fbq
Ulkomaat
02.06.2022 11:59
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Kuningatar Elisabet
Elisabetin juhlaviikko starttaa! Pitkälle hallitsijakaudelle mahtuu huippuja ja pettymyksiä - ja moka, jota Elisabet ei anna itselleen anteeksi
Ulkomaat
02.06.2022 11:59
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Viime helmikuussa tuli kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun kuningas Yrjö VI menehtyi nukkuessaan. Hänen esikoistyttärensä Elisabet oli vain 25-vuotias kahden pienen lapsen äiti, kun hänen harteilleen laskettiin hallitsijan raskaat velvollisuudet. 

Tänä vuonna Isossa-Britanniassa ja kansainyhteisössä juhlitaan kuningatar Elisabetin historiallista virstanpylvästä – 70 vuotta hallitsijana. Torstaina (2.6.) alkaa neljä päivää kestävä juhlaputki hallitsijan kunniaksi. 

Lue myös: Mitä ihmettä? Juan Carlosin perhepotretti herättää kysymyksiä - mihin katosivat jalat?

Elisabet on maailman kolmanneksi pisimpään yhtäjaksoisesti hallinnut monarkki. Häntä edellä ovat vain edesmenneet Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej ja Ranskan kuningas Ludvig XIV, joka tunnetaan myös nimellä Aurinkokuningas. 

Brittikuningattarella on vielä hyvät mahdollisuudet päihittää ennätyksessä thaimaalainen ja ranskalainen kollegansa, sillä Elisabet on kahden vuoden päässä Aurinkokuninkaan hallitsijavuosista ja vain muutaman viikon päässä Bhumibolin ennätyksestä. 

Elisabetin pitkän matkan varrelle on mahtunut paljon historiallisia tapahtumia, iloja ja tragedioita. 

Lue myös: Kuningatar Maximan asuvalinta osoittautui vääräksi – kuva!

Seiska listasi kuningattaren 70 hallitsijavuoden merkittävimmät ja ikimuistoisimmat hetket. 

Kruunajaiset 1952

Kuningatar Elisabet

Vaikka Elisabetista tuli kuningatar isänsä Yrjö VI:n kuoleman jälkeen 6. helmikuuta 1952, järjestettiin varsinaiset kruunajaiset vasta kesällä 1953 Westminster Abbeyssä Lontoossa. Tilaisuuteen oli kutsuttu yli 8 000 vierasta yli 129 maasta. 

Lue myös: Kohuherttuatar Sarah Ferguson ottaa uuden homman haltuunsa – bisnes käynnistyy Pariisissa

Kirkon lehteriltä kruunajaisseremoniaa seurasivat Elisabetin isoäiti, leskikuningatar Mary, kuningataräiti Elisabet, sisko, prinsessa Margaret sekä 3-vuotias prinssi Charles

Valtiovierailu Länsi-Saksaan 1965

Kuningatar Elisabet

Elisabet vieraili ensimmäisenä Ison-Britannian hallitsijana Länsi-Saksassa sitten vuoden 1913. 

Matkan tarkoitus oli diplomaattinen. Toisen maailmansodan päättymisestä tuli kuluneeksi 20 vuotta, ja Saksa oli jälleen noussut jaloilleen ja saanut asemaansa takaisin Euroopassa. 

Lue myös: Norjan prinsessa Märtha Louisen šamaanirakkaan Durek Verrettin ex-liitto paljastui - ilmiantoi vaimonsa viranomaisille: "Tulin niin vihaiseksi"

Länsi-Berliinin-vierailun lisäksi kymmenen päivää kestäneen vierailun kohteita olivat München, Hampuri ja retki Reinille.

 

Aberfanin maanvyöry 1966

Kuningatar Elisabet

 

Walesissa Aberfanin kaivoskylässä sattui järkyttävä tragedia lokakuussa 1966.

Hiilikaivoksen jätteet oli kyläläisten vastustuksesta huolimatta säilötty kylän läheiselle vuorenrinteelle. Voimakkaat sateet saivat jätteet liikkeelle, ja vuorta alas vyöryi tonnikaupalla lietemassaa kylään. Kaikkiaan 166 kylän asukasta, joista 116 oli lapsia, menehtyi onnettomuudessa. 

Aberfan

Tapaus kosketti suuresti englantilaisia, mutta jostain syystä kuningatar Elisabet kieltäytyi kutsusta huolimatta vierailemaan surevassa kylässä. Vasta kahdeksan päivää onnettomuuden jälkeen Elisabet matkusti Aberfaniin puolisonsa, prinssi Philipin neuvosta. 

Vielä tänä päivänä Elisabet myöntää katuvansa sitä, ettei matkustanut Aberfaniin heti tragedian tapahduttua. 

Lue myös: Koirat mukana Norjan kuninkaallisten juhlahumussa – kuva!


Historiallinen kävely 1970

Kuningatar Elisabet

Vuonna 1970 Elisabet teki valtiovierailun yhdessä prinssi Philipin ja tyttärensä, prinsessa Annen kanssa Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. 

Lue myös: Yllättävää! Prinssi Charles ja herttuatar Camilla mukana suositussa hömppäsarjassa

Tällä matkalla Elisabet rikkoi hovin ikivanhaa etikettiä kävelemällä Sydneyn kaduilla tervehtimässä ihmisjoukkoja. Yleensä kuninkaalliset vilkuttivat etäisyyksien päästä kansalle, joten kuningattaren ele oli historiallinen. 

 

25 vuotta hallitsijana 1977

Kuningatar Elisabet

Kesäkuussa 1977 Elisabet ja Philip ajoivat kultaisilla hevosvaunuillaan Buckinghamin palatsista St. Paulin katedraaliin juhlistamaan kuningattaren 25. vuotta hallitsijana. 

Kuten tänä vuonna platinajuhlissa kansalaiset kunnioittivat hallitsijaansa paraatein, jumalanpalveluin ja juhlin. Juhlavuoden aikana Elisabet ja Philip vierailivat kolmen kuukauden aikana 36 valtiossa sekä Walesissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa.

 

Prinssi Charlesin ja lady Diana Spencerin häät 1981

Kuningatar Elisabet

Lady Diana Spencer oli mieleinen miniä hallitsijapari Elisabetille ja Philipille: nuhteeton, kokematon, nuori ja aatelissukuinen. 

Lue myös: Monacon ruhtinatar Charlenelta tiukka kommentti erohuhuille tyttärensä viereltä: "Meilläkin on heikkoutemme"

Heinäkuun 29. päivä 1981 arviolta 750 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa seurasi televisiosta Charlesin ja Dianan satuhäitä Lontoossa. Eipä aavistanut kuningatar, että tästä pariskunnasta tulisi yksi hänen elämänsä suurimmista murheenkryyneistä. 

 

Kiinan-vierailu 1986

Kuningatar Elisabet

Lokakuussa 1986 Elisabetista tuli ensimmäinen brittihallitsija, joka on vieraillut Kiinassa. 

Vierailu oli diplomaattisesti tärkeä, sillä 1980-luvulla Iso-Britannia ja Kiina aloittivat keskustelut Hongkongin luovuttamisesta Kiinalle. 

Lue myös: Ruotsin prinsessa lohkaisi vitsin toimittajille - Estelle edusti tyylikkäästi trendikkäässä housupuvussa

Matkaohjelmaan kuuluivat suuret kiinalaiset nähtävyydet Kiinan muuri ja Xi’anin terrakottasotilaat. Lisäksi hallitsijapari teki kiertueen, jonka varrella pysähdyttiin muun muassa Shanghaissa. 

 

Annus horribilis 1992

Kuningatar Elisabet

Vuodesta 1992 koitui Elisabetille "annus horribilis", karmea vuosi. 

Lue myös: Madeleinen järkyttävä kotitilanne - poliisit saaneet hälytyksen jo yli sata kertaa

Kuningattaren neljästä lapsesta kolme, Charles, Anne ja Andrew, päätyi avioeroon, ja Elisabetin rakkaassa Windsorin linnassa syttyi tulipalo, joka tuhosi yli sata huonetta. 

 

Dianan kuolema 1997

Kuningatar Elisabet

Elisabetin hovia jälleen ravisteltiin elokuussa 1997, kun prinsessa Diana menehtyi yllättäen auto-onnettomuudessa saamiinsa vammoihin Pariisissa. 

Turman aikaan Skotlannissa lomaillut kuningatar halusi suojella Dianan poikia, prinssi Williamia ja Harrya julkisuudelta, joten hän jäi perheensä kanssa Balmoralin linnaan. Kansa ja media tulkitsivat tämän välinpitämättömyytenä Dianaa ja tapahtunutta tragediaa kohtaan, ja Elisabet sai tuntea nahoissaan englantilaisten vihan. 

Tilannetta ei helpottanut, ettei Elisabet alkuun suostunut suruliputtamaan Buckinghamin palatsissa. Diana kun ei enää ollut virallisesti kuninkaallisen perheen jäsen, sillä Charlesin ja Dianan avioero oli astunut voimaan edellisenä vuonna. 

Lue myös: Kuningatar Elisabet sieti Margaret-siskonsa äksyilyt – pettäminen oli liikaa

Lopulta Elisabet palasi Lontooseen. Hän vieraili prinssi Philipin kanssa Dianan kodin, Kensingtonin palatsin edustalla, jonne sureva kansa oli jättänyt kukkia ja viestejä rakastamalleen prinsessalle. 

5. syyskuuta 1997 Elisabet piti koskettavan puheen kansalaisilleen Buckinghamin palatsista. 
 

Kultajuhlavuosi 2002

Kuningatar Elisabet


Vuosi 2002 oli Elisabetin suuri juhlavuosi. Tulihan hänellä tuolloin täyteen 50 vuotta hallitsijana. 

Lue myös: Herttuatar Meghanin isän terveys romahti: Thomas Markle kiidätettiin sairaalahoitoon - dramaattiset kuvat! "Ei pysty puhumaan"

Juhlavuotta varjosti kaksi sydäntä särkevää menetystä: kuningattaren äidin ja siskon kuolemat. Prinsessa Margaret menehtyi 9. helmikuuta aivohalvaukseen 71-vuotiaana. Vain vajaat kaksi kuukautta myöhemmin Elisabetin äiti kuoli 101-vuotiaana. 

Elisabet jaksoi henkilökohtaisesta surustaan huolimatta vierailla 70 kaupungissa ja matkustaa yli 60 000 kilometriä.

 

Irlannin-vierailu 2011

Kuningatar Elisabet

Toukokuussa Elisabet ja prinssi Philip tekivät historiallisen vierailun Irlantiin maan silloisen presidentin Mary McAleesen kutsusta. 

Lue myös: Jordanian hovissa perhesuhteet kiristyvät - kuningas pelkää veljensä arvaamattomuutta: "Pakko ottaa radikaalit toimet käyttöön"

Vaikka Iso-Britannia ja Irlanti ovat naapurivaltioita, oli Elisabet ensimmäinen brittihallitsija peräti sataan vuoteen, joka vieraili Irlannissa. Saaren koillisosassa sijaitseva ja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluva Pohjois-Irlanti on toki kuningattarelle ennestään tuttu. 

 

Philipin kuolema 2021

Kuningatar Elisabet


Vuosi 2021 oli Elisabetin elämän raskaimpia. Suurimman surun kuningatar kohtasi, kun prinssi Philip nukkui pois 9. huhtikuuta.

Elisabet tutustui puolisoonsa 13-vuotiaana, ja heidän avioliittonsa kesti 73 vuotta. 

Koronapandemian vuoksi Philipin hautajaiset vietettiin perhepiirissä Windsorissa. 

Miehensä kuoleman jälkeen Elisabet jäi pysyvästi asumaan Windsorin linnaan, jonne on haudattu hänelle rakkaimmat ihmiset, kuten aviomies ja vanhemmat. 

Lue myös: Yli 80-vuotias kuningatar hyppäsi vuoristoradan kyytiin - Tanskan Margareetalla paljon puhuva ilme syöksyssä