fbq
Ulkomaat
30.06.2021 18:52
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Prinssi Charles ja prinsessa Diana
Prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan jäätävä avioliitto paljastui valtiovierailulla! Katso Dianan elämän tunnetuimmat kuvat!
Ulkomaat
30.06.2021 18:52
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Prinsessa Diana menehtyi auto-onnettomuudessa 31. elokuuta 1997 Pariisissa.

Jos Diana olisi käyttänyt onnettomuusauton Mercedes-Benz W140:n takapenkillä turvavyötä, olisi hän mitä todennäköisemmin viettämässä tämän viikon torstaina (1.7.) 60-vuotissyntymäpäiväänsä rakkaidensa kanssa. Mutta kohtalo päätti toisin, ja prinsessan merkkipäivää juhlistetaan torstaina ilman rakastettua Dianaa. 

Diana ehti elää 36-vuotiaaksi. Seiska kokosi hänen lyhyeksi jääneen elämänsä varrelta mieleenpainuvimmat valokuvat.

Lue myös: Syntymästä kohta 60 vuotta - näitä yllättäviä faktoja et välttämättä tiedä prinsessa Dianasta! 

Kihlakuva 1981

Prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan kihlajaiset


Prinssi Charles ja Lady Diana Spencer antoivat ensimmäisen yhteisen haastattelunsa kihlajaistensa yhteydessä 24. helmikuuta 1981.

Walesin prinssi oli tuolloin 30-vuotias elämää nähnyt ja playboy-prinssin maineessa ollut nuorukainen, ja hänen morsiamensa 19-vuotias kokematon yläluokan tyttö, joka työskenteli lastentarhassa hoitajana. 

Nuoripari asteli median eteen Buckinghamin palatsin puutarhassa. Media kuvaili tilannetta rennoksi, mutta Dianan hermostuneet naurunpyrähdykset paljastivat tilanteen jännittävyyden. 

Charlesin kosinta ei ollut erityisen romanttinen. Omien sanojensa mukaan hän heitti avioliittoehdotuksen Dianalla pari päivää ennen tämän kolmen viikon Australian-matkaa. Reissulla olisi runsaasti aikaa pohtia vastausta prinssin kosintaan. 

Jo kihlajaishaastattelusta on aistittavissa, etteivät Charles ja Diana tunteneet toisiaan kovin hyvin. Syvän rakkauden sijaan kyse oli enemmänkin hullaantumisesta, joka oli syntynyt puolen vuoden aikana, jonka nuoret ehtivät olla tekemisissä ennen ratkaisevaa päätöstään. 

- Tiesin, että Charlesille ja minulle oli asetettu paineita kihlojen suhteen, eikä kosintaan vastaaminen ollut lopulta vaikeaa. Sitä minä halusin, Diana totesi kihlajaishaastattelussa.

Häät 1981

Prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan häät

Keskiviikkona 29. heinäkuuta 1981 maailman katse suuntasi Lontooseen, jossa vietettiin vuosisadan satuhäitä. Yli 750 miljoonaa tv-katsojaa seurasi hääjuhlaa suorana lähetyksenä ympäri maailmaa. 

Kaikki näytti täydelliseltä, mutta jälkikäteen tiedämme, että ainakin prinssi Charlesilla oli omat epäilyksensä hääpäivänään.

Nuoruudenrakkaus Camilla Parker-Bowles oli hänen todellinen sydämenvalittunsa, mutta hänet Charles menetti armeija- ja poolokaverilleen Andrew Parker-Bowlesille. Isä prinssi Philip painosti esikoispoikaansa avioliittoon, ja Camilla vakuutti Charlesille Dianan olevan paras mahdollinen vaihtoehto tulevan kuninkaan puolisoksi. Charles ei kuitenkaan itse ollut valinnastaan varma. 

St. Paulin katedraalissa oli 3 500 kutsuvierasta seuraamassa vihkiäisseremoniaa. 

Diana asteli kirkkoon yli 40 000 euron hääpuvussaan, jossa oli morsiamen toiveesta kuninkaallishistorian pisin laahus.

Charles ja Diana olivat ensimmäinen kuninkaallinen hääpari, joka ilahdutti kansaa julkisella suudelmalla palatsin parvekkeella. Sittemmin suudelmasta on tullut perinne brittihovin häissä.

Häämatka Skotlannissa

Prinssi Charles ja prinsessa Diana

Häistään Charles ja Diana hurauttivat junalla kahden tunnin matkan päähän Broadlandsin kartanoon, missä myös kuningatar Elisabet ja prinssi Philip viettivät hääyönsä 34 vuotta aiemmin. 

Kolmen päivän päästä hääpari lensi Gibraltarille, mistä he aloittivat kuninkaallisella Britannia-aluksella yli viikon kestäneen Välimeren-risteilyn. 

Jo häämatkalla saatiin vihjeitä siitä, etteivät Charles ja Diana olleet täydellisiä toisilleen. Charles halusi ottaa aurinkoa, lukea ja maalata, mutta Diana vihasi miehensä harrastuksia. 

– Diana ei ollut lukutoukka. Hänestä oli loukkaavaa, että Charles saattoi mieluummin lukea tuntikausia kuin keskustella hänen kanssaan. Eräänä päivänä Charles jätti laivan kannelle akvarellityönsä ja oli poissa puolisen tuntia. Kun hän palasi maalaamaan, oli Diana suutuspäissään tuhonnut työn, elämäkertakirjailija Penny Junor kertoo The Duchess -kirjassaan.

Häämatkan viimeinen kohde oli Charlesin rakastama Skotlanti ja Balmoralin linna, jossa kuninkaallinen perhe odotti hääparia.

Diana tylsistyi Skotlannin hiljaisuudessa, minkä saattoi aistia hänen häämatkakuvistaan.

Prinssi Williamin ja Harryn syntymät

Prinssi Charles, prinsessa Diana ja prinssi William

Charlesin ja Dianan esikoinen, prinssi William Arthur Philip Louis syntyi 21. kesäkuuta 1982 Lontoon St. Maryn sairaalassa.

Äitinsä toiveesta William oli ensimmäinen brittihovin lapsi, joka ei syntynyt palatsissa. 

Elämäkerrassaan Diana paljasti kirjailija Andrew Mortonille, että Williamin syntymä ajoitettiin Charlesin vaatimuksesta tämän pooloharrastuksen aikataulun mukaan. Esikoisen syntymä ei saanut osua merkittävien poolopelien kanssa päällekkäin. 

 

Prinssi Charles, prinsessa Diana ja prinssi Harry

Toisen lapsen syntymä oli Dianan mukaan melkoinen ihme, sillä hänen ja Charlesin avioelämä oli lähes tulkoon kuollut. 

Diana tiesi Charlesin toivovan tytärtä, mutta silti ensimmäinen kommentti prinssi Harryn syntymän jälkeen loukkasi tuoretta äitiä. 

- Voi luoja, se on poika, ja hänellä on vielä punaiset hiuksetkin, Diana väittää Charlesin huudahtaneen. 

Henry Charles Albert David syntyi 15. syyskuuta 1984. 

Valkoinen talo 1985

Prinsessa Diana ja John Travolta

Charles ja Diana vierailivat marraskuussa 1985 Yhdysvalloissa. Silloinen presidenttipari Ronald ja Nancy Reagan järjesti vieraittensa kunniaksi Valkoisessa talossa illallisjuhlat, joihin oli kutsuttu poliittisen kerman lisäksi maailmantähtiä. 

Yksi tunnetuimmista hetkistä oli, kun näyttelijä John Travolta haki Dianaa tanssiin ja pyöritteli tätä vauhdikkaasti parketilla. 

– He tanssivat kuin sadussa, tilanteen ikuistanut valokuvaaja Pete Souza kertoo. 

Dianaa tanssittivat tuona iltana myös presidentti Ronald Reagan, Tom Selleck, Clint Eastwood ja Neil Diamond, joka sai silminnäkijöiden mukaan prinsessan suorastaan punastumaan. 

Huomiota herätti jo tuolloin, ettei prinssi Charles vienyt kertaakaan vaimoaan tanssilattialle.
 

Taj Mahal 1992

Prinsessa Diana

Diana ei suinkaan ole ensimmäinen ja viimeinen kuninkaallinen, joka on poseerannut maailmankuulun Taj Mahalin mausoleumin edessä Intian Agrassa. Hän on kuitenkin kuninkaallisista mieleenpainuvin vierailija. 

Hallitsija Shah Jahan rakennutti mausoleumin 1600-luvulla kuolleen lempivaimonsa muistoksi.

Taj Mahal tunnetaankin menetetyn rakkauden monumenttina, mikä korosti entisestään Dianan yksinäisyyttä avioliittonsa loppuvuosina. Charlesin ja Dianan välit olivat jo pahoin tulehtuneet, eivätkä he enää juuri edustaneet yhdessä.

Kuva Dianasta yksin rakkauden mausoleumilla on yksi 1990-luvun kuuluisimmista kuvista.

Etelä-Korea 1992

Prinssi Charles ja prinsessa Diana

Charlesin ja Dianan valtiovierailu Etelä-Koreaan marrraskuussa 1992 oli katastrofi.

Pari ei kyennyt enää piilottamaan jäätäviä välejään, ja Diana osoitti ilmeillään ja eleillään peittelemättä todelliset tunteensa puolisoaan kohtaan.

Yhteisen matkan tarkoitus oli, että kansalle ja medialle vakuutettaisiin Charlesin ja Dianan avioliiton olevan kunnossa. Tosiasiassa matka todisti maailmalle, että Charlesin ja Dianan avioliitto oli tullut tiensä päähän.

Disney World 1993

Prinsessa Diana ja prinssit William ja Harry

Charles ja Diana päätyivät asumuseroon vuonna 1992, mutta lopullisen avioeron he saivat vasta vuonna 1996.

Dianasta tuli median lempilapsi, jota seurattiin joka maailman kolkkaan ahdistavuuteen asti. 

Äitinä Diana oli omistautuva. Hän ja poikansa William ja Harry tekivät elokuussa 1995 ikimuistoisen retken Floridan Disney World -huvipuistoon. He asuivat huvipuiston hotellissa, josta Diana oli varannut kokonaisen kerroksen perheensä ja henkivartijoittensa käyttöön. 

Angola 1997

Prinsessa Diana

Tammikuussa 1997 Diana teki hyväntekeväisyysmatkan Angolaan Afrikkaan. 

Yksi matkan ikonisimmista kuvista ikuistettiin aktiivisella maamiinakentällä, joka oli paikallisten lasten koulutie. Kasvonsa ja keskivartalonsa suojannut Diana asteli huolettomasti miinakentän läpi toivoen maailman päättäjien katseiden kohdistuvan miinojen vaaroihin.

Tänään kylän lapset saavat turvallisin mielin kulkea koulutietään, sillä alue on purettu miinoista. 

– Prinsessa Diana käveli täysin miinoitetulla maaperällä. Se ei ollut turvallista, Halo Trustin toiminnanjohtaja Calvin Ruysen kertoi 20 vuotta Dianan vierailun jälkeen.

 

Prinsessa Diana ja Sandra

Toinen ikimuistoinen kuva Angolasta on Dianan ja paikallisen Sandra-tytön kohtaaminen.

Sandra oli yksi miinoitetun alueen uhreista. Maamiina oli repinyt häneltä toisen jalan ja oli yksi niistä harvoista lapsista, jotka olivat selvinneet hengissä miinan räjähdyksestä.

Kaksi vuotta sitten Sandra tapasi Dianan kuopuksen, prinssi Harryn, joka seurasi äitinsä jalanjäljissä miinakentille.

– Dianan vierailusta puhutaan täällä edelleen. Ihmiset, jotka kohtasivat Dianan, muistavat hänet lempeänä, huomaavaisena ja kuinka aidosti hän oli kiinnostunut asioistamme, HALO Trust kertoi Time-lehdelle Harryn vierailun yhteydessä.

Italia 1997

Prinsessa Diana

Elämänsä viimeiset päivät Diana vietti rakastettunsa Dodi al-Fayedin kanssa. Ennen Pariisiin päätymistä pariskunta vietti aurinkolomaa Dodin perheen jahdilla Italian Portofinossa. 

Vain vuosi aiemmin Charlesin ja Dianan avioero oli astunut voimaan, ja nyt Dianan rinnalla nähtiin upporikkaan egyptiläisen liikemiehen ja kuuluisan Harrods-tavaratalon omistajan poika Dodi. Median uteliaisuudella ei ollut rajoja, ja Diana oli kuvaajien pakkomielle.

Paparazzikuvat lomailevista Dianasta ja Dodista levisivät lehtiin ympäri maailmaa.

Viikkoa myöhemmin Diana oli kuollut.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »