fbq
Ulkomaat
21.06.2022 08:45
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Prinssi William
Onnea 40-vuotiaalle Williamille! Tiedätkö, mikä on prinssin suosikkiherkku, mitä hän tienaa ja mihin hömppäsarjaan on koukussa?
Ulkomaat
21.06.2022 08:45
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Cambridgen herttua William täyttää tiistaina (21.6.) pyöreät 40 vuotta. 

Lue myös: Voi, herttuatar Catherine-raukkaa! Rasavilli kuopus pisti äitinsä koville - pikkuprinssi Louis kiukkusi, irvisteli ja löi

Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen alaisuudessa toimiva The Royal Mint, joka lyö metallirahoja, kunnioittaa tulevan hallitsijan merkkipäivää upealla lahjalla: Iso-Britannia saa uuden 5 punnan kolikon, johon on kaiverrettu Williamin kasvokuva. 
 

 

Williamin kunniaksi on tehty aiemminkin tehty rajoitettu määrä erikoiskolikoita: prinssin syntymän kunniaksi 1982 sekä keväällä 2011 Williamin ja Catherinen hääkolikko.

Williamin 40-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Seiska paljastaa rakastetusta prinssistä 40 faktaa. 

40 FAKTAA WILLIAMISTA: 

1. Kun William syntyi, olisi Charles halunnut nimetä esikoispoikansa Albertiksi 1800-luvulla hallinneen kuningatar Victorian puolison mukaan. Diana ei lämmennyt nimelle vaan toivoi pojastaan Sebastiania tai Oliveria. Lopulta vanhemmat tekivät kompromissin ja antoivat lapselleen nimen William Arthur Philip Louis Windsor.

Walesin prinssipari Charles ja Diana sekä prinssi William

 

2. Ennen kuin Williamin nimi julkistettiin koko kansalle, lasta kutsuttiin Baby Walesiksi eli Walesin vauvaksi.

3. Harry Potter tunnetaan salamanmuotoisesta arvestaan otsassa. Myös Williamilla on otsassaan arpi, joka tosin ei ole Voldemortin aiheuttama. Vuonna 1991 William sai luokkatoverinsa golfmailasta otsaansa, mutta arpi muistuttaa kovin Harry Potterin kuuluisaa arpea.

Lue myös: Ei näytä tippaakaan Meghan-äidiltään! Lilibet on kuin ilmetty kuningatar Elisabet pienenä - vertaa itse

4. William on vasenkätinen, mutta hän on opetellut pelaamaan pooloa oikealla kädellään.

Prinssi William

5. Cambridgen herttuapari sai runsaasti häälahjoja avioiduttuaan. Williamin suosikkilahja on puinen keinu, johon on kaiverrettu hääparin nimet.

Lue myös: Kesän odotetuin kuva julki! Tältä näyttää Harryn ja Meghanin tytär Lilibet - söpö taapero synttäripiknikillä Englannissa

6. William pääsi Etonin sisäoppilaitokseen pääsykokeella. Hän opiskeli koulussa maantietoa, biologiaa ja taidehistoriaa.

7. William rikkoi protokollaa jo alle vuoden ikäisenä. Lapsi oli yhdeksän kuukautta, kun vanhemmat lähtivät valtiovierailulle Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Diana piti kiinni siitä, että perhe lentäisi samalla koneella. Hovin sääntö on, että kruununperijöiden tulee matkustaa eri koneilla onnettomuuden varalta. Diana kuitenkin sai tahtonsa läpi.

Walesin prinssipari Charles ja Diana sekä prinssi William

 

Lue myös: Hollannin prinsessa Amalia teki ratkaisevan päätöksen - vaihtaa maisemaa ja rikkoo sukunsa pitkän perinteen

8. William seurasi äitinsä Dianan esimerkkiä vuonna 2014. Tuolloin taaperoikäinen prinssi George matkusti vanhempiensa kanssa Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.

Cambridgen herttuapari William ja Catherine sekä prinssi George

 

9. William suosii käsintehtyjä John Lobbin kenkiä.

10. Vapaa-ajallaan William surffaa. Hänen intohimojaan ovat myös jalkapallo ja poolo.

Lue myös: Madde skippasi taas tärkeän juhlan! Victoria ja Carl Philip saivat kiitosta Ruotsin kansallispäivästä

11. William pukeutui häissään Irlannin rykmentin univormuun. Asu on kovin lämmin, ja prinssi pelkäsi etukäteen hikoilevansa, joten pyynnöstä takkiin ommeltiin hikityynyt, jotta kiusallisilta tilanteilta vältyttäisiin.

Cambridgen herttuapari William ja Catherine

12. Lapsena Williamin unelma-ammatti oli poliisi.

Lue myös: Luxemburgin Maria Teresan synkkä kesä - suurherttuatar koki suuren menetyksen: "Valtava suru"

13. Catherine Middleton oli Williamin kämppäkavereita yliopistossa ennen suhteen alkua. Seurustelun he aloittivat 2003.

Prinssi William ja Catherine Middleton

14. Diana antoi BBC:lle kohuhaastattelun salaa perheeltään ja ystäviltään. Kun se vuonna 1995 tuli ulos tv:stä, William raivostui äidilleen ja piti tälle mykkäkoulua.

15. Päiväkoti-iässä William tunnettiin huonoista tavoistaan. Hän kiusasi muita lapsia, etuili jonoissa ja ajautui leikkikentällä riitoihin. Meni pitkään, ennen kuin pojan käytöksestä tohdittiin kertoa Walesin prinssiparille.

Prinsessa Diana ja prinssit William ja Harry

16. Prinsessa Diana kutsui Williamia lempinimellä vompatti australialaisen pussieläimen mukaan.

17. Kun William päätti kosia Catherinea, hän halusi antaa tälle Dianan safiiri-timanttisormuksen. Ongelmana oli, että se kuului Harrylle. Koska Harrya ei kiinnostanut sitoutuminen, hän luopui sormuksesta.

Lue myös: Kohuprinssi Ernst August ongelmissa – ökyelämä kostautui

Prinssi William ja Cambridgen herttuatar Catherine

18. William on ensimmäinen tuleva kuningas, joka on syntynyt sairaalassa. Aiemmin kuninkaalliset rouvat ovat synnyttäneet kruununperillisen kotona.

19. Teini-iässä William oli ihastunut huippumalli Cindy Crawfordiin. Diana järjesti punastelevalle pojalleen yllätystapaamisen mallin kanssa. 

Cindy Crawford

20. Kun Diana menetti vuoden 1996 avioerossa kuninkaallisen arvonsa, William lupasi hallitsijaksi noustuaan palauttaa äidilleen menetetyn arvonimen. 

Lue myös: Elisabetin juhlaviikko starttaa! Pitkälle hallitsijakaudelle mahtuu huippuja ja pettymyksiä - ja moka, jota Elisabet ei anna itselleen anteeksi

21. William rakastaa elokuvia, mikä selittää paljolti sitä, miksi hän on ryhtynyt BAFTAn puheenjohtajaksi. Leffailtoina prinssi tykkää pukeutua rentoihin kotivaatteisiin ja tilata noutoruokana currya.

Prinssi William ja Daniel Craig

22. William jakoi parikymppisenä huoneiston Harry-veljensä kanssa Kensingtonin palatsissa. Williamin piti merkitä kenkiinsä W-kirjain, koska Harrylla oli tapana napata hänen jalkineensa.

23. St. Andrew’n yliopistossa William opiskeli taidehistoriaa, kunnes kesken opintojen vaihtoi pääaineekseen maantiedon.

Prinssi William

24. William on saanut sietää naljailua varhaisesta kaljuuntumisestaan. Hänellä on kuitenkin itseironian taito. – Lapsella on paljon enemmän hiuksia kuin minulla, William kuvaili vastasyntynyttä poikaansa Georgea medialle.

Lue myös: Mitä ihmettä? Juan Carlosin perhepotretti herättää kysymyksiä - mihin katosivat jalat?

25. British GQ -lehden mukaan Williamilla on oma stylisti, joka huolehtii prinssin edustustyylistä. Natasha Archer on viime vuosina rohkaissut Williamia rennompaan pukeutumiseen.

Cambridgen herttuapari William ja Catherine

26. Williamille maksettiin vuosipalkkaa pelastushelikopterin pilotin työstä arviolta 47 000 euroa. Prinssi lahjoitti palkkansa hyväntekeväisyyteen, jolla rahoitettiin pelastushelikopteritoimintaa.

27. William on perso makealle. Hänen suosikkiherkkunsa on suklaakeksikakku, jossa on käytetty teekeksejä ja tummaa suklaata. Williamin toiveesta tätä tarjoiltiin myös hänen ja Catherinen häissä.

Cambridgen herttuapari William ja Catherine

28. William ei pitänyt Dianan miesystävästä Mohamed al-Fayedista. Kohtalokkaana kesänä 1997 Mohamed yritti hemmotella ylellisyyksillä Williamia ja Harrya, mutta sisäpiirin mukaan William vain odotti pääsevänsä pois yhteiseltä lomamatkalta.

29. Ilmavoimissa William Wales -nimeä käyttänyt prinssi sai hupaisan lempinimen armeijakavereiltaan. Häntä kutsuttiin Billy the Fishiksi sarjakuvahahmon mukaan.

Prinssi William

Lue myös: Norjan prinsessa Märtha Louisen šamaanirakkaan Durek Verrettin ex-liitto paljastui - ilmiantoi vaimonsa viranomaisille: "Tulin niin vihaiseksi"

30. William ei olisi halunnut kulkea Dianan arkun perässä hautajaispäivänä 1997, mutta hovi halusi alaikäiset pojat mukaan kulkueeseen. Isoisänsä Philipin kannustuksesta William lopulta suostui kävelyyn. – Se oli pitkä ja yksinäinen kävely, jonka tein velvollisuudentunteesta, William totesi tv-dokumentissa.

Charles Spencer, prinssit William, Harry ja Charles

31. Tv on usein auki Williamin kotona. Prinssi on myöntänyt fanittavansa useita tv-sarjoja, kuten Downton Abbeytä, Game of Thronesia ja australialaista saippuaoopperaa Neighbours.

32. Isyys teki Williamista tunteellisen. – Pienetkin maailman tapahtumat koskettavat. Sitä ymmärtää, miten arvokas elämä on, ja isyys antaa uudenlaisen perspektiivin kaikelle.

Lue myös: Kuningatar Elisabetilla vaikeuksia liikkumisessa – kieltäytyi pyörätuolista

33. Wills oli äitinsä uskottu, vaikka oli vasta pikkupoika. Avioeronsa jälkeen prinsessa paljasti olevansa huolissaan esikoisestaan, koska tämä on luonteeltaan niin herkkä. – Hän kokee kaiken liialla tunteella, Dianan kerrotaan stressanneen.

Prinsessa Diana ja prinssi William

34. Armeijauransa jälkeen William jatkoi lentämistä pelastushelikopterilla Walesissa. – Päivän päätteeksi haluan tuntea, että työlläni on ollut merkitystä, ja että olen saanut aikaan muutosta, William on todennut.

Lue myös: Yllättävää! Prinssi Charles ja herttuatar Camilla mukana suositussa hömppäsarjassa

35. Kun Diana kuoli, hänen hovimestarinsa Paul Burrell vei Williamin ja Harryn äitinsä asunnolle, josta nämä saivat valita muistoksi haluamiaan tavaroita. William valitsi äitinsä kultaisen Cartier-kellon.

36. Sukunsa päämiesten tavoin myös William on tehnyt uraa armeijassa. Luutnantti Wales on palvellut kaikkiaan seitsemän vuotta kuninkaallisissa ilma- ja merivoimissa. Pelastuskopterilentäjänä hän on tehnyt 156 etsintä- ja pelastuslentoa.

Prinssi William

37. William ei käytä vihkisormusta. Hän ei pidä koruista, eikä vihkisormuksen käyttö ylipäätään kuulu hovissa miesten tapoihin.

38. Tuliset ruuat eivät ole Williamin mieleen. Catherine on kertonut perheen syövän usein intialaista currya, mutta puolisolle pitää valmistaa mieto annos.

39. Vanity Fair -lehden mukaan William valmistautui huolella esikoisensa, prinssi Georgen syntymään 2013. Hän luki kannesta kanteen armeijatyyliin kirjoitetun Commando Dad: Basic Training -opaskirjan tuleville isille.

Cambridgen herttuapari William ja Catherine, prinssit George ja Louis sekä prinsessa Charlotte

40. Celebrity Net Worthin mukaan Williamin omaisuus on liki 35 miljoonaa euroa. Diana jätti merkittävän omaisuuden pojilleen. Forbesin tietojen mukaan William saa vuosittain osinkoja yli 400 000 euroa.

Lue myös: Madeleinen järkyttävä kotitilanne - poliisit saaneet hälytyksen jo yli sata kertaa

Tilaa Seiskan uutiskirje! »