fbq
Telkkari
09.07.2021 15:03
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan arkisto
arman alizad ja Markus Kuotesaho
Kukas se siellä? Romutransu Markus Kuotesaho yllättää Arman Alizadin uudessa sarjassa: ”Hän on todellinen shamaani”
Telkkari
09.07.2021 15:03
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan arkisto

Toimittaja Arman Alizad uudistuu, kun hän palaa syksyllä tv-ruutuihin Arman Pohjantähden alla -sarjan uusilla jaksoilla.

Tällä kertaa ohjelmassa kohdataan tavallisia ihmisiä ja kuunnellaan heidän murheitaan. Uusi kausi on saanut inspiraatiota legendaarisesta tv-toimittajasta Hannu Karposta, joka Armanin tavoin oli usein pienen ihmisen asialla.

- Pohjantähden idea on käsitellä yhteiskunnallisia asioita Suomessa. Ensimmäisillä kausilla meillä oli suuria teemoja, kuten asunnottomuus, mielenterveys ja päihdeongelmat. Sitten tutustuin tärkeisiin ammatteihin, kuten kätilöihin, hautausurakoitsijoihin ja viemärisukeltajiin, Arman Alizad sanoo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arman Alizad (@armanalizad)

- Uudella kaudella menemme vielä lähemmäs kansalaista. Annamme äänen ihan tavallisille ihmisille. Kuuntelemme ihmisiä, jotka ovat kokeneet vääryyttä tai heitä muuten vain kismittää jokin asia.

Tapaukset haastavat oikeustajua

Arman Pohjantähden alla -sarjan uusissa jaksoissa on laaja kattaus erilaisia aiheita. Käsittelyssä ovat esimerkiksi vainoaminen, naapuririidat ja taksiuudistus.

- Tapasin esimerkiksi naisen, joka oli irtisanottu juuri eläkeiän kynnyksellä. Hän riitautti irtisanomisensa, koska oli potkujen aikaan sairauslomalla. Lopulta hän menetti käytännössä koko omaisuutensa, koska yritti hakea itselleen oikeutta, Arman selittää.

Lue myös: Arman Alizadin Senay-rakas pakeni kuusivuotiaana Suomeen: Sotilaat osoittivat minua kiväärillä!

- Monet tapauksista haastavat pohtimaan, mikä on oikein. Asiat ovat saattaneet mennä juridisesti oikein, mutta seuraukset eivät välttämättä subjektiivisen oikeustajun mukaisia.

Arman on tunnettu kyvystään yhdistää huumoria vakaviin aiheisin. Hän lupaa, ettei viihdettä ole unohdettu uudella Pohjantähden alla -kaudella.

- Jotkut tapauksista ovat itsessään niin hauskoja, ettei huumoria voi välttää. Löysimme esimerkiksi Seinäjoelta luontopolun, jota joku ihminen selvästi vihaa, sillä se on täytetty erinäisillä ansoilla. 5G-yhteyksiä käsittelevässä jaksossa pääsemme puolestaan tutustumaan salaliittoteorioihin, Arman listaa.

Lue myös: Arman Alizadin kodin täydellinen espoolaisidylli muuttuu mustaksi huumoriksi: Haluatko nähdä heti kidutuskellarin?

Hän käy myös Pieksämäellä tutustumassa muuttotappiokunnan kamppailuun olemassaolonsa puolesta.

- Yövyimme hotelli Savonsolmussa, joka toi mieleeni Stanley Kubrickin Hohto-elokuvan. Päätimme lennosta tehdä mukaelman legendaarisesta baaritiskikohtauksessa, jossa esitän sekä Jack Nicholsonin roolihahmoa että baarimikkoa.

- Pieksämäki oli muutenkin uskomaton paikka. Sehän oli ennen vanhaan tärkeä solmukohta Savossa. Sitähän voisi kutsua Suomen New Yorkiksi, Arman veistelee.

Pieruperse on Suomen Banksy

Jokaisessa jaksossa on mukana myös julkkisvieraita, jotka ottavat kantaa jaksojen teemoihin.

- Mukana on Satu Silvo, joka puhuu vainoamisesta omasta näkökulmastaan, hänhän on ollut julkisuudessa koko elämänsä. Sami Yaffa otti puolestaan kantaa lääkekannabikseen, koska hän on nähnyt rockmuusikkona päihteiden hyvät ja huonet puolet. Entinen avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja taas kertoo, täytyykö tiedettä pelätä, Arman luettelee.

- Hauskin julkkisvieraistamme on itseasiassa anonyymi, nimittäin Instagramista tuttu sarjakuvataiteilija Pieruperse. Hän kuvittaa jaksomme teemoja piirustuksillaan, ja niistä tuli helvetin hienoja. Mielestäni Pieruperse on Suomen Banksy, tv-tähti toteaa viitaten kuuluisaan ja anonyymiin katutaiteilijaan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arman Alizad (@armanalizad)

Arman mainitsee myös julkkispappi Kari Kanalan, joka yllättää yhdessä jaksoista puhumalla maanpuolustuksen tärkeydestä.

- Monella on stereotyyppinen ajatus, että pappi on aina pasifisti. Kari oli kuitenkin sitä mieltä, ei ehkä näillä sanoilla, että jos paska ikinä osuu tuulettimeen, meidän pitää olla valmiina.

Näytti ihan museolta

Seiskan lukijoille tutuin julkkisvieraista on kuitenkin transvestiitti romukauppias Markus Kuotesaho. Romutransuna paremmin tunnettu siikajokelainen otti jaksossa kantaa koulukiusaamiseen.

Markus Kuotesahon kotipiha
Markus Kuotesahon kotipiha on täynnä autoja ja muuta erinäistä romua.

Arman kertoo vierailleensa Markuksen kotona Siikajoella. Hänen mukaansa romukauppiaan lukaali oli melkoinen ilmestys.

- Sitä tavaraa oli aivan käsittämättömän paljon. Nurkat olivat täynnä kirjoja, lehtiä, vhs-kasetteja ja pihalla tietysti hemmetisti vanhoja romuautoja. Se alue näyttää oikeastaan museolta. Kun katsoo ympräilleen, näkee tavaroita vuosikymmenten takaa, Arman kuvailee.

Markus Kuotesaho olohuone
Romutransun olohuone on tupaten täynnä kirjoja, lehtiä ja muuta tavaraa vuosikymmenten takaa.

Moneen kertaan palkittu tv-tähti kertoo olleensa erittäin vaikuttunut Markuksesta. Hänen mukaansa romukauppiaalla oli mielenkiintoisia ajatuksia itsemääräämisoikeuksista, toisten ihmisten kohtaamisesta ja erilaisuuteen suhtautumisesta.

- Markus on selvästi ajatellut asioita todella syvällisesti. Hän ei vain höpötä, vaan mielipiteet ovat todella selkeitä ja punnittuja. Hän myös puhui todella avoimesti transvestiittina kohtaamistaan ennakkoluuloista ja myös omista teoistaan kiusaajana.

Markus Kuotesahon tyyli
Romutransuna tunnettu revonlahtelainen kertoo kokeneensa paljon kiusaamista transvestiittiharrastuksensa takia.

- Kaikista Suomessa tapaamistani ihmisistä Markus on lähimpänä shamaania. Hän näkee maailman täysin eri silmin. Hän on riisunut kaiken ylimääräisen pois ja näkee suoraan ytimeen. Markus puhui kuin vanha intiaani kertoessaan siitä, kuinka jokaisessa ihmisessä on hyvän ja pahan hedelmä, joista on valittava, kumpaa ruokkii, Arman kertaa.

"Todella sympaattinen ja kiltti"

Markus tunnetaan värikkäästä ja kirosanojen sävyttämästä puhetyylistään. Se ei Armania kauhistuttanut.

Romutransu Markus Kuotesaho
Transvestiitti romukauppias Markus Kuotesaho valittiin hiljattain kunnanvaltuustoon Siikajoella.

- Tuollainen tyyppi on superhieno virkistys nykypäivän keskustelukulttuurissa. Korrektius on tietysti hieno piirre ihmisessä, mutta on mahtavaa, kun joku välillä lataa suorat sanat pöytään. Kiroileminen kuuluu selvästi Markuksen tapaan selittää asioita.

Tv-seikkailijalle jäi lämmin olo monien tuntemasta Romutransusta.

Lue myös: Tuore kunnanvaltuutettu Markus ” Romutransu” Kuotesaho vaikenee ajamistaan asioista: On minulla kaikenlaisia arvoja

- Hän on todella sympaattinen ja kiltti ihminen, joka hohkaa lämpöä. Vaikka hän on kaikin puolin räikeä, pinnan alta löytyy erittäin herkkä tyyppi, Arman suitsuttaa.

Arman Pohjantähden alla -sarjan viides kausi alkaa 11. elokuuta Ruutu-palvelussa.