Oho
Verenmyrkytys vei Oliverilta kädet ja jalat.

Sääri irtosi ja jäi äidin käteen – verenmyrkytys vei pikku-Oliverilta kädet ja jalat!

04.11.2019 21:01

Englannin Cleethorpesissa asuva korusuunnittelija Abigail Wardlea, 23, vei seitsenkuisen Oliver-poikansa yleislääkärille lauantaina 16. maaliskuuta, kun hän huomasi vauvansa elimistön kuivuneen. Vauvan päässä oleva aukile oli huolestuttavasti kuopalla, mikä on äideille opetettu hälytysmerkki.

– Lääkäri lähetti meidät kotiin, sillä poika oli nauravainen ja touhukas. Hän käski antaa pojalle paljon juotavaa ja mahdollisiin kipuihin parasetamolia, mutta ei huomannut vakavaa nestehukkaa.

Seuraavana päivänä pojan kunto romahti. Abigail lähti Oliverin kanssa takaisin sairaalaan, mutta onneksi lääkäri oli nyt eri henkilö. Tämä tunnisti välittömästi sepsiksen eli verenmyrkytyksen oireet, joka oli edennyt jo pitkälle.

– Jotkut ihmiset saattavat olla pahoillaan tilanteestamme, mutta itse tunnen olevani maailman onnellisin äiti, kun minulla on Oliver luonani.
– Jotkut ihmiset saattavat olla pahoillaan tilanteestamme, mutta itse tunnen olevani maailman onnellisin äiti, kun minulla on Oliver luonani.

 

Lue myös: Victorialle, 4, tehtiin 200 000 euroa maksanut leikkaus – ”Näimme jopa nälkää, kun yritimme saada leikkausrahoja kasaan!”

Varoittivat kuolemasta

Tutkimuksissa paljastui, että sepsis oli kehittynyt diagnosoimattomasta kurkkutulehduksesta, josta Oliver ei ollut osoittanut edes oireita. Hänellä ei ollut kuumetta tai äänen käheyttä.

Hoitohenkilökunnan onnistui vakauttaa Oliverin tila, eivätkä järkyttävän korkeat tulehdusarvot enää nousseet.

– Lääkärit varoittivat, että jos tila huononee, he eivät voi pelastaa häntä.

Pieni poika selviytyi ilman aivovaurioita, mutta molemmat kädet ja jalat alkoivat mustua, koska olivat menneet kuolioon.

– Eräänä päivänä, kun olimme sairaanhoitajan kanssa nostamassa Oliveria pois syöttötuolista takaisin sänkyyn, hänen säärensä yksinkertaisesti vain irtosi polven alapuolelta ja jäi käteeni.

Lue myös: Neljävuotiaan Victorian jalat meinattiin amputoida – ”Olimme lääkäreille vain kuluja aiheuttava ongelma!”

Proteeseja odotellessa

Lääkärit taistelivat estääkseen kuolioiden etenemistä säilyttääkseen raajojen pituutta. Abigail kuitenkin halusi nopeuttaa amputaatioleikkausta.

– Oliverin olo oli kurja ja hoidot kivuliaat. Olin silti epätoivoinen ja kauhuissani, että jouduimme lopulta päätymään amputaatioon.

– Kun raajat oli poistettu ja Oliver herätettiin koomasta, hän oli kuin eri lapsi – niin onnellinen ja täynnä elämää, äiti iloitsee.

Oliver pääsi sairaalasta kotiin heinäkuussa. Hänen paranemisensa on ollut uskomattoman nopeaa. Lääkärit ovat luvanneet, että poika voi saada ensimmäiset proteesinsa jo ennen joulua ja opetella kävelemään.

Vaikka pian vuoden täyttävällä Oliverilla ei ole käsiä ja jalkoja, hän on valloittava ja hyväntuulinen lapsi.
Vaikka pian vuoden täyttävällä Oliverilla ei ole käsiä ja jalkoja, hän on valloittava ja hyväntuulinen lapsi.

 

Lue myös: Daisyn jalat amputoitiin 1,5-vuotiaana – suosittu lapsimalli asteli catwalkilla Lontoon muotiviikoilla!

Vaatikaa tutkimuksia!

Abigail haluaa jakaa tietoa verenmyrkytyksestä ja sen oireista sekä siitä, että vanhempien on oltava tiukkoina lääkärien edessä, jos nämä vähättelevät oireita.

– Yksinkertainen verikoe olisi saattanut säästää Oliverin amputaatiolta, koska tulehdusarvot olisivat jo olleet näkyvissä.

Oliver on hyväntuulinen pienokainen, joka yrittää vimmatusti liikkeelle.

– Poika etenee jo puolikkailla raajoillaan, kaatuu välillä, mutta ei lannistu. Leluilla leikkiminenkin onnistuu jo melko hyvin. Pian Oliver saa tekoraajat avukseen, ja sitten häntä ei pitele enää mikään aloillaan, äiti uskoo.

Oliveria pidettiin viikkoja koomassa sen jälkeen, kun hänet oli amputoitu.
Oliveria pidettiin viikkoja koomassa sen jälkeen, kun hänet oli amputoitu.

 

Lue myös: Kuvat! Koiran näykkäisemän Christinen molemmat jalat ja toinen käsi amputoitiin – ”Liikuin omin avuin kolmen kuukauden kuluttua”

Mikä on sepsis?

– Sepsis eli verenmyrkytys on erilaisten bakteerien aiheuttama hengenvaarallinen tulehdustila.

– Tavallisin oire on korkea horkkainen kuume, joka voi muutamissa tunneissa viedä huonoon kuntoon.

– Joka kymmenes verenmyrkytys on kuumeeton ja ilmenee äkillisenä yleiskunnon romahtamisena, sekavuutena, ripulina ja oksenteluna.

– Suomessa tilastoitiin vuonna 2017 yhteensä 17 052 sepsis-tapausta

– Ennen antibioottien keksimistä verenmyrkytyspotilaista kuoli 80 %, antibioottien alkuaikoina noin 30 % ja nykyään noin 15 %. Ennusteeseen vaikuttavat bakteerin taudinaiheuttamiskyky eli virulenssi ja sairastuneen oma peruskunto ja oheissairaudet.

– Sepsis vaatii aina ripeän antibioottihoidon. Jo muutaman tunnin hoitoviive huonontaa eloonjäämisen mahdollisuutta. Tehohoito aloitetaan aina, kun sepsiksessä alkaa kehittyä elinvaurioita.

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.

Teksti: Anne Pennanen
Kuvat: MVPHOTOS

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!