Hans Välimäki, 48, ja legendaarinen ravintola Palace löivät hynttyyt yhteen kaksi vuotta sitten. Maamme arvostetuimman keittiömestarin oli määrä luotsata ravintolamaailman lippulaiva kohti alan ykköspalkintoa: kolmea Michelin-tähteä.
Matka kohti tähtisadetta näytti sujuvan hyvin. Elokuun alussa kuitenkin mätkähti kulinaarinen uutispommi: Hans on lähtenyt Palacesta.
Lue lisää: Oho, huippukokki Hans Välimäki lähti yllättäen ravintola Palacesta: Syyni ovat itsekkäät!
Kursailemattomista puheista huolimatta Hans vakuuttaa, ettei jättänyt Palacessa taakseen savuavia raunioita.
– Toivon mukaan en, ainakin olen pitänyt Palacen omistajat alusta saakka kartalla suunnitelmistani.
Historiallisen ravintolan henkiin herättäminen oli kiinnostava projekti.
– Kun minua ensimmäisen kerran pyydettiin mukaan Palaceen, paikka oli kuin tyhjä taulu. Tiloissa ei ollut kattoa, ja käytävillä tuli kuormaajia vastaan. Teimme lähes kaikki suunnitelmat uusiksi. Rekrytoin myös Eero Vottosen, joka jatkaa Palacen puikoissa, Hans kertaa.
Paluu yrittäjäksi
Hans aikoo marraskuussa avata oman ravintolan. Ravintolan perustaminen ei ole halpaa puuhaa. Keittiövarusteisiin, ilmanvaihtoihin ja muuhun peruskorjaukseen menee helposti pitkä penni. Helsingissä ravintolan avaaminen tiedetään maksaneen yli miljoona euroa.
– Ravintoloitakin voi onneksi tehdä monella tavalla, jolloin riskit ovat helpommin hallittavissa, Hans vastaa kryptisesti.
Viiden viime vuoden aikana Hans on nauttinut konsultin ja palkollisen elämästä. Nyt hän palaa jälleen yrittäjyyden syvään päätyyn. Vaikka tulevan ravintolan vastaanotto jännittää, kotijoukkojen tuesta menestys ei jää kiinni.
– Olemme tehneet vaimoni Marian kanssa yhdessä töitä oikeastaan koko ajan. Hän on jo ihan into piukalla uudesta ravintolasta.