fbq
Ulkomaat
06.03.2022 23:00
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press, Getty Images ja Lehtikuva
Kuninkaalliset 30 vuotta sitten
Kuningatar Elisabetin perhe hajosi – kuningasvaltioissa elettiin Seiskan syntyessä 30 vuotta sitten häpeän ja pettymysten aikaa
Ulkomaat
06.03.2022 23:00
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press, Getty Images ja Lehtikuva

Vuonna 1992 Englannissa elettiin kuningatar Elisabetin juhlavuotta, sillä oli kulunut 40 vuotta hallitsijan kruunajaisista. Elisabet oli 66-vuotias ja Philip-puoliso 71. Juhlavuosi kuitenkin jäi skandaalien varjoon, ja vuodesta tuli Elisabetille ”annus horribilis” eli karmea vuosi. Prinssit Charles ja Andrew sekä prinsessa Anne erosivat puolisoistaan, ja kuningattaren suosikkilinnassa Windsorissa riehui tuhoisa tulipalo.

Elisabeth ja Prhilip

Lue myös: Prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan jäätävä avioliitto paljastui valtiovierailulla! Katso Dianan elämän tunnetuimmat kuvat!

Murrosikäiset aiheuttivat huolta

Ruotsia 19 vuotta hallinneen, tuolloin 46-vuotiaan kuningas Kaarle Kustaan, ja Silvian, 49, siviilielämässä elettiin tunteiden turbulenssia, sillä Victoria ja Carl Philip olivat teini-iässä ja Madeleinekin murrosiän kynnyksellä. Perheen kohokohta oli kruununprinsessan kesällä vietetyt rippijuhlat. Hallitsijaparin merkittävin työtehtävä oli ensimmäinen valtiovierailu itsenäiseen Viroon.

Ruotsin kuningasperhe

Lue myös: Turku ehti ensin! Kuningatar Silvia nousi lentoemännästä moninkertaiseksi kunniatohtoriksi!

Poika sai aviottoman lapsen

Monacoa jo 43 vuotta hallinneella ruhtinas Rainierilla, 69, oli suuri huoli Caroline-tyttärestään, joka oli kaksi vuotta aiemmin jäänyt leskeksi. Stephanie-tytär ponnisteli laulajauralla, ja Albert-poika osallistui Albertvillen talviolympialaisiin. Tietämättään Rainierista tuli isoisä, kun Albertin ensimmäinen avioton lapsi Jazmin syntyi.

Rainier

Lue myös: Ruhtinas Albertin avioton tytär Jazmin Grimaldi yllätti – harvinainen kuva Monacosta!

Historiallinen matka Kiinaan

Kolmekymmentä vuotta sitten 59-vuotias Akihito oli kohtuullisen tuore hallitsija Japanissa, sillä hänen kruunajaisseremoniansa oli pidetty vain kaksi vuotta aiemmin. Michiko-puoliso oli vuotta nuorempi. Akihito teki historiaa vierailemalla ensimmäisenä Japanin keisarina Kiinassa. Lahjakkaana biologina keisarin haave toteutui, kun hänet nimitettiin Lontoon eläintieteellisen seuran kunniajäseneksi.

Akihito

10 lastenlasta!

Luxemburgin herttuapari, 28 vuotta hallinneet 71-vuotias Jean ja 65-vuotias Joséphine-Charlotte elivät vilkasta aikaa ja nauttivat isovanhemmuudesta. Keväällä suku kasvoi perintösuurherttuapari Henrin ja Maria Teresan kuopuksella, prinssi Sébastianilla. Kaikkiaan hallitsijaparin elämää ilostutti kymmenen pientä lastenlasta.

Jean ja Josephine

Isovanhemmuus piristi

Vain kolme vuotta aiemmin Hans Adamin isä, Liechtenstein ruhtinas Frans Joosef luopui kruunusta ja teki pojastaan hallitsijan. 1990-luvun alussa alle viisikymppinen Hans Adam oli aktiivinen muutosjohtaja: Liechtenstein liittyi niin YK:hon kuin Euroopan talousalueeseen. Miestään viisi vuotta vanhempi Marie-vaimo kuoli viime vuonna.

Hans Adam

Tanskassa juhlittiin railakkaasti

Vuonna 1992 Tanskassa juhlittiin, sillä 52-vuotiaan Margareetan kruunajaisista oli kulunut 20 vuotta. Sitäkin suurempi tapaus oli kuningattaren ja kuusi vuotta vanhemman prinssi Henrikin hopeahääpäivä, jota saapuivat juhlimaan siniveriset ympäri Eurooppaa. Kuningatar myös totutteli tyhjenevän pesän syndroomaan, sillä esikoinen Frederik muutti Yhdysvaltoihin opiskelemaan.

Margareeta ja henrik

Norjan hovissa vietettiin suruaikaa

Kun vuosi 1992 alkoi, oli Norjan kuningas Haraldin kruunajaisista vierähtänyt vasta reilut puoli vuotta. Hän ja Sonja-puoliso olivat 55-vuotiaita. Hovissa yhä suruaika, sillä Haraldin isä, kuningas Olavi oli menehtynyt edellisenä talvena sydäninfarktiin. Tuore hallitsijapari jatkoi tutustumista kansaansa ja teki lähes kuukauden kestävän kiertueen Pohjois-Norjaan.

Harald ja Sonja

Vastusti aborttia

Belgiaa oli hallinnut jo 41 vuotta lapseton kuningaspari Baudouin, 62, ja Fabiola, 64. Kuningas oli kansan silmissä arvostettu, vaikka olikin vastikään aiheuttanut kohun vastustamalla abortin laillistamista. Baudouinin äkillinen kuolema seuraavana vuonna järkytti belgialaisia.

Belgia

Halusi nähdä slummeja, ei linnoja

Hollannin rakastettu kuningatar Beatrix, 54, herätti huomiota Skotlannin-vierailullaan, jossa valtiovalta halusi esitellä arvovieraalle Glasgow’n kuuluisat nähtävyydet.

– En ole kiinnostunut linnoista ja kauniista maisemista, kuningatar ilmoitti ja vaati nähdä kaupungin huonomaineiset kulmat. Äitinä hän oli ylpeä, sillä kaikki kolme poikaansa opiskelivat yliopistossa. Kuningattaren 12-vuotta vanhempi siippa Claus kantoi prinssipuolison titteliä.

Beatrix ja Claus

Sairastui syöpään

Jordanian kuningas Hussein oli 57 ikävuodestaan jo 40 vuotta hallinnut maataan. Hän oli aktiivinen Lähi-idän rauhanneuvottelija, joka otti äänekkäästi kantaa naapurimaittensa poliittiseen tilanteeseen. Hän myös hieroi maalleen rauhansopimusta Israelin kanssa. Työn katkaisi syöpäleikkaus, jossa häneltä poistettiin toinen munuaisista. Hän oli naimisissa neljättä kertaa, ja yhdysvaltalaissyntyinen kuningatar Noor, 41, nautti kansalaisten suosiota.

Hussein

Kärsivät ”köyhyydestä”

Jo 17 vuotta Espanjaa hallinnut 54-vuotias Juan Carlos ja saman-ikäinen kuningatar Sonja sai näkyvyyttä maalleen ja hovilleen Barcelonan kesäolympialaisten ansiosta. Vaikka aika oli uusi, kärsi hän yhä siitä, että perhe oli menettänyt omaisuutensa sisällissodassa.

– Kuningas haluaa taata, etteivät hänen perillisensä joudu kokemaan samaa taloudellista nöyryytystä, ystävä paljasti Vanity Fairille.

Juan Carlos