fbq
Kotimaa
14.05.2022 23:45
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock
Terveysuutiset
Terveysuutiset: Tätä lääkettä varottava raskauden aikana
Kotimaa
14.05.2022 23:45
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock

Odottavan äidin tulisi raskauden alussa käyttää vain pienissä määrin rauhoittavia bentsodiatsepiineja. Korealaistutkimuksessa havaittiin, että bentsodiatsepiinit eli bentsot saattavat lisätä sikiön epämuodostumariskiä.

Seurantatutkimuksessa rauhoittavia saaneiden äitien lapsista 9–15 prosenttia kärsi synnynnäisistä epämuodostumista. Näiden äitien lääkeannokset olivat enimmäkseen suuria. Bentsoja käytetään muun muassa ahdistuksen ja unettomuuden hoidossa.

Lue myös: Terveysuutiset: Musiikin terveysvaikutuksista uutta tietoa

Liikkuja, älä pelkää nivelrikkoa

Nivelrikko

Hyviä uutisia urheilusta pitäville: tutkimus on osoittanut, ettei liikuntaharrastus altista polven nivelrikolle. Seurannassa oli mukana yli 5 000 yli 45-vuotiasta tervepolvista liikkujaa. Nivelrikon todennäköisyydelle ei löytynyt perusteita fyysisestä aktiivisuudesta tai lajin raskaudesta. Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, joka yleistyy ikääntymisen myötä. Riskitekijöitä ovat iän lisäksi muun muassa ylipaino, raskas työ ja perimä.

Lihavuusleikkaus tehoaa kuusikymppisiin

Yhdysvalloissa on saatu hyviä tuloksia lihavuusleikkauksen vaikutuksista yli 60-vuotiaisiin. Leikkauksessa olleet sairastuivat noin 40–50 prosenttia harvemmin sydäninfarktiin ja sydämen vajaatoimintaan kuin vaikeasta ylipainosta kärsivät. Myös menehtymisriski seuranta-aikana oli noin 40 prosenttia alhaisempi leikatuilla. Leikkauksia tehdään vain sairaalloisesta lihavuudesta kärsiville, joiden painoindeksi on vähintään 35 tai 40. Suomessa leikkaukseen pääsevät vain alle 65-vuotiaat.

Lue myös: Tutkijat suosittelevat avokadoa leivän päälle – terveysratkaisussa piilee yksi salakavala riski

Osa lapsista saa keliakian leivästä

Leipää

Jos lapsella on perinnöllinen alttius keliakialle, ei hänen päivittäiseen ruokavalioonsa kannata taaperoiässä sisällyttää leipää. Ruotsalaistutkijoiden mukaan näillä lapsilla on jopa 47–79 prosenttia suurempi riski sairastua keliakiaan, jos he syövät gluteenia sisältävää leipää, puuroa tai muroja vähintään 18 grammaa päivässä. Viljatuotteiden sisältämä gluteeni vaurioittaa keliaakikon ohutsuolen limakalvon nukkaa.

Lähde: Duodecim

Tilaa Seiskan uutiskirje! »