomen menestyneimmistä ohjaajista käyttää valtaansa vuodesta toiseen kenenkään puuttumatta siihen.
 
Artikkelissa oli äänessä myös liuta kuvausryhmien jäseniä ja miesnäyttelijöitä. 

Olemme tehneet työtä ja viettäneet aikaa yhdessä myös jutussa kuvattujen kokemusten jälkeen, eikä heistä kukaan ole aiemmin kertonut kärsineensä työskentelystä kanssani. Ystäväni eivät siis ole uskaltaneet puhua minulle, Louhimies kirjoittaa päivityksessään. 

Torakan toukkia ja kuolemalla painostamista

Louhimies oli käyttänyt Käsky-elokuvan kohtauksessa apunaan torakoita. Ohjaaja oli laittanut Viitalan iholle torakan toukkia, jotta hän tuntisi olonsa mahdollisimman epämukavaksi, ja tunne välittyisi katsojille. Pahimpana muistona Viitala muistelee, kun lapsinäyttelijä oli juossut hysteerisenä hänen luokseen. Louhimies oli kuiskannut lapselle, että hänen vanhempansa oli kuollut. Tällä tavalla Louhimies yritti saada lapsen itkemään kohtausta varten. Viitala on kertonut olevansa Louhimiehen ohjaamissa elokuvissa myös väkivaltakohtauksissa, jotka ovat oikeasti sattuneet häntä fyysisesti. 

Pidän tärkeänä, että ohjaajan ja näyttelijän yhteistyö on kahden taiteilijan välistä tasavertaista yhteistyötä, jossa aluksi sovitaan mitä ja miten tehdään. Tähän pitäisi perustua luottamus, jonka varassa kuvauksissa voidaan tehdä yhdessä rankaltakin näyttäviä asioita, Louhimies kirjoitti vastineeseen. 

Rankat olosuhteet 

Artikkelin mukaan ohjaaja suosii näyttelijöiden väsyttämistä loputtomilla otoilla ja heidän yllättämistään salaisilla, vain joillekin näyttelijöille annettavilla ohjeilla. Louhimiehen tuotannoissa epäinhimillisen pitkät päivät ovat myös ennemminkin sääntö kuin poikkeus. 

Tuntematon sotilas -elokuvassa Rokkaa esittänyt Eero Aho on kertonut, että elokuvan kuvaukset olivat fyysisesti ja henkisesti äärimmäiset. Hän kuitenkin kertoo tietäneensä, mihin oli lähdössä, sillä Louhimies ja Aho ovat lukiokavereita, ja hän on yksi Louhimiehen luottonäyttelijöistä. Aho oli joutunut kuvauksissa kantamaan sotilasta virtaavan joen yli 30 tuntia. 

Vastine

Louhimies kertoo kokeneensa epäonnistuneensa työilmapiirin luomisessa, ja olevansa surullinen siitä, että näyttelijät ovat kokeneet yhteistyön niin rankkana. 

Toivoisin, että he olisivat voineet puhua minulle aikaisemmin. Ja tietenkin toivon, että olisin nähnyt tarkemmin. Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut. Yritän jatkossa ymmärtää myös valtani ja siihen liittyvän vastuun paremmin.

Ohjaaja myös painottaa, ettei hyväksy lainkaan syrjimistä tai kiusaamista. 

-  Epäkohdat muuttuvat vasta kun vääristyneet valtarakenteet tulevat näkyviksi. Siksi arvostan tätä keskustelua, vaikka se tuntuukin omalla kohdalla kohtuuttoman raskaalta. Toivon että keskustelu jatkuu ja kaikki alalla katsovat ympärilleen ja puhuvat.

Teksti: Jasmin Määttä
Kuvat: Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!