fbq

Terveysuutiset: Limsat syynä nuorten lihavuuteen

Tutkimusten perusteella päivittäinen sokerilimujen juominen liittyi lihavuuteen keskimäärin 14-vuotiailla koulua käyvillä nuorilla.

Sokerilla makeutetut virvoitusjuomat on yhdistetty lasten, nuorten ja aikuisten painonnousuun monissa tutkimuksissa. Nyt julkaistu yli 100 maata kattava tutkimus vahvistaa asiaa ja osoittaa limujen juomisen liittyvän nuorten lihavuuteen ympäri maailmaa.

Tutkimusten perusteella päivittäinen sokerilimujen juominen liittyi lihavuuteen keskimäärin 14-vuotiailla koulua käyvillä nuorilla. Yhteys näkyi maakohtaisissa analyyseissa sekä yksilötasolla.

Sokerilla makeutetut juomat eivät aiheuta samanlaista kylläisyyden tunnetta kuin kiinteässä muodossa nautittu energia. Tämän vuoksi ne voivat salakavalasti suurentaa energian saantia ja johtaa lihomiseen.

Terveysuutiset: Tämä asia työpaikalla lisää itsemurhariskiä

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Internetin käyttö pienentää dementiariskiä

Suomessa on noin 200 000 henkilöä, joiden kognitiivinen toiminta eli tiedonkäsittely on lievästi heikentynyt.
Suomessa on noin 200 000 henkilöä, joiden kognitiivinen toiminta eli tiedonkäsittely on lievästi heikentynyt.

Säännöllisesti nettiä käyttävät keski-ikäiset näyttäisivät säästyvän dementialta muita todennäköisemmin.

Tutkimuksen perusteella säännöllisesti internetiä käyttävät 50–65-vuotiaat sairastuivat dementiaan noin puolet epätodennäköisemmin kuin ne, jotka käyttivät internetiä korkeintaan satunnaisesti. Tämä havaittiin seuraamalla 18 000 miestä ja naista pisimmillään 17 vuoden ajan.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta aivojen monipuolinen käyttäminen sekä sosiaalinen ja aktiivinen elämä on yhdistetty pienempään dementiariskiin monissa tutkimuksissa.

Suomessa on noin 200 000 henkilöä, joiden kognitiivinen toiminta eli tiedonkäsittely on lievästi heikentynyt. Lievää dementiaa potee puolestaan noin 100 000 ja melkein yhtä monella on pidemmälle edennyt dementia.

Terveysuutiset: Näin monta henkeä puhdas vesi säästäisi

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Tilaa Seiska tästä

Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti lomakkeella.