fbq
Ulkomaat
15.12.2021 15:01
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Emerituskuningas Juan Carlos ja Corinna zu Sayn-Wittgenstein
Juan Carlosin ex-rakastajatar hengittää niskaan - emerituskuningas pakoilee oikeutta: "Vaadin koskemattomuuden"
Ulkomaat
15.12.2021 15:01
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Entinen hallitsija Juan Carlos, 83, ei pettymyksekseen pääse palaamaan jouluksi kotimaahansa Espanjaan.

Emerituskuningas kokee olevansa valmis kotiinpaluuseen, mutta tyttäriensä, prinsessa Elenan, 57, ja Cristinan, 56, neuvosta hän jatkaa maanpakoaan Abu Dhabissa. Tämä ei kuitenkaan ole miehen suurin huoli. Juan Carlosin entinen rakastajatar Corinna zu Sayn-Wittgenstein hengittää yhä miehen niskaan ja vaatii tätä vastaamaan oikeudessa syytteisiin kunnianloukkauksesta, häirinnästä ja laittomasta valvonnasta.

Lue myös: Hurja väite: Meghanin oikea ikä paljastui - onkin paljon vanhempi!

Parin suhde oli kiihkeimmillään vuosina 2004–2009. Puheväleissä he eivät ole olleet vuoden 2012 jälkeen. The Timesin mukaan Corinna vaatii Juan Carlosilta miljoonien eurojen vahingonkorvauksia. Lisäksi Corinna on hakenut lähestymiskieltoa, jonka mukaan ex-kuninkaan ja hänen edustajiensa pitäisi pysyä vähintään 150 metrin päässä hänestä ja hänen perheestään.

Emerituskuningas Juan Carlos ja prinsessa Elena
Juan Carlosin tyttäret Elena (kuvassa) ja Cristina ovat ainoat perheenjäsenet, jotka tapaavat ex-hallitsijaa.

 

Juan Carlos odottaa erioikeuksia

Juan Carlos on viimein vastannut Corinnan syytteisiin anomalla oikeuslaitokselta koskemattomuutta.

Lue myös: Prinsessa Estelle, 9, pukeutui Lucia-neidoksi - on kuin ilmetty äitinsä kruununprinsessa Victoria lapsena

Espanjan hallitsijavuosinaan Juan Carlosin koskemattomuus olisikin onnistunut, mikä käytännössä tarkoitti erioikeutta, joka suojeli kuninkaallista oikeustoimilta. Mutta vuonna 2014 Juan Carlos luopui kruunusta, mikä asettaa häneen uudenlaiseen asemaan, ja tätä emerituskuninkaan on vaikea niellä.

Espanjan emerituskuningatar Sofia
Juan Carlosin puoliso, entinen kuningatar Sofia elää täysin erillistä elämää puolisostaan.

Espanjan lain mukaan hallitsijan rikosoikeudellinen koskemattomuus jatkuu vain toimikautena suoritettujen toimien suhteen. Lisäksi laki sulkee koskemattomuuden ulkopuolelle vakavat rikokset ihmisyyttä kohtaan, kuten kansanmurhan.

Brittituomari puuttui tilanteeseen

Mutta suojeleeko laki enää Juan Carlosia yksityiselämän tunaroinneista, onkin kiintoisa kysymys, jota ex-hallitsija juristeineen parhaillaan pähkäilee.

Espanjan hallitsijapari Felipe ja Letizia
Hallitsijapari Felipe ja Letizia ovat saaneet Juan Carlosin hallintokauden jälkeen nostettua hovin mainetta kansan silmissä. 

Siinä mielessä Juan Carlos on edelleen erityisasemassa, että maansa lain mukaan häntä koskevat kanteet tulee käsitellä korkeimmassa oikeudessa. Sama määräys koskee nykyisen hallitsijaperheen jäseniä.

Lue myös: Herkuttele kuninkaallisten tapaan: Cornwallin herttuatar Camilla paljastaa paljastaa klassikkoreseptinsä

Corinna on tehnyt Juan Carlosin tilanteen tukalaksi myös siinä mielessä, että kanne on nostettu englantilaisessa oikeusistuimessa. Nyt tapausta käsittelevä brittituomari on vaatinut Espanjalta selvitystä Juan Carlosin asemasta hallitsijaperheessä. 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »