fbq
Ulkomaat
26.10.2022 22:00
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Prinsessa Märtha Louise, kuningas Harald ja kruununprinssi Haakon
Norjan hovissa kuohuu! Perheen miehet päättävät prinsessa Märtha Louisen kohtalosta - prinssi Haakon avasi suunsa tukalasta tilanteesta
Ulkomaat
26.10.2022 22:00
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Norjan prinsessa Märtha Louisen, 51, kuninkaallinen asema ja arvonimi ovat syksyn aikana herättäneet kiivasta keskustelua niin kansan keskuudessa, norjalaisessa mediassa kuin hovin suljettujen seinien sisällä.

Kuninkaanlinnassa on Se og Hör -lehden mukaan käyty useita kriisikeskusteluja Märtha Louisen tulevaisuudesta, ja neuvottelupöydän ympärille ovat kokoontuneet prinsessan lisäksi hänen isänsä, hallitsija Harald, 85, ja veljensä, kruununprinssi Haakon, 49.

 

Norjalaismedia kertoo, että Harald ja Haakon olisivat viime viikkoina taipuneet ajatukseen, että Märtha Louisen tulisi itse vapaaehtoisesti luopua prinsessan arvostaan. Tosin prinsessa ei taivu samalle kannalle.

Lue myös: Elisabetin kuolema vapautti perheenjäsenet tiukista säännöistä: kuninkaalliset ryhtyivät mainoskasvoiksi

Haakon on tietoinen Märtha Louisen ja Durek Verrettin, 47, sekä hovin saamasta kritiikistä. Dagens Næringsliv -lehdelle hän toteaa, että kuningashuoneen tulee rauhassa käsitellä tilannetta. 

– Olemme nyt prosessissa, jossa käymme läpi asioita. Yritämme löytää hyvän tien eteenpäin ja tunnetasolla päästä samaan suuntaan. Se olisi paras ratkaisu, Haakon sanoo. 

Kruununprinssin mukaan toistaiseksi ei vaikuta siltä, että hänen siskonsa joutuisi luopumaan prinsessan arvonimestä. 

Paha paikka isälle

Tilanne on vaikea, sillä kyse ei ole ainoastaan monarkian titteleistä vaan perheen sisäisestä välienselvittelystä. Kuten Haakon on aiemmin todennut, he tasapainoilevat perheen ja edustamansa instituution välillä. 

Lue myös: Ruotsin Estelle istui hallitsijan tuolilla urheiluhallissa - ottelun jälkeen prinsessa pääsi fanitapaamiseen tennistähden kanssa

Märtha Louise on aina ollut isänsä silmäterä, ja Haraldin suhde tyttäreensä on lämmin ja läheinen. Samaa voi sanoa sisarusten suhteesta. 

Kuningas Harald, prinsesa Märtha Louise sekä Maud, Leah ja Emma Behn
Harald on aina tukenut tytärtään, vaikka ei aina olisikaan ollut samaa mieltä tämän kanssa.

 

Norjan hovissa myös tiedetään, millaista on taistella rakkauden puolesta.

Märtha Louisen suhde amerikkalaisšamaani Durekiin ei suinkaan ole hovin ensimmäinen ”epäsopiva” parisuhde. Haakon joutui koville vuosituhannen vaihteessa rakastuttuaan yksinhuoltajaäiti Mette-Maritiin, josta myöhemmin tuli hänen vaimonsa, lastensa äiti ja norjalaisten arvostama kruununprinsessa. 

Prinssi Haakon ja Mette-Marit Höjby
Mette-Maritin vaatimattoman taustan vuoksi norjalaiset eivät alkuun suhtautuneet suopeasti prinssin valitsemaan morsiameen.

Kuningaskaan ei omassa nuoruudessaan päässyt helpolla, kun hänen elämäänsä astui keski-luokkaisen kauppiasperheen tytär Sonja.

Nuoret joutuivat salaamaan seurustelunsa yhdeksän vuotta ennen kuin saivat siunauksen suhteelleen ja kihlautuivat. Lienee selvää, etteivät Harald ja Sonja mielellään puutu jälkikasvunsa yksityiselämän valintoihin. 

Terveysväitteet vahingoittavat hovia

Kuninkaallinen perhe on toivottanut Durekin tervetulleeksi sukuunsa.

Šamaanipoikaystävä on nähty hovin virallisissa tilaisuuksissa, kuten viime kesänä prinsessa Ingridin 18-vuotisjuhlissa Oslossa. Julkisuudessa Derek on puhunut lämpimästi appivanhemmistaan, ja kertonut saaneensa näiltä siunauksen liitolleen Märtha Louisen kanssa.

Prinsessa Märtha Louise ja Durek Verrett
Ingridin juhlissa Durek sai koronavirustartunnan. Myöhemmin hän kertoi kieltäytyneensä sairaalahoidosta. – Kieltäydyin, koska henget sanoivat minulla olevan sen, mitä tarvitsen tästä selvitäkseni, Durek selitti.

Ongelmana ovat Durekin terveys- ja hyvinvointikäsitykset, jotka ovat kantautuneet norjalaisviranomaisten korviin. Markkinoidessaan tuotteitaan ja oppejaan šamaani on tehnyt kohderyhmälleen selväksi tyttöystävänsä kuninkaallistaustan, minkä norjalaiset kokevat vahingoittavan maansa monarkiaa. 

Osalle Märtha Louisen yhteistyökumppaneista Durekin markkinoima hyvinvointimedaljonki oli viimeinen niitti.

Prinsessa toimii kuuden järjestön suolijana, mutta syksyn aikana jo kaksi on irtisanonut yhteistyönsä vedoten šamaanin kohua aiheuttaneisiin puheisiin. Jäljellä olevat järjestöt ovat ilmoittaneet harkitsevansa yhteistyön lopettamista tai halunsa jatkaa entiseen tapaan Märtha Louisen kanssa.

Lue myös: Muistatko vielä prinsessa Madeleinen exän? Tältä pettäjä-Jonas näyttää nyt

Tilaa Seiskan uutiskirje! »