Turku ehti ensin! Kuningatar Silvia nousi lentoemännästä moninkertaiseksi kunniatohtoriksi!

Hllwd | 29.02.2020 10:05

Saksalaissyntyinen kuningatar Silvia, 76, ei aluksi ollut kaikkien ruotsalaisten mieleen, kun hänen ja kruununprinssi Kaarle Kustaan suhde syttyi vuonna 1972 Münchenin olympialaisissa. Avioliittoon pari pääsi vasta 1976, kun Kaarle Kustaa oli jo kruunattu kuninkaaksi.

Hämmennystä aiheutti muun muassa Silvian aatelittomuus. Hänellä oli lentoemännän koulutus, ja hän työskenteli Argentiinan konsulaatissa sihteerinä.

Yliopistoja käymätön Silvia osaa seitsemää kieltä: saksaa, ruotsia, englantia, ranskaa, espanjaa, portugalia ja viittomakieltä.
Yliopistoja käymätön Silvia osaa seitsemää kieltä: saksaa, ruotsia, englantia, ranskaa, espanjaa, portugalia ja viittomakieltä.

 

Lue myös: Paparazzi iski! Kaarle Kustaa ja Silvia veneilivät Rivieralla - uskoisitko heitä yli seitsenkymppisiksi? Katso kuvat kruunupäiden rantakunnosta!

Nuorten puolestapuhuja

Silvia keskittyi avioliiton ensimmäiset vuodet kolmeen lapseensa. Victoria syntyi soveliaasti vasta 10 kuukautta häiden jälkeen.

Lasten vartuttua Silvia alkoi tehdä sosiaali- ja humanitääristä hyväntekeväisyystyötä lasten ja nuorten auttamiseksi.

Silvia tunnetaan suurena kulttuurin ystävänä. Ensimmäinen huomionosoitus tulikin kotikaupungista Münchenistä vuonna 1989, jolloin Silvia vastaanotti Saksan arvostetuimman kulttuuripalkinnon.

Silvia lakitettiin tohtoriksi Göteborgissa vuonna 1999.
Silvia lakitettiin tohtoriksi Göteborgissa vuonna 1999.

 

Lue myös: Kuningatar Silvia kohautti Brasiliassa: Ruotsin hovilta salaperäinen selitys – katso, huomaatko muutoksen kuningattaren kasvoilla!

Pysteillä oma huone?

Ruotsin kuningatar on myös nelinkertainen kunniatohtori. Ensimmäisenä arvonimen antoi Turun yliopiston humanistinen tiedekunta vuonna 1990. Göteborgin ja Linköpingin yliopistot sekä Karoliinisen instituutti lakittivat hänet vuosia myöhemmin.

Palkintoja on Ruotsin ja Saksan lisäksi ropissut USA:sta asti, jossa hän sai vuonna 2011 kunniapalkinnon työstään terveyden ja ihmisoikeuksien puolestapuhujana.

Silvia on ottanut kunnianosoitukset nöyränä vastaan, mutta ruotsalaiset veikkaavat, että hänellä on oma palkintohuone kotonaan Drottningholmin linnassa.

Teksti:Anne Pennanen
Kuvat:ALL OVER PRESS, LEHTIKUVA JA SE OG HØR
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!