fbq
Ulkomaat
09.07.2021 07:53
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press ja Instagram
Tom Hanks
Tom Hanks 65 vuotta - tiesitkö näitä faktoja näyttelijätähdestä? Kärsii vakavasta sairaudesta ja on koukussa todella erikoiseen asiaan!
Ulkomaat
09.07.2021 07:53
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press ja Instagram

Alansa huippu, näyttelijä Tom Hanks täyttää tänään perjantaina (9.7.) 65 vuotta. 

Forrest Gump -tähden kunniaksi Seiska keräsi Tomista 65 faktaa - yhden jokaista ikävuotta kohden. 

Lue myös: Johnny Depp ja Tom Hanks ovat toistensa vastakohdat! Kollegat paljastavat Hollywoodin hyvikset ja pahikset

 

65 FAKTAA TOM HANKSISTA: 

1. Tom on syntymänimeltään Thomas Jeffrey Hanks. Hän on syntynyt 9. heinäkuuta 1956 Concordissa Kaliforniassa.

2. Tomin Janet-äiti oli sairaalatyöntekijä ja Amos-isä kokki. 

Tom Hanks ja Janet-äiti

3. Tom on kaukaista sukua Yhdysvaltain 16. presidentille Abrahan Lincolnille, jonka valtakaudet olivat vuosina 1861-1865. Tomin ja Abrahamin yhteinen esi-isä on 1600-luvulla syntynyt John Hanks, joka oli Abrahamin isoisän isoisä.

Lue myös: Tom Hanks aloitti erikoisen harrastuksensa jo nuorena – julkkiksilta löytyy hämmästyttäviä keräilykokoelmia

Abraham Lincoln

Lue myös: Tällainen on Meryl Streepin hulppea 22 miljoonan euron kattohuoneisto – katso sisäkuvat!

4. Teinipoikana Tom myi maapähkinöitä ja limonadia baseball-otteluissa. – Minut ryöstettiin kahdesti siinä työpaikassa, Tom muisteli Jimmy Kimmel Livessä 2019.

5. Ennen Hollywood-uraansa Tom työskenteli hotellipoikana Oakland Hilton -hotellissa. Työnkuvaan kuului kantaa asiakkaiden matkatavarat. – Se oli mahtava duuni. Olen kantanut Cherin matkalaukkua, ja kyydinnyt Sidney Poitieria, Tom hehkutti Seventeen -lehdelle.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Hanks (@tomhanks)

6. Ensimmäisessä elokuvaroolissaan He Knows You’re Alone -leffassa Tom oli niin sympaattinen hahmo, etteivät kauhuelokuvan tuottajat raaskineet tappaa ensikertalaista.

Lue myös: Hääpari sai miellyttävän kuokkavieraan – Tom Hanks keskeytti kuvaukset!

He Knows You're Alone

7. Tomin ura sai onnekkaan käänteen, kun hän vieraili Onnen päivät -televisiosarjan. Tom teki vaikutuksen ohjelman tähteen Ron Howardiin, joka pyysi Tomia mukaan leffaan, jonka seuraavaksi ohjaisi. Tuo elokuva oli vuoden 1984 Splash, jonka jälkeen kaikki tiesivät, kuka on Tom Hanks. 

Splash

8. Tom on vieraillut suosituissa tv-sarjoissa Lemmenlaiva, Onnenpäivät ja Perhe on paras.  

Lue myös: Hollywood-tähden suru: äiti menehtyi

9. Tomin Oscar-puheesta syntyi vuonna 1997 idea elokuvaan Ollakko vai eikö olla? Vuoden 1993 puheessaan Tom kiitti lukioaikaista homoseksuaalia opettajaansa. 

Tom Hanks

10. Tom  ja ensimmäinen vaimonsa, näyttelijä Samantha Lewes olivat teini-iän rakastavaisia. He tapasivat collegessa 1970-luvun lopulla.  

Tom Hanks ja Samantha Lewes

11. Tom tapasi nykyisen vaimonsa Rita Wilsonin Bosom Buddies -komediasarjan kuvauksissa vuonna 1981. Tom oli tuolloin vielä naimisissa ensimmäisen vaimonsa Samanthan kanssa. Pari erosi vuonna 1987, ja seuraavana vuonna Tom avioitui Ritan kanssa.

Lue myös: Tom Hanks kritisoi Hollywoodia: Missä naisroolit?!

Tom Hanks ja Rita Wilson

12. Tomilla on neljä lasta. Ensimmäisen vaimonsa, näyttelijä Samantha Lewesin kanssa Colin-poika, 44, ja tytär Elizabeth, 39. Nykyisestä liitostaan näyttelijä Rita Wilsonin kanssa Tomilla on kaksi poikaa Chester, 31, ja Truman, 26.

13. Tom on käsikirjoittanut kolme elokuvistaan: musikaalikomedia That Thing You Do! (1996), romanttinen komedia Larry Crowne – Uusi mahdollisuus (2011) ja toimintadraama Greyhound (2020).

Lue myös: Tom Hanksin poika: Vedin niin paljon kokaiinia, että nenä meni tukkoon!

Larry Crowne

14. Western Michiganin yliopiston opiskelijat ovat lanseeranneet kansainvälisen Tom Hanks -päivän, jota vietetään vuosittain huhtikuussa. Päivään kuuluu fanien tapaaminen, pukeutuminen Tomia kuvaaviin t-paitoihin ja tietysti leffamaraton.

15. Tomilla on Hollywoodin mukavimman miehen maine. Hänellä ei tiettävästi ole riitoja yhdenkään näyttelijäkollegan tai ohjaajan kanssa.  

16. Tomin ensimmäinen vaimo ja kahden lapsen äiti, näyttelijä Samantha Lewes menehtyi luusyöpään vuonna 2002. Tom maksoi ex-vaimonsa syöpähoidot. 

Hulvaton video: Tom Hanks pikaesittää kaikki roolinsa!

17. Tom on Hollywoodin tuottavimpia tähtiä. Viimeisimmän tilaston mukaan hän on kolmannella sijalla Samuel L. Jacksonin ja Robert Downey Juniorin jälkeen.

18. Tom ja näyttelijä Meg Ryan ovat tähdittäneet yhdessä romanttisia klassikkoleffoja kolmesti: Joe ja tulivuori (1990), Uneton Seattlessa (1993) ja Sinulle on postia (1998). Tom ja Meg ovat yhä hyviä ystäviä.

Joe ja tulivuori

19. Tom sairastaa kakkostyypin diabetestä.

Lue myös: Tom Hanksin ja Rita-vaimon koronapiina päättyi! Huristelivat pitkin Los Angelesia – kuva!

20. Avaruussäätiö Space Foundation on myöntänyt Tomille Douglas S. Morrow Public Outreach -palkinnon, koska tämä on nostanut avaruusohjelmia suuren yleisön tietoisuuteen. 

21. Tom on demokraattisen puolueen aktiivinen kannattaja. Hän on rahallisesti tukenut useiden demokraattipoliitikkojen vaalityötä. 

22. Tom oli vähällä jättää Uneton Seattlessa -leffaroolin väliin. Hän myöntää käyttäytyneensä kuvauksissa tökeröstä. – En ollut mukavin ihminen lavasteissa. Olin äkäinen ja kateellinen muille näyttelijöille, joilla oli paremmat vuorosanat kuin itselläni, Tom myöntää kirjassa I’ll Have What She’s Having: How Nora Ephron’s Three Iconic Films Saved the Romantic Comedy.

Uneton Seattlessa

23. Tom on esiintynyt Rita-vaimonsa musiikkivideolla.   

Lue myös: Tässäkö julkkismaailman onnellisimmat parit - tsekkaa lista pisimmistä liitoista!

24. Tom kerää kirjoituskoneita. Hän on kerännyt niitä teinivuosistaan lähtien, ja kokoelmassa on nykyään jo yli 250 konetta. Omien sanojensa mukaan näistä 90 prosenttia ovat yhä käyttökelvollisia.

Tom Hanks

25. Tomilla on omaa nimeään kantava asteroidi 12818 Tomhanks. Ei siis ihme, että Tom oli innoissaan napattuaan astronauttiroolin vuonna 1995 elokuvasta Apollo 13.  

26. Vuonna 2013 Tom astui teatterilavalle ensimmäistä kertaa sitten college-vuosiensa. Hän voitti saman tien arvostetun teatterialan Tony-palkinnon ystävänsä Nora Epheronin käsikirjoittamasta näytelmästä Lucky Guy

Lue myös: Hollywood-tähdet reagoivat voimakkaasti Harvey Weinsteinin ahdistelusyytöksiin: Olen elänyt pelossa 20 vuotta!

27. Tom sairasti koronaviruksen Australian-matkallaan ensimmäisten joukossa maaliskuussa 2020. Tom oli kuvaamassa Elvis Presleystä kertovaa leffaansa, jossa hän esittää Elviksen manageria Tom Parkeria. – Kehoani särki, olin koko ajan väsynyt enkä pystynyt keskittymään mihinkään, Tom kuvaili oireitaan The Guardian -lehdelle.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Hanks (@tomhanks)

28. Tom on antanut äänensä Toy Story leluelämää -animaatioiden cowboy-Woodylle. Suomessa Woodyn äänenä kuullaan näyttelijä Antti Pääkköstä.

Lue myös: Gwyneth Paltrow torppasi Titanic-roolin: Parempaakin tekemistä!

Toy Story

29. Tom oli niin luottavainen Forrest Gump -elokuvan menestyksestä, ettei ottanut palkkaa leffan lupautuessaan. Sen sijaan hän teki sopimuksen, että saisi prosenttiosuuden leffan tuotoista. Se kannatti, sillä Tom tienasi 55 miljoonaa euroa.

Forrest Gump

30. Tom ei tarvinnut harkinta-aikaa luettuaan Forrest Gump -leffan käsikirjoituksen. Puolitoista tuntia myöhemmin hän oli allekirjoittanut leffasopimuksen.  

Lue myös: Tällainenko rakastettu elokuvahahmo on oikeasti - katso hauska video!

31. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama myönsi Tomille vuonna 2016 vapausmitalin kunniakkaasta elokuvaurasta sekä työstään ympäristö-, veteraani- ja perheasioiden tukijana. 

Tom Hanks ja presidentti Barack Obama

32. Ennen avioitumistaan Rita Wilsonin kanssa Tom kääntyi vaimonsa suvun uskoon kreikkalais-ortodoksiksi.

33. Tom on voittoa tavoittelemattoman avaruustiedettä tukevan National Space Society -järjestön neuvoston jäsen. 

Lue myös: Rikkaimmat amerikkalaisjulkkikset listattiin – tosi-tv-seksipommi loihti yli 800 miljoonan omaisuuden!

34. Tom laihdutti neljässä kuukaudessa 25 kiloa Cast Away – tuuliajolla -leffarooliaan varten. 

Cast Away - tuuliajolla

35. Tom on voittanut kaksi Oscar-palkintoa: Philadelphia (1994) ja Forrest Gump (1995). Hän on ollut Oscar-ehdokkaana neljästi.

36. Näyttelemisen lisäksi Tom on tuottanut yli 20 elokuvaa ja minisarjaa. 

Lue myös: Tunnistatko Hollywood-tähtien äidit? Katso kuvat ja vihjeet

37. Tom kieltäytyi pääroolista elokuvassa Jerry Maguire- elämä on peliä. Elokuvaa tähditti vuonna 1996 Tom Cruise.

Jerry Maguire - elämä on peliä

38. Forrest Gumpin rooli oli mennä Tomin nenän edestä. Sitä nimittäin tarjottiin ensin näyttelijä John Travoltalle, mutta tämä kieltäytyi roolista.

39. Tom on futisfani, ja on birminghamilaisen jalkapalloseura Aston Villa FC:n kannattaja.  

Lue myös: Tv-julkkiksen ja missin pojasta tuli rakastettu leffatähti ja maailmanparantaja – tiesitkö näitä asioita 60 vuotta täyttäneestä George Clooneysta?

Tom Hanks

40. Forrest Gump -elokuvan koulubussikohtauksessa nähtiin Tomin tytär Elizabeth Hanks. Elizabeth esitti koulutyttöä, joka kieltäytyi antamasta vierestään istumapaikkaa Forrestille.

41. Tom haaveili astronautin ammatista, mutta urahaaveet tyssäsivät huonoon koulumenestykseen matematiikassa. 

Tom Hanks

42. Tom on isännöinyt Saturday Night Live -ohjelmaa kahdeksan kertaa, ja ansainnut näin paikan klubista, jonka muita jäseniä ovat Danny DeVito, Alec Baldwin ja John Goodman.

Lue myös: No nyt! Oscar-gaalassa nähtiin tarkkaan mietittyä maskimuotia - ja kullatut Crocsit! Kuvat!

Saturday Night Live

43. Tom on esittänyt kymmenessä elokuvassaan hahmoja, joille on vastine todellisessa elämässä: Fred Rogers (A Beautiful Day in the Neighborhood, 2019), kapteeni Chesley ”Sully” Sullenberger (Sully, 2016), HIV-positiivinen juristi Andrew Beckett (Philadelphia, 1993), NASA:n astronautti Jim Lovell (Apollo 13, 1995), kongressiedustaja Charlie Wilson (Charlie Wilsonin sota, 2007), kapteeni Richard Phillips (Captain Phillips, 2013), Walt Disney (Saving Mr. Banks, 2013), lakimies James Donovan (Vakoojien silta, 2015)  Washington Postin päätoimittaja Ben Bradlee (The Post, 2017) ja FBI-agentti Carl Hanratty (Ota kiinni jos saat, 2002).

Lue myös: Monessa liemessä keitetty Liza Minnelli täytti 75 vuotta – muistatko nämä skandaalit Hollywood-kaunottaren huikealta uralta?

Saving Mr. Banks

44. Tom ei ollut ensimmäinen vaihtoehto Pelastakaa sotamies Ryan -leffan päätähdeksi. Rooli oli mennä ensin Mel Gibsonille ja Harrison Fordille

Pelastakaa sotamies Ryan

45. Rokkari Bruce Springsteen on Tomin lapsuudenystäviä. Bruce teki kappaleen Streets of Philadelphia Tomin elokuvaan Philadelphia vuonna 1993.

Lue myös: Syntymästä kohta 60 vuotta - näitä yllättäviä faktoja et välttämättä tiedä prinsessa Dianasta!

Tom Hanks, Rita Wilson, Bruce Sprinsteen ja Patty Scialfa

46. Presidentti Barack Obama on nimennyt sympaattisen Tomin Amerikan isäksi.

47. Kaksi vuotta sitten Kreikan presidentti nimesi Tomin Kreikan kunniakansalaiseksi.

48. Tomin kaikkien aikojen suosikkileffat ovat 2001: Avaruusseikkailu (1968), Kummisetä (1972), Fargo (2014), Elephant (2003) ja Boogie Nights (1997).

Lue  myös: Rantaleijonien Pomo! Rokkitähti Bruce Springsteen, 71, on tyrmäävä näky ilman paitaa: pulahti New Yorkissa vimmaisissa aalloissa - katso kuvat!

49. Tomilta meni 22 ottoa ennen kuin hän sai täydellisesti purkitettua tv-persoona Mister Rogersin ikonisen alkukohtauksen elokuvassa A Beautiful Day in the Neighborhood.

A Beautiful Day in the Neighborhood

50. Tom sai koronavirustartunnan mitä todennäköisimmin näyttelijäkollegaltaan Sacha Baron Cohenilta, joka tietämättään sairasti koronaa tavatessaan Tomin Australiassa. Kerrotaan, että Sacha yski Tomin päälle tähtien vaihtaessa nimmareita.  

Sasha Baron Cohen

51. Vuonna 2016 Tomille myönnettiin Ranskan arvostetuin Kunnialegioonan kunniamerkki.

Lue myös: Näitkö nämä tilanteet televisiosta? Oscar-gaalan hassuttelut tallentuivat lukuisiin kameroihin - katso hulvattomat kuvat!

52. 1990-luvun alussa Tom lihotti itseään 14 kiloa Omaa luokkaansa- leffan juopon baseball-valmentaja-managerin Jimmy Duganin rooliin. Kilojen kerryttämisessä auttoi vakioasiakkuus jäätelöbaarissa.

53. Tomin aika ei riitä kaikkiin Toy Storyn Woody-hahmon äänitöihin, kuten tietokonepeleihin ja ääninukkeihin. Tom on antanut tehtävän veljelleen Jimille, joka mielellään lainaa ääntään Woodylle. 

Tom Hanks ja Jim Hanks

54. Yhden illan verran Tom pääsi mukaan legendaariseen brittiläiseen Monty Python -komediaryhmään. Hän tuurasi vuonna 2002 George Harrisonin muistokonsertissa Monty Python alkuperäisjäsentä John Cleeseä, joka oli estynyt saapumaan tilaisuuteen. 

55. Tom kopioi Forrest Gumpin englannin kielen aksentin elokuvan lapsinäyttelijältä Michael Connor Humphreyltä, joka esittää elokuvassa Forrestia lapsena.

Forrest Gump

Lue myös: Monty Python -koomikko: Maksoin seksistä miljoonia!

56. Tom maksoi yhdessä ohjaaja Robert Zemeckisin kanssa omasta rahapussistaan Forrest Gump -leffan kohtaukset, joissa Forrest juoksee ympäri Yhdysvaltoja. – Se ei ollut halpaa puhaa, Tom on todennut In Depth With Graham Bensinger -ohjelmassa. Tuotantoyhtiö lupasi jälkikäteen maksaa kuvausmenot takaisin kaksikolle. 

Forrest Gump

57. Tom sai tietää vuonna 2019 A Beautiful Day in the Neighborhood -elokuvan kuvausten jälkeen olevansa etäistä sukua amerikkalaiselle tv-ikonille Fred Rodgersille, jota Tom esittää elokuvassa.  

Lue myös: Suuri suru seuraa John Travoltaa: rintasyöpä vienyt kaksi rakkautta – poika menehtyi teininä

58. Pelastakaa sotamies Ryan -elokuvan jälkeen Tom nimitettiin Yhdysvaltain armeijan Rangers of Famen kunniajäseneksi. 

59. Tomilla on tapana ilmoitella sosiaalisen median kautta löytämistään tavaroista, kuten hanskoista, kengistä ja vaikkapa opiskelijakortista.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Hanks (@tomhanks)

60. Tom ja vaimonsa Rita Wilson ovat työskennelleet yhdessä useissa projekteissa, kuten elokuvassa Uneton Seattlessa.  

Uneton Seattlessa

61. Tom on näytellyt viidessä ystävänsä Steven Spielbergin ohjaamassa elokuvassa: Pelastakaa sotamies Ryan (1998), Ota kiinni jos saat (2002), Terminaali (2004), Vakoojien silta (2015) ja The Post (2017).

Lue myös: Aikakoneella Meryl Streepin nuoruusvuosiin: Näyttelijä Mamie Gummer on kuin ilmetty äitinsä – kuvat!

The Post

62. Tom on näytellyt kuudesti kapteenia: Jim Lovell (Apollo 13, 1995), Kapteeni Miller (Pelastakaa sotamies Ryan, 1998), Richard Phillips (Captain Phillips, 2013), Chesley ”Sully” Sullenberger (Sully, 2016), Ernest Krause (Greyhound, 2020) ja Jefferson Kyle Kidd (News of the World, 2020). 

Sully

63. Vuonna 2014 Tomille myönnettiin taidepalkinto Kennedy Center Honors.  

Lue myös: Seuraajasta villejä huhuja! Harrison Ford sanoo olevansa ainoa oikea Indiana Jones – siirtyykö ruoska ja hattu Jurassic World -tähdelle?

Kennedy Center Honors

64. Tom on äänestetty viidesti amerikkalaisten suosikkinäyttelijäksi.  

65. Tomin omaisuus on arviolta 400 miljoonaa dollaria, eli noin 340 miljoonaa euroa.

Tom Hanksin tähti

Tilaa Seiskan uutiskirje! »