Hans Välimäki paljastaa ökyravintoloiden karun arjen: ”Asiakas rikkoi astiat, vessaseksistä tuli trendi, hajuvedet varastettiin…”

Suomen menestynein kokki Hans Välimäki kertoo Patakuningas-kirjassaan paljastuksia ravintola-alan kulisseista.
Hansin legendaarinen ravintola Chez Dominique saavutti historiansa aikana kaksi Michelin-tähteä.
Hienostoravintolan keittiössä tehtiin 16-tuntisia päiviä, mutta meno oli villiä myös salin puolella. Jossakin vaiheessa Chez Dominique muodostui pyhiinvaelluspaikaksi vessaseksin harrastajille.
– En tiedä, mistä se johtui. Aika usein jouduimme koputtelemaan naistenvessamme ovea, kun herrasväen ruoka uhkasi jäähtyä, Hans päivittelee.
Käymälöistä katosi mystisesti myös hajuvesiä.
– Aina uuden viikon aluksi haimme uudet hajusteet, kun edelliset oli varastettu. Lisäksi pippurimyllyjä ja laseja päätyi usein käsilaukkuihin.
Chez Dominiquessa sikailu jatkui joskus myös ruokapöydässä.
– Kerran meillä oli asiakkaana venäläisohjaaja, joka alkoi piirtää kuulakärkikynällä todella kalliiseen pöytäliinaan. Hän oli niin humalassa, että hajotti lopulta kaikki astiansa ja levitti punaviinit verhoille. Kun herra poistettiin ravintolasta, viikkasimme pöytäliinan mukaan laskun kanssa.
Hans Välimäki palasi ravintolamaailman huipulle: Kurkista Suomen kalleimpaan ”kuppilaan” – video!
Itänaapurista tuli myös eräs kanta-asiakas, joka nautti seurasta mutta söi yksin.
– Hän talutti usein kirurgisesti täyteltyjä, mallikokoisia mimmejä ravintolaan. Tyyppi otti itselleen pitkän menun mutta sanoi aina, että naiselle teetä. Seuralainen imuroi kolme tuntia kuppiaan, kun äijä söi illallista.