fbq
Kuningatar Elisabet

Kuningatar Elisabetin, 96, koko tarina: elämä täynnä rakkautta, menetyksiä ja skandaaleja - katso kuvat hallitsijan jokaiselta vuosikymmeneltä

Kuningatar Elisabet viettää tänään (21.4.) 96-vuotissyntymäpäiväänsä. 

Merkkipäivän kunniaksi ei järjestetä juhlia, vaan hallitsija on vetäytynyt rentoutumaan maatilalleen Sandringhamin kartanon tiluksille. 

"Heitä ei ole olemassa" - Somekansa viljelee salaliittoteorioita prinssi Harryn lapsista - näin hän kommentoi Archie-poikansa unelmia

Elisabet näki päivänvalon 21. huhtikuuta 1926 vanhempiensa herttuapari Albertin ja Elisabetin esikoisena. Hän syntyi keisarileikkauksella kotonaan Mayfairin talossa Lontoossa. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Syntymäpäivän ja kuningattaren 70 vuotta kestäneen hallitsijakauden kunniaksi Seiska kokosi Elisabetin elämän varrelta kuvia jokaiselta vuosikymmeneltä. 

Kuningataräiti ja kuningatar Elisabet
Elisabetin syntymän aikaan vanhemmat eivät osanneet aavistaakaan kasvattavansa tulevaa hallitsijaa.

Elisabetin äiti, Lady Elisabet Bowes-Lyon oli syntyjään aatelissukuinen. Hänen sukunsa juuret ovat Skotlannin hallitsijasuvussa. 

Näin suloiselta prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian esikoinen näyttää nyt - syntymäpäiväkuva julki

Vapaaseen yläluokan elämään tottunut Elisabet suhtautui varauksellisesti kuningashuoneen jäykkään ja rajattuun elämäntapaan. Prinssi Albertin piti kosia Elisabetia useaan kertaan, ennen kuin sai myönteisen vastauksen.

Prinsessat Elisabet ja Margaret
Villi ja tottelematon Margaret oli säntillisen isosiskonsa vastakohta. Kuva on vuodelta 1937.

Pari vihittiin huhtikuussa 1923 Westminster Abbeyssa. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Elisabetista tuli isosisko neljävuotiaana, kun perheeseen syntyi toinen tytär, prinsessa Margaret Rose

Prinsessa Elisabet
Vuonna 1943 Elisabet poseerasi partiolaisten asussa.

Siskona Elisabet oli suojeleva. Sisarusten läheinen suhde kesti Margaretin kuolemaan asti 2002.

Estelle ei lannistunut rinneturmassa, Carl Philipin lapsille jäätelöunelma – näin Ruotsin kuninkaalliset lomailevat


1940-luku oli Elisabetille onnen ja rakkauden aikaa. 

Kuningatar Elisabet
Nuori kuningatar kuvattuna vuonna 1957 radioidun joulupuheen jälkeen.

Marraskuussa 1947 Elisabetista tuli Kreikan ja Tanskan prinssi Philipin vaimo, ja parin esikoinen, prinssi Charles näki päivän valon vuotta myöhemmin. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

 Ruhtinatar Charlene palasi julkisuuteen - muuttunut ulkonäkö hämmästyttää

Elisabet ja Philip saivat elää ilman hallitsijan raskaita velvoitteita. Vuodet 1949–1951 Philip oli brittilaivaston työkomennuksella Maltalla. Näitä vuosia Elisabet on jälkikäteen kuvaillut elämänsä onnellisimmiksi.  

Hallitsijapari Elisabet ja Philip
Maltan-matkalla 1967 Elisabet ja Philip juhlistivat hääpäiväänsä valssilla.

Helmikuussa 1952 Elisabet ja Philip olivat vastikään lähteneet monta kuukautta kestävälle Australian- ja Uuden-Seelannin-kiertomatkalle, kun välietapillaan Keniassa suru-uutinen tavoitti heidät.

Elisabetin isä, kuningas Yrjö VI oli kuollut nukkuessaan. Hän oli kuollessaan vain 56-vuotias. 

Elisabet kruunattiin hallitsijaksi kesäkuussa 1953. 

Kuningataräiti ja kuningatar Elisabet
Elisabet seurasi ratsastuskisoja äitinsä kanssa 1976. 

1960-luvulle tultaessa kuningatar Elisabet oli sopeutunut hallitsijan rooliinsa. Miehensä Philipin yllätykseksi vaimo toivoi lisää lapsia. Talvella 1960 syntyi prinssi Andrew ja neljä vuotta myöhemmin perheen iltatähti, prinssi Edward

Kuningattaren rennompi ote työhönsä näkyi myös kansalle; Elisabet ja Philip avasivat kotiovensa tv-kameroille, ja ensimmäistä kertaa yleisö pääsi kurkistamaan kuninkaallisen perheen arkeen. 

Tanskan kruununprinsessa Mary pääsee vihdoinkin sukuloimaan – kahden vuoden tauko

Hallitsijana Elisabet joutui kovan paikkaan lokakuussa 1966, kun Etelä-Walesissa Aberfanissa tapahtui 144 ihmishenkeä vaatinut onnettomuus. 

1970-luvulla Elisabet kohtasi uusia haasteita.

Siskonsa, prinsessa Margaret nousi lehtien pääuutiseksi kuherrellessaan Mustique-saarella itseään 17 vuotta nuoremman rakastajansa Roddy Llewellynin kanssa.

Suhteen paljastuminen tuhosi prinsessan avioliiton valokuvaaja Antony Armstrong-Jonesin kanssa. 

Kuningatar Elisabet ja Zara Phillips
Zara Phillips seurasi isoisänsä Philipin ratsastusta mummin sylistä kesällä 1984.

Seuraavaksi lehdistön mielenkiinto kohdistui nuoreen naimattomaan prinssi Charlesiin. 

Monacon ruhtinas Albert on salainen Suomi-lomailija – näin kuninkaalliset vaihtavat vapaalle

Kuningatar Elisabet
Elisabet joutui 1990-luvulla käsittelemään raskaita perheen sisäisiä ongelmia, jotka ravisuttivat hovia.

Hallitsijapari odotti esikoisensa löytävän kunnollisen, aristokraattisen tytön vaimokseen, mutta Charlesin rinnalle ilmestyikin seurapiireistä tuttu Camilla Shan.

Charlesin tilanteesta huolestunut kummisetä, lordi Louis Mountbatten alkoi punoa juonta saattaakseen prinssin yhteen Lady Dianan Spencerin kanssa. 

1970-luvulla Elisabetille tuotti iloa uusi rooli isoäitinä. Hallitsijasta tuli mummi 51-vuotiaana, kun prinsessa Anne synnytti esikoispoikansa Peter Phillipsin.

Elisabetin hoville vuosikymmenen suurin tapahtuma oli prinssi Charlesin ja Lady Dianan Spencerin häät kesällä 1981. 

Kuningatar Elisabet
Elisabet hymyili leveästi ratsukisojen aitiossa 2002.

Luxemburgin hallitsijapari Henri ja Maria Teresa avasivat ovensa pakolaisille – yksityiskiinteistö ukrainalaisille

Kuningashuone sai pirteän tuulahduksen kesällä 1988, kun Elisabetin lempilapsi, prinssi Andrew avioitui Sarah Fergusonin kanssa. Lapsenlapsiakin syntyi: prinssit William ja Harry, prinsessa Beatrice sekä prinsessa Annen kuopus Zara Phillips. 

1990-luvusta tuli Elisabetin siihenastisen elämän vaikein ja haasteellisin. 

Charlesin ja Dianan avio-ongelmia ruodittiin lehdissä, ja lopulta vuonna 1992 pari ajautui asumuseroon. Samana vuonna kuningattaren kaksi nuorempaa lasta, prinsessa Anne ja prinssi Andrew, erosivat puolisoistaan. Kaiken draaman päälle Elisabetin lempilinnassa Windsorissa syttyi tuhoisa tulipalo. 

Elokuussa 1997 englantilaisia kohtasi maansuru. Rakastettu prinsessa Diana menehtyi auto-onnettomuudessa Pariisissa. Elisabetilla oli suuri huoli äitinsä menettäneistä lapsenlapsistaan Williamista ja Harrysta. 

Kuningatar Elisabet ja prinssi Charles

Kruununprinsessa Mary viihtyy rinteessä – vei perheensä kuninkaallisten suosimaan lomakohteeseen

Dianan kuolema herätti osassa kansaa myös vihaa, joka purkautui kuningatarta ja Charlesia kohtaan. Elisabet ei ollut aiemmin kokenut tällaista vihanpurkausta, ja tilanne oli hallitsijalle vaikea. 

Elisabet koki suuren surun keväällä 2002, kun hänen siskonsa, prinsessa Margaret ja äitinsä, kuningataräiti Elisabet menehtyivät.

Hän oli menettänyt ihmiset, joiden rinnalla oli kasvanut pikkuprinsessasta hallitsijaksi. 

Nyt on ökyä! Prinssi Oscarin kouluateriat valmistaa ranskalainen kokki

Iloakin riitti uudella vuosituhannella.

Kuningatar Elisabet
Viime vuoden aikana Elisabetia on nähty yhä harvemmin työssään. Menetykset, kohut ja terveysongelmat ovat uuvuttaneet iäkästä hallitsijaa.

2002 tuli kuluneeksi 50 vuotta Elisabetista valtaanastumisesta. Isossa-Britanniassa ja Kansainyhteisössä vietettiin näyttäviä juhlallisuuksia pitkin vuotta. Elisabet sai vielä kaksi lastenlasta Lady Louisen ja Severnin varakreivi Jamesin

Dramaattisen 1990-luvun jälkeen uusi vuosikymmen sujui leudoissa tuulissa.

Uusi vuosikymmen toi tullessaan uuden sukupolven Elisabetin hoviin. Syksyllä 2010 syntyi hallitsijan ensimmäinen lapsenlapsenlapsi, Peter Phillipsin esikoistytär Savannah

2010-luvulla Elisabet seurasi aikaansa ja siirtyi sosiaaliseen mediaan. 

Prinssiveljekset William ja Harry avioituivat ja perustivat perheen, kuten myös serkkunsa prinsessa Eugenie ja Zara Phillips. Lapsenlapsenlapsia syntyi hoviin tiuhaan tahtiin. 

Maxima paljastui tarkan euron kuningattareksi – kielsi tyttäriltään tuhlaamisen

Aihetta juhlaan riitti: Charles täytti 70 ja Philip 90 vuotta, Elisabetin kruunajaisista tuli kuluneeksi 60 vuotta ja hallitsijaparin häistä 70 vuotta. 

Iso muutos tapahtui 2017, kun hovi ilmoitti prinssi Philipin jättävän viralliset tehtävät ja siirtyvän eläkkeelle.

Elisabet jatkoi edustamista yksin lastensa tuella. 

Parin viime vuoden murheet ovat kuluttaneet rautaisen kuningattaren voimia. Elisabet on kärsinyt terveysongelmista, eikä tilannetta helpottanut hänen talvella sairastamansa koronavirustartunta. 

Koronapandemian aiheuttamat rajoitukset pitivät Elisabetin erossa perheestään, ja monet hallitsijalle tärkeä perinteet jäivät vain haaveeksi.

Keväällä 2021 Elisabet menetti tärkeimpänsä, puolisonsa Philipin.

Pandemian ja prinssin kuoleman jälkeen kuningatar ei ole halunnut palata kotiinsa Buckinghamin palatsiin Lontoossa. Hän pysyy rakkaansa Philipin lähellä Windsorissa, jonne puoliso on haudattu. 

Prinssi Carl Philip pääsi ampumaan singolla - vauhdikkaat kuvat armeijan harmaista

Murhetta ja hämmennystä on aiheuttanut Sussexin herttuapari Harry ja Meghan. Ilman ennakkovaroitusta pariskunta irtisanoutui kuninkaallisesta perheestä ja muutti Yhdysvaltoihin. Kahden vuoden aikana herttuapari on lukuisat kerrat nöyryyttänyt julkisesti Elisabetia ja tämän perhettä vakavin syytöksin ja perättömin väittein. 

Hovia on ravistellut myös Andrew sotkeutuminen Jeffrey Epsteinin seksiskandaaliin, joka eteni rikostutkimukseksi.

Andrew on aina ollut äitinsä silmäterä, joten Elisabetin sydän särkyi, kun hän julkisen painostuksen myötä joutui poistamaan pojaltaan kuninkaallisen arvonimen ja siirtämään tämän sivuun hovitehtävistä. 

Tänä vuonna juhlitaan Elisabetin 70-vuotista hallitsijakautta. Kuninkaallinen perhe ja kansa jännittävät joka viikko ja kuukausi, vieläkö 96-vuotias Elisabet jaksaa astua yleisön eteen. 

Vaikka Elisabet sinnikkäästi jatkaa työtään, on kuningashuoneessa hiljalleen valmistauduttu seuraavan hallitsijan kauteen.  

 Jättisakko uhkaa! Belgian prinssi Laurent joutuu oikeuteen – kieltäytyi juristin avusta