fbq
Kotimaa
27.02.2021 11:49
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: Seiskan arkisto
Henri Alen
Ilmaisia huippuaterioita niukkuudessa eläville valmistava Henri Alén: ”Sisäfilettä vähävaraisille, eduskuntaan vaikka kanan nahkaa”
Kotimaa
27.02.2021 11:49
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: Seiskan arkisto

Huippukokki Henri Alén aloitti hyväntekeväisyystempauksen, ja hän lupasi tehdä tuhat annosta ruokaa niukkuudessa eläville.

Tempaus sai alkunsa, kun Henri kysyi torstaina Twitter-tililllään, pitäisikö hänen kokkailla esimerkiksi asunnottomille tai muille tiukoissa tilanteissa eläville.

Lue myös: Ravintoloitsija Henri Alénin Twitter-pohdinta leimahti liekkeihin - tuloksena tuhat ilmaista huippuateriaa niukkuudessa eläville: "Käytetään ammattitaitoa johonkin, mikä tuottaa hyvää!"

Tviittinsä vastauksissa Henrille on tarjottu apua ja vinkkejä laidasta laitaan.

– Näyttää siltä, että Twitter on minulle kuin tulitikku pyromaanille. Siitä voi seurata paljon, ja yleensä jotain vähemmän hyvää. Nyt kuitenkin jotain hyvää, Henri nauraa puhelimessa.

Naureskellessaan Henri samalla suunnittelee myös tulevaa.

– Eilen illalla tuli idea, ja tänään aamulla mentiin siinä, että tavoitteena on ensi viikon jälkeen ryhtyä tekemään kolmessa viikossa kolme tuhatta annosta hyvää ruokaa jossakin. Jos en siihen pysty, sitten voin vaihtaa töitä, Henri tokaisee.

Omasta taskusta homma ei toimi, niin paljoa ravintolayrittäjillä ei rahaa ole. Raaka-aineisiin hän sai apua heti, mutta paikka ja ruoan vastaanottajien selvittely on vielä kesken.

– Atrialta otettiin heti yhteyttä, että mitä tahansa lihaa tarvitsen, heiltä saa. Ajattelin sitten pyytää sisäfileetä, jotain hyvää näille vähäosaisille, ja valtioneuvostoon ja eduskuntaan sitten vaikka kanan nahkaa, Henkka veistelee nauraen.

– KesPron pomolle laitoin vielä iltayöllä yksityisviestin asiasta, ja vaikka kello oli mitä, sieltä vastattiin välittömästi, että loistava idea. Vaimo kertoi, että hänellekin on tarjottu tähän projektiin jo kaikkea muikkua myöten!

 

Ensitreffit alttarilla -kirkkoherra tarttui haasteeseen

Yksi haasteisiin tarttuneista on Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala, joka muistetaan esimerkiksi Ensitreffit alttarilla -ohjelman alkuperäisestä neuvonantajakokoonpanosta. Hän tarjosi seurakuntansa tiloja ja muistutti, että diakonit ovat jo tottuneet hygieniasäädösten mukaiseen ruuan jakeluun.

– Varmaankin tartun Karin tarjoukseen. Meiltä vietiin viime vuonna vastaavassa tilanteessa Murusta ruokaa Diakonissalaitokselle, joten homma on molemmille osapuolille jo tuttua, Henkka sanoo.

Juttu on saanut myös kansainvälisiä yhteyksiä.

– Laitoin yöllä viestin vielä Mutti-firmalle, että onkohan heillä ylimääräistä tomaattia, että täällä olisi käyttöä. En ole vielä avannut sähköpostia ja katsonut, ovatkohan vastanneet, keittiömestari naurahtaa.

Nauruista huolimatta keittiömestari on vakavissaan ja terävä huumori välähtelee taustalla.

– Kokkauspaikkaa en vielä tiedä, mutta tämän hallituksen aikana ei ole kyllä pelkoa, etteikö kaupungeista löytyisi suljettuja keittiöitä, Henri sivaltaa.

Sivaltelun sijaan pääosassa on kuitenkin halu käyttää omaa osaamista hyvään.

– Jengi kaipaa sitä nyt, täällä tarvitaan hyvää. Porukka alkaa jo olla vaarallisen polarisoitunutta, ja tämäkin sulku voi jopa kääntyä ravintola-alaa vastaan, Henri pohtii.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »