fbq
Kotimaa
08.05.2022 22:00
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock
Terveysuutiset
Terveysuutiset: Musiikin terveysvaikutuksista uutta tietoa
Kotimaa
08.05.2022 22:00
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock

Noin 60-vuotiailla tehdyssä seurantatutkimuksessa selvitettiin musiikin vaikutusta potilaan hyvinvointiin. Mukana olleet saivat hoitoa muun muassa diabetekseen, rintasyöpään ja sydäntautiin.

Valtaosalla osallistujista musiikin havaittiin parantavan psyykkistä hyvinvointia. Positiivisia tuloksia saatiin laulamisella, soittamisella, musiikkiterapialla ja musiikin kuuntelulla.

Musiikin terveysvaikutukset eivät ole uusi löytö. Aiemmissa tutkimuksissa musiikin on havaittu lievittävän kiputiloja ja ahdistusta lapsilla ja leikkauspotilailla.

Lue myös: Tutkijat suosittelevat avokadoa leivän päälle – terveysratkaisussa piilee yksi salakavala riski

Sukupuolitauti on nuorten piina

Sukupuolitaidot

Sukupuolitautien määrä maailmalla on vähentynyt vanhemmissa ikäluokissa. Tartunnan saavat useimmiten nuoret ja nuoret aikuiset, ja sukupuolitauteja esiintyy yleisemmin miehillä kuin naisilla. Huolestuttavin tilanne on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa, missä tautimäärät ovat maailman korkeimmat.

Lue myös: Terveysuutiset: Kananmunasta hämmentävää uutta tietoa

Nopea apu itsetuhoisuuteen

Ketamiini

Ketamiini tunnetaan nukutuslääkkeenä, mutta sen on havaittu myös vähentävän itsetuhoisuutta. Tutkimuksessa peräti 63 prosenttia itsemurhaa harkitsevista potilaista lopetti tuhoisan ajattelun kolmen päivän sisällä ketamiinin saamisesta. Osalla ketamiini poisti itsemurha-ajatukset jopa parissa tunnissa. Ketamiinin positiiviset vaikutukset kestivät useita viikkoja.

Lähde: Duodecim

Tilaa Seiskan uutiskirje! »