Uutiset

Joonas Loirin suhde isäänsä Vesa-Matti Loiriin oli pitkään vaikea - aikuisiällä menneet annettiin anteeksi

30.05.2019 11:24

Musiikin ja median parissa työskennellyt Joonas Loiri, 37, menehtyi toukokuun viimeisellä viikolla Helsingissä. Vainajan omaiset eivät ole kertoneet kuolinsyytä julkisuuteen.

Joonas Loiri tunnettiin media-alan piireissä musiikkivideo-ohjaajana ja dj:nä. Yleisemmin Joonas tiedettiin "Vesa-Matti Loirin poikana".

Muusikko Joonas Loiri, 37, on kuollut - ystävä suree: ”En ole koskaan itkenyt näin paljon”

Joonas Loiri

Keskimmäinen

Kaksi vuotta sitten Seiska haastatteli Veskua ja Joonasta, ja miehet kävivät avoimesti läpi mennyttä. Joonas oli Loirin viidestä lapsesta keskimmäinen. Sisarusparvesta on nyt menehtynyt kaksi, sillä
Loirin esikoinen Jan kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1994. 

Kuuluisa isä oli Joonakselle vaikea asia. Kun Joonas oli vasta ala-asteikäinen, järkytti kotielämää vanhempien avioero.

Joonas Loiri avautuu tv:ssä Vesa-Matti Loirin ja äitinsä avioerosta: "Vesku sanoi: Mä lähen nyt!"

Koulussa Joonaksesta tuli silmätikku isänsä maineen ja menestyksen vuoksi. 

- Kiusaajat eivät olleet vain koulun oppilaita, myös opettaja osallistui siihen. Muutama vuosi sitten yksi kiusaajistani tuli soittamaan ovikelloa. Hän halusi pyytää anteeksi.  Kutsuin hänet sisään, ja juttelimme aiheesta monta tuntia, Joonas kertoi haastattelussa. 

tv

Joonas ja Vesku Harkimoiden tv-ohjelman haastattelussa v. 2017.

Poissaoleva isä

Isä-Vesku myönsi avoimesti, että hän oli jatkuvasti muualla kuin kotona. Poissa hän oli silloinkin, kun Joonas olisi vaikeuksiensa takia eniten isänsä tukea kaivannut. 

- En tiennyt, millaista lasteni arki oli. Havahduin siinä vaiheessa, kun sain puhelun Töölön sairaalasta, että Joonasta oli lyöty tiiliskivellä päähän. Hän koki rankkaa koulukisaamista minun vuokseni. 

1990-luvun lopulla, kun Joonas oli lukioikäinen, hän päätti suunnata Suomesta pois. Retki kesti yli vuosikymmenen.

Joonas aloitti media-alan opinnot Yhdysvalloissa ja päätyi myöhemmin ohjaamaan musiikki- ja mainosvideoita Kiinaan, Shanghaihin ja Hong Kongiin. Yksi syy kaukomailla asumiseen oli juurikin perhesuhteissa.

– Lähdin isäni varjoa pakoon. Välillä oli pitkiä aikoja, ettemme olleet Veskun kanssa juurikaan tekemisissä. 
Ei siihen mitään riitaa liittynyt. Sitten faija alkoi viettää talvikausia Aasiassa ja tapasimme useammin. 

Kun Joonas oli palannut Suomeen, alkoivat isä ja poika tavata toisiaan useammin. 2010-luvulle tultaessa isän ja pojan välit olivat parantuneet. Vesku oli lähentynyt myös muiden lastensa kanssa.

- Nykyisin minulla on lapsiini hyvät välit. He käyvät vuorotellen luonani ja soittelevat lähes päivittäin, Vesku kertoi Seiskalle vuonna 2017. 

- Ainakin sinä soitat minulle viimeistään siinä vaiheessa, kun pleikkarisi temppuilee ja tarvitset korjausapua, Joonas kuittasi.

Joonas loiri

Isä tuki vaikeimmassa paikassa

Joonas Loiri joutui väkivaltarikosepäilyn kohteeksi muutama vuosi sitten ja sai oikeudenkäyntien päätteeksi tuomion. Prosessin aikana Vesku seisoi vankasti poikansa tukena.

- Olemme kyllä keskustelleet aiheesta ja hän on ymmärtänyt. Hänkin on ollut nuori ja hänelläkin on muutama kahakka elämässään ollut. Ei hän torunut millään lailla. Kysyi vaan, että oliko kivaa ja mitä opin, Joonas kertoi isän suhtautumisesta rikosjuttuun vuonna 2016.

Lue tarkemmin rikosjutusta rikosjutusta tästä ja tästä

Suruaika

Veskua ja muita perheenjäseniä on kohdannut suuri suru Joonaksen kuoleman takia. Joonaksella itsellään ei ollut lapsia.

Läheisten lisäksi Joonasta jäi kaipaamaan suuri joukko ystäviä Suomessa ja ympäri maailmaa. 

Vesa-Matti Loiri julkaisi Facebook-sivullaan helatorstaina muiston pojastaan. Päivitys on kerännyt suuren määrän surunvalitteluja kommenttikenttään, joukossa on myös tunnettuja henkilöitä. 

Sanon myöhemmin enemmän, kun kohdataan... Nyt en osaa. Rakkaita ajatuksia, Ystäväni. Molemmat, Mikko Leppilampi.

Rakkaalle Ystävälle. Päivän sää on tänään tää, rakkaalle toivon kipinää. Päivän sää on tänään tää,valoisat muistot meille jää. Päivän sää on tänään tää,rukoilen, aattelen ystävää.Päivän sää on tänään tää, miten hän kaikesta selviää. Päivän sää on tänään tää, elämä kuolemaa ja elämää. Ilkka Vainio.

Teksti:Pauli Poutanen
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!