Ravintola nurin! Kokkisodasta tuttu huippukokki hautasi haaveensa

Ravintola nurin! Kokkisodasta tuttu huippukokki hautasi haaveensa

Teemu Laurell epäonnistui kunniakkaassa kebab-virityksessään.

Mainos
Mainos päättyy

Lähes tasan kolme vuotta sitten Helsingissä kohistiin uudesta kebab-ravintolasta. Pääkaupungin ydinkeskustaan Uudenmaankadulle avattiin Holy Döner, jonka taustalla hääri telkkaristakin tuttu huippukokki Teemu Laurell.

Kokkisodasta, Selviytyjät Suomesta ja monista muistakin tv-sarjoista tuttu Teemu tunnetaan erityisesti maineikkaista ravintoloistaan. Sellainen yritti olla myös Holy Döner.

Tyly loppu

Laurell suunnitteli päivittävänsä kotimaista kebab-kulttuuria satsaten korkealaatuisiin raaka-aineisiin ja jälkiruokiin. Helsingin Sanomien armottomassa ruokatestissä Teemun pöperöitä kehuttiin ”skandinaaviseksi design-kebabiksi.”

Mainos
Mainos päättyy

Aikansa Uudenmaankadulla kävikin kova pöhinä, mutta nyt ravintolaa etsivä saa eteensä tylyn Google-tuloksen: Suljettu pysyvästi.

Kun kaikki oli vielä hyvin. Teemu Laurell Holy Dönerissä vuonna 2021.
Kun kaikki oli vielä hyvin. Teemu Laurell Holy Dönerissä vuonna 2021.

Lumipallo lähti lapasesta

Raumalainen huippukokki kertoi Seiskalle seurustelevansa yrittäjänä ja mallikaunottarena tunnetun Mirella Merivirran kanssa. Bisnesrintamallakin tapahtuu, mutta Holy Dönerille kävi kuin kävikin köpelösti.

– Sitä mestaa ei enää ole. Ajat oli aika haastavat, koronasta ja sen aiheuttamista muutoksista lähtien. Se ei yksinkertaisesti kantanut, Teemu tuumaa Seiskalle.

Mainos
Mainos päättyy

– Holy Döneriin liittyi monta epäonnista sattumaa. Kun lumipallo lähtee vierimään väärään suuntaan, sitä ei pysäytä enää mikään. Mutta olen edelleen sitä mieltä, että se oli hyvä homma ja hyvälle dönerille riittäisi kysyntää.

Teemu ei onnistunut houkuttelemaan tarpeeksi asiakkaita kivijalkaliikkeeseen.
Teemu ei onnistunut houkuttelemaan tarpeeksi asiakkaita kivijalkaliikkeeseen.

Ravintolakenttä murroksessa

Laadukas kebab varmasti maistuu suomalaisille, mutta mihin hintaan? Sitä mietti Teemukin. Laatu maksaa, joten kuluja kattaakseen myös tuotteen hinnan on oltava kohdillaan.

Asiakas miettii, miksi maksaisin tästä 15 tai 16 euroa, kun kympilläkin saa kebua.

– Laadukkaasti tehty döner on vaikea tuote. Asiakas miettii, miksi maksaisin tästä 15 tai 16 euroa, kun kympilläkin saa kebua – että onko tämä niin paljon parempaa. Mutta sen piti olla sen hintaista, että saimme kulut katettua.

Mainos
Mainos päättyy

– Fast casual -bisnes on nykyään muutenkin haastavaa. Kivijalkamestojen pitäminen on tosi kallista, ja mielestäni koko suomalainen ravintolakenttä on muutenkin murroksessa.

Teemun mielestä suomalainen ravintolabisnes on parhaillaan murroksessa.
Teemun mielestä suomalainen ravintolabisnes on parhaillaan murroksessa.

Kestämätön yhtälö

Teemun mukaan helsinkiläiset olivat kyllä valmiita maksamaan hänen dönereistään, mutta valtaosa tilauksista tapahtui Woltin kautta. Huippukokki olisi toivonut enemmän asiakkaita kivijalkamyymälään, jonka ylläpito kävi kalliiksi.

Ravintolabisneksessä tarvitaan aina hitusen onnea.

– Korona muutti asiakkaiden liikkeitä. Alettiin tehdä etätöitä eikä enää käyty lounaalla, vaan woltattiin safkat himaan. Wolt rokkasi, mutta sitä kautta ravintola ei saa niin paljon tuloja, Teemu avaa bisnestä.

– Kivijalkaliike ja sen henkilökunta tulivat niin kalliiksi, että meidän olisi pitänyt pystyä myymään älyttömästi enemmän, jotta se olisi ollut kannattavaa. Ravintolabisneksessä tarvitaan aina hitusen onnea, mutta nyt tulos oli tämä.

Kokki uunilla. Harvinainen kuva Holy Dönerin keittiöstä syksyltä 2021.
Kokki uunilla. Harvinainen kuva Holy Dönerin keittiöstä syksyltä 2021.

Uutta matoa koukkuun

Teemu ei ole kuitenkaan jäänyt märehtimään savuaville kebabraunioille. Hän huhkii täyttä häkää uuden ravintolansa parissa Helsingin Töölössä. 

– Holy Döner on mennyttä elämää. Nyt keskitytään täysillä uusiin juttuihin. Teller on uuden ajan töölöläisravintola, jota ollaan tehty keväästä asti. Se on ollut pitkä mutta antoisa projekti.

– Panostamme edelleen laadukkaisiin raaka-aineisiin ja teemme maukasta ruokaa palvelua ja miljöötä unohtamatta. Kun kaikki on hyvässä harmoniassa, niin homma toimii, Teemu uskoo.

Homma toimii siviilissä. Teemu pokasi alkukesästä missikaunotar Mirella Merivirran.
Homma toimii siviilissä. Teemu pokasi alkukesästä missikaunotar Mirella Merivirran.
Mainos
Mainos päättyy
Ladataan
Ravintola nurin! Kokkisodasta tuttu huippukokki hautasi haaveensa