fbqBilemissi Tarja Smura aiheutti monta kohua – ”Olin tyttö pystymetsästä!” | Seiska
Uutiset
28.12.2019 22:57
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Seiskan arkisto
Tarja Smura oli aikakautensa kohumissi.
Bilemissi Tarja Smura aiheutti monta kohua – ”Olin tyttö pystymetsästä!”
Uutiset
28.12.2019 22:57
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Seiskan arkisto

Kun Anni Harjunpää valittiin tämän vuoden Miss Suomeksi, toimi Tarja Smura, 49, missituomariston puheenjohtajana.

– Kuten aina käy, tuomariston valinta ei kelvannut kaikille. Kauneuden lisäksi on pakko kiinnittää mississä sellaiseenkin seikkaan huomiota kuin kisakestävyyteen. Helkutinmoinen kisakiertue karsii jyvät akanoista, Tarja kertoo.

Pohjois-Karjalan Nurmeksesta kotoisin olevan Tarjan omasta missivuodesta on aikaa jo 26 vuotta.

Toisin kuin 2000-luvun misseillä, Tarjalla ei ollut mallikouluja takanaan, kun hän sukulaisten patistamana osallistui Seura-lehden järjestämään Aurinkotyttö-kisaan vuonna 1992.

– Lähdimme finaalimatkalle Turkkiin. Toisen kilpailijan Arlene Kotalan kanssa tietysti karkasimme valvojilta seikkailemaan Välimeren yöhön, Tarja naureskelee.

Vaikka Tarja Smura oli missiksi kokematon, hänellä oli hyvä kielipää, joka toi pisteitä Meksikossa pidetyissä Miss Universum -kisoissa.
Vaikka Tarja Smura oli missiksi kokematon, hänellä oli hyvä kielipää, joka toi pisteitä Meksikossa pidetyissä Miss Universum -kisoissa.

Lue myös: Vau, kohumissi Tarja Smura oli Miss Suomi -vuotenaan häikäisevä kaunotar! Tältä Kaunis elämä -ohjelman missit näyttivät ennen ja nyt – kuvat!

Ontuva askeltaja

Kisamenestyksen myötä Tarjaa houkuteltiin myös Miss Suomi -karsintoihin. Sukulaisetkin patistivat pitkäsääristä ja paksukutrista kaunotarta rohkaisemaan mielensä.

– Minulla ei ollut varaa edes muodikkaisiin kisavaatteisiin. Tätini kaivoi ullakoltaan minulle vanhoja kolttujaan ja ylisuuria korkokenkiään, joilla en edes osannut kävellä, Tarja muistelee.

Harjoittelun ansiosta ontuva askellus muuttui ammattimaiseksi, ja helmikuussa 1993 Tarja sai sen halutuimman kruunun päähänsä. Hänen perintöprinsessoikseen valittiin julkisuudesta kadonnut Emilia Söderman ja Ruotsiin muuttanut sydänystävä Arlene Kotala.

Vuoden 1993 kaunotarjoukko oli muutenkin vaikuttava. Finaalissa olivat myös Janina Frostell (nyk. Fry) ja Marika Saukkonen, joka tunnettiin myöhemmin suositun Megavisa-ohjelman juontajana.

Tarja kaipaa kruunajaisiaan edeltänyttä missikiertuetta. – Missivuosi itsessään oli hankala ja stressaava, kun kukaan ei ollut opastamassa.
Tarja kaipaa kruunajaisiaan edeltänyttä missikiertuetta. – Missivuosi itsessään oli hankala ja stressaava, kun kukaan ei ollut opastamassa.

Lue myös: Edes salainen kotiosoite ei suojaa häiriköltä – missiaikojen stalkkeri piinaa yhä Tarja Smuraa: ”Hyvin hämmentävä tilanne”

Räkäläkeikkoja örisijöille

Tarja sanoo kaipaavansa viikkoja kestäneen, rankan kisakiertueen aikoja ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Missibussissa riitti riemua väsymyksestä huolimatta.

Siihen aikaan ei vielä ollut nettiäänestyksiä, saati somea viha- ja kehuposteineen.

– Ikävintä oli esiintyä peräkylien räkälöissä juopoille örisijöille stay up -sukissa keskiyöllä, Tarja sanoo inhoten.

Tarjan mukaan ilo ja yhteenkuuluvuus kisatovereiden kanssa loppui päivä ennen finaalia.

– Toimittajat päättivät keskenään, kuka on suosikki, kuka seinäkukkanen. Päivä ennen finaalia kuvani oli lööpeissä julistaen minut varmaksi voittajaksi. Silloin huomasin muiden kilpailijoiden etääntyvän minusta.

Tarja toivoo, että olisi ollut voitonhetkellään kokeneempi median suhteen.

– Olin todellakin missi pystymetsästä. Sain eräältä missitoimittajalta erikoisia toimintaohjeita. Kun noudatin niitä, muut toimittajat suivaantuivat ja alkoivat kirjoitella minusta ihan mitä sattuu.

Lokakuussa Tarja toimi missituomariston puheenjohtajana.
Lokakuussa Tarja toimi missituomariston puheenjohtajana.

Lue myös: Tarja Smura muistelee rajua 90-luvun kurimusta: Ajauduin ulosottohelvettiin!

Iltapuku pilasi finaaliin

Kolme kuukautta voittonsa jälkeen Tarja matkasi Miss Universum -kisoihin Meksikoon.

Hän pääsi finaaliin saakka. Monet uskalsivat jo odottaa voittoa, mutta kaikki kaatui iltapukukierrokseen.

– Minulle oli kiireessä kerätty kisavaatetus, jota en ollut sen kummemmin sovitellut. Iltapuvukseni oli valittu Jukka Rintalan suunnittelema asu, joka ei todellakaan sopinut minulle eikä avaruusteemaisilla olkalärpäkkeillään 1990-lukuun. Puku olisi nykyään taatusti muodikas, mutta ei minun ylläni, eikä silloin siinä kisassa, Tarja harmittelee.

Bilemissiksikin kutsuttu Tarja bailasi vuonna 1993 Renny Harlinin kanssa.
Bilemissiksikin kutsuttu Tarja bailasi vuonna 1993 Renny Harlinin kanssa.

 

Lue myös: Missiä syytettiin varkaaksi! Tarja Smura välirikosta Tanja Karpelan kanssa: Puhuimme asiat selväksi!

Tarjasta tuli lööppimissi useaksi vuodeksi erilaisilla tempauksillaan. Pikaromanssista Renny Harlinin kanssa on puhuttu loputtomiin, mutta lehdistö kaivoi myös Tarjan nuoruudesta jokaisen entisenkin poikaystävän esiteltäväkseen. Lisäksi Tarjaa kutsuttiin bilemissiksi.

Hän muistelee nykyisin tuota elämänjaksoa tapahtumarikkaana ja opettavaisena kokemuksena. Hänellä on myös vastaus, miksi missit eivät enää suomalaisia niin kiinnosta.

– Heidät koulitaan liian tarkasti. Jokainen sana ja ele on ennakkoon harkittu, ja kaikki aitous ja yllätyksellisyys katoaa.