fbq
Kotimaa
12.05.2022 11:23
Teksti: Mika Seppänen|Kuvat: All Over Press
The Rasmus
Kommentti: The Rasmuksen euroviisureissusta tulee farssi jo tänään!
Kotimaa
12.05.2022 11:23
Teksti: Mika Seppänen|Kuvat: All Over Press

Tänä iltana klo 22 alkaen Suomen kansa saa jälleen jokavuotiseen tapaan jännittää, kuinka meidän käy, kun The Rasmus kilpailee Eurovision laulukilpailun toisessa semifinaalissa.

2000-luvun alkupuolella kansainvälistä suosiota niittänyt yhtye kilpailee Euroviisuissa kappaleella Jezebel, jonka lyriikat ovat jo ehtineet herättää keskustelua kevään aikana.

Vedonlyöntitoimistojen kerroinasettelun mukaan The Rasmus selvittää 18 semifinalistin joukosta tiensä lauantain finaaliin, mutta voidaanko siihen luottaa? Mielestäni tällä kertaa ei.

Lue lisää: Tällaisella todennäköisyydellä The Rasmus murtautuu Euroviisujen finaaliin - vedonlyöjillä ehdoton voittajasuosikki

Sanon nyt suoraan: The Rasmusta odottaa torstai-iltana valtava pettymys, sillä ennustan Lauri Ylösen johtaman yhtyeen euroviisureissun päättyvän katkeraan farssiin.

Suomi on vedonlyöntitoimistojen mukaan toisen semifinaalin seitsemänneksi suurin suosikki pääsemään finaaliin, mutta tosiasiassa asetelma ei meikäläisittäin ole läheskään noin herkullinen.

Kohtalokas esiintymispaikka

Kaikkein suurin akilleen kantapää The Rasmuksen kannalta on semifinaalin esiintymispaikka. Suomi esittää kilpailukappaleensa aivan ensimmäisenä, mikä ei missään nimessä ole paras mahdollinen paikka.

Lue lisää: Tässä ovat Euroviisujen semifinaalien esiintymisjärjestykset – Suomen The Rasmus kisaa torstaina

Lauri Ylösellä ja kumppaneilla on kova työ päästä finaaliin Euroviisuissa.
Lauri Ylösellä ja kumppaneilla on kova työ päästä finaaliin Euroviisuissa.

 

Esimerkki tästä nähtiin jo tiistain ensimmäisessä semifinaalissa. Albanian Ronela Hajatia pidettiin etukäteen todennäköisenä finaaliin pääsijänä, sillä vedonlyöntitoimistojen kerroinasettelun mukaan se oli ensimmäisen semifinaalin seitsemänneksi suurin suosikki pääsemään jatkoon - aivan kuten The Rasmus nyt. Mutta niin vain Madonnaa lavalla muistuttanut laulaja joutui pettymään, kun finalistit julkistettiin yksitellen.

Lue lisää: Rohkeampi kuin Madonna? Näin vetelee Albanian euroviisuedustaja - kuvat

Lohtua esiintymispaikan surkutteluun tosin voi hakea Euroviisujen historiasta. Vuodesta 2015 lähtien viisusemifinaalien ensimmäisistä esiintyjistä suurin osa on selvinnyt myös finaaliin. 12 on yrittänyt, seitsemän on koetuksen selättänyt onnistuneesti.

Lauri ei pysy vireessä

Toinen ongelmakohta Suomen esityksen kannalta on Lauri Ylösen lauluäänessä.

Sekä UMK-finaalin että Euroviisujen harjoituksista kuvattujen videoiden perusteella Ylösen ääni ei kestä vireessä kuin korkeintaan paikoin Jezebelin aikana. Euroviisujen katsojat ovat keskimäärin sen verran sivistyneitä, että jos laulajan ääni kuulostaa pahalta, jää ääni antamatta.

Asia korostuu entistä suuremmin, kun kansalliset ammattilaisraadit arvioivat kilpailijoita ja antavat pisteensä. Epävireinen laulusuoritus laskee raatipisteitä huomattavasti, sillä laulutaito on yksi raatien ensisijaisista arvostelukriteereistä.

Lue lisää: The Rasmus lupaa uudistuneen show’n Euroviisujen semifinaaliin – ” Haluamme tuoda lavalle vielä enemmän bändienergiaa”

Kuuntele alta, miltä The Rasmus ja Lauri kuulostivat Torinon harjoituksissa.

Sama resepti kostautuu

Kolmas kompastuskivi The Rasmuksen kannalta on se, että Suomi yrittää menestyä viisuissa samalla reseptillä, millä edellisvuoden kisat voitettiin; eli rockilla.

Euroviisuille ominaista on, että voittajaa matkitaan aina seuraavana vuonna menestyksen toivossa, mutta juuri koskaan temppu ei onnistu kahta kertaa peräkkäin. Tänäkin vuonna Euroviisuissa on liuta rock-esityksiä tai visuaalisesti Måneskinin Zitti E Buoni -voittoshow'ta muistuttavia kyhäelmiä.

Kun tarjonta on ylikuumentunut, rokkiesitykset eivät erotu viisukatsojalle edukseen, vaan monet etsivät suosikkiaan hieman yllättävämmistä kilpailukappaleista.

Lue myös: Oho, The Rasmus esiintyi jo Torinossa - eipä käynyt häävisti

The Rasmus
Kestääkö Lauri Ylösen lauluääni?

 

The Rasmus astuu tässä mielessä Torinossa kahteen miinaan, sillä kappale on simppeliä rockia ja lisäksi esitys muistuttaa bändimeiningiltään erehdyttävän paljon viime vuoden Måneskinia.

Siksi The Rasmukselle on vaikea ennustaa muuta kuin karvasta pettymystä. Toivon kovasti, että Suomi nähtäisiin lauantain finaalissa, mutta tällä hetkellä sekä järki että tunne sanovat, että Jezebel kuullaan torstai-iltana Torinon Palasport Olimpicolla viimeistä kertaa.

Toivottavasti olen väärässä.

Kirjoittaja on Seiskan toimituspäällikkö.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »