fbq
Telkkari
29.03.2021 07:49
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: AQUABOUNTY, Yle ja Seiskan arkisto
Henri Alen
Frankenstein-kala yllätti tähtikokin! Geenimuunneltua ruokaa testanneelle Henri Alénille tuli raja vastaan: En syönyt juontajapariani!
Telkkari
29.03.2021 07:49
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: AQUABOUNTY, Yle ja Seiskan arkisto

Puolenkymmentä kovatasoista ravintolaa Helsingissä omistava Henri Alén, 43, nähdään parhaillaan TV2:lla ja Yle Areenassa dokumenttisarjassa Voiko tätä syödä. Hän tutkii tiedeintoilija Lauri Reuterin kanssa, millaisia konsteja maailmalla on kehitelty ilmastoahdistukseen ja ruoka-ainekriiseilyyn.

Lue myös: Julkkiskokki Henri Alén paljastaa pääsiäispöytänsä ykköstähden: Kuin perinnekinkku joululle!

Frankenstein-kalaksi kutsuttu geenimuunneltu lohi, joka kasvaa kaksinkertaiseksi lajikumppaneihinsa nähden, yllätti kokin. Vaikka ravintoa ja energiaa kalan kasvattamiseen kuluu vain puolet, on geenimuunneltu ruoka Henkalle kokkina vaikea kysymys.

– Kalan maku ja rakenne olivat kyllä tosi hyvät, Henri myöntää.

Frankenstein-lohi säästää ympäristöä kasvamalla jättikokoiseksi. – Geenimanipuloitu  ruoka on kokille tiukka paikka,  mutta mikä järkisyy näiden  käytön estäisi, Henkka pohtii.
Frankenstein-lohi säästää ympäristöä kasvamalla jättikokoiseksi. – Geenimanipuloitu  ruoka on kokille tiukka paikka,  mutta mikä järkisyy näiden  käytön estäisi, Henkka pohtii.

Lue myös: Ilmaisia huippuaterioita niukkuudessa eläville valmistava Henri Alén: ”Sisäfilettä vähävaraisille, eduskuntaan vaikka kanan nahkaa”

Myös eläintä tappamatta soluviljelyllä tuotettua kanaa hän maistoi. Raja tuli silti lopulta vastaan. Henkalle yllätyksenä hänen juontajaparistaan Laurista oli tehty annos lihaa samoilla menetelmillä.

– En osaa järjellä selittää, mutta Lauria en syönyt! Joku tolkku sentään, Henkka hekottaa.

Henkka ja Lauri maistavat kananugettia, joka  on tehty kotkottajaa  tappamatta. – Tätä  on saanut maistaa  harvempi ihminen kuin  heitä on ollut avaruudessa, Henkka kertoo.
Henkka ja Lauri maistavat kananugettia, joka  on tehty kotkottajaa  tappamatta. – Tätä  on saanut maistaa  harvempi ihminen kuin  heitä on ollut avaruudessa, Henkka kertoo.

Voiko tätä syödä Yle Areena ja TV2 ti klo 21

Tilaa Seiskan uutiskirje! »