fbqNäin Dan Tolppasesta tuli Uniikki - räppäri paljastaa uutuuskirjassa hauskan tarinan artistinimensä synnystä: "Olen joutunut puskemaan muita kovempaa" | Seiska
Uutiset
04.12.2020 00:15
Teksti: Ida Herranen|Kuvat: Pasi Murto
Uniikki
Näin Dan Tolppasesta tuli Uniikki - räppäri paljastaa uutuuskirjassa hauskan tarinan artistinimensä synnystä: "Olen joutunut puskemaan muita kovempaa"
Uutiset
04.12.2020 00:15
Teksti: Ida Herranen|Kuvat: Pasi Murto

Räppäri Uniikin, eli Dan Tolppasen, 39, elämänkertaa muistuttava teos Uniikki elämä ilmestyy kauppoihin tänään perjantaina (4.12.). Uutuuskirjassa vuosia Suomea kiertänyt kertoo elämästään sekä hyvinkin henkilökohtaisista asioistaan.

Kirjassaan Uniikki kuvailee artistinimensä syntyä seuraavasti:

"Olin 162-senttinen suomeksi räppäävä juutalainen särähtävällä r-vialla. Miksi minun pitäisi yrittää olla kuin kaikki muut, vaikka olin ilmiselvästi hyvin erilainen, siis ainutlaatuinen? Ja niin minusta tuli Uniikki.”

Lue myös: 162-senttinen Uniikki avautuu uutuuskirjassa harvinaisesti pituudestaan - lääkärin sanat tyrmistyttivät nuorta Dania: "Ajattelin, mahdanko ikinä saada mimmejä!"

Näin ainutlaatuisia artisteja ei Suomessa ollut totuttu näkemään ja Dan kertookin huomanneensa sen myös esimerkiksi musiikkivideoidensa kommenteissa.

- Perinteisesti Youtubessa tai keskustelufoorumeilla on tullut ikävää palautetta. Niitä oli aluksi todella myrkyllistä käydä lukemassa, koska siellä voi anonyyminä kommentoida. Siellä pahimmat huutelijat ovat. Opin jättämään ne omaan arvoonsa. 

Takaraivoon on kuitenkin jäänyt pieni näyttämisen halu.

- Totta kai rakentavan kritiikin otan mielelläni vastaan. Haukkuminen ei mielestäni ole sitä, joten annan sen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Jossain vaiheessa olen joutunut puskemaan hieman muita kovempaa, että vitsit minä näytän niille.

Lue myös: Räppäävä kauppamies! Uniikki myi rakkaansa kanssa kelloja kirpputorilla – kuva!

Uniikki elämä kirja
Uniikki esitteli uutta kirjaansa Seiskalle.

Henkilökohtaisuuksia

Soolourallaan Dan on julkaissut useamman henkilökohtaisen kappaleen. Näitä ovat esimerkiksi hänen isänsä alkoholismista kertova Korkki kii sekä vaikeista ajoista kertova Valitsen elämän.

Henkilökohtaisten kappaleiden tekeminen on tuntunut Danista niin luonnolliselta, että hän päätti jatkaa samaa linjaa kirjassaan.

- Usein henkilökohtaisimmat kappaleeni ovat keränneet eniten kuuntelukertoja ja olen saanut niistä eniten palautetta. Ihmiset ovat saaneet niistä voimaa. Olen selvinnyt itse elämässäni monesta kriisistä ja ajattelin, että jos voin tuoda sellaisia malleja muille ja näin auttamaan muita, se olisi ihan mahtavaa.

- Olen myös huomannut, että kun avaa itsensä muille, niin siitä saa ikään kuin vertaistukea. Tämä on vastavuoroista hommaa. Tuntuu siltä, että mitä enemmän avaan itseäni kirjassa ja kappaleissa muille, niin ei siitä ainakaan mitään huonoa seuraa. Ihmisille saattaa tulla tunne, että he uskaltavat kertoa omista ongelmistaan eteenpäin, mikä on todella tärkeää.

Lue myös: Ohhoh! Räppäri Uniikki sammahti Tallinnan-laivan kannelle keskellä päivää – kuvat Seiskassa!

Parhaimmin mieleen jäänyt kommentti kappaleista päätyi myös kirjan sivuille.

- Valitsen elämän -biisistä tuli palaute ”kiitos, itkisin ellei nämä lääkkeet turruttaisi niin pahasti”. Itsekin tiedän, miten ne turruttavat. Muistan sen silloin vuosia sitten, kun niitä söin, millainen se fiilis oli, kun ei tunne mitään. Se oli kamalaa. Siksi valikoin tämän kommentin kirjaankin, sillä pystyin samaistumaan siihen. Siinä luki myös, että ”valoa kohti päivä kerrallaan täälläkin mennään”. Se on hienoa, että ihmisillä on toivoa.