Näin syntyvät ruokakirjailija Merja Naumasen pääsiäisherkut – Aperidiiva paljastaa Seiskalle suosikkireseptinsä

Näin syntyvät ruokakirjailija Merja Naumasen pääsiäisherkut – Aperidiiva paljastaa Seiskalle suosikkireseptinsä

Yrittäjä-ruokakirjailija Merja Naumanen alias Aperidiiva kannustaa heittäytymään pääsiäisen tunnelmaan.

Mainos
Mainos päättyy

Merja Naumanen on ruoka-alan tuntija, joka kunnioittaa perinteitä, mutta antaa juhlan myös näkyä kattauksia myöden ja ruokapöydän uusina yllätyksinä. 

Pääsiäisen kunniaksi Merja jakaa Seiskan lukijoille muutaman suosikkireseptinsä cocktail-herkuista, jotka tuovat pääsiäispöytään mukavaa vaihtelua. Vanhoja ruokapöydän klassikoita ei Merjan mukaan kannatakaan koittaa keksiä uudelleen.

– Ei niin tehdä missään muuallakaan, vaikkapa Etelä-Euroopassa. Eikä juhlaherkkuihin ehdi kerran vuodessa kyllästyä. Tarjoiluihin ja kattauksiin kannattaa toki lisätä aina jokin piristävä, uusi elementti, Merja vinkkaa.

Aperidiiva suosittelee pääsiäiseksi keväistä värikylpyä ruokaan ja kattaukseen.
Aperidiiva suosittelee pääsiäiseksi keväistä värikylpyä ruokaan ja kattaukseen.
Mainos
Mainos päättyy

Tuskailetko pääsiäiskeittiössä lampaanviulun kanssa? Tässä mestarikokki Kim Mikkolan ratkaisu

Valamon pääsiäinen ei unohdu

Aperidiivalle pääsiäinen on vuoden värikkäin sesonki ja kaikki keltaisen ja kultaisen sävyissä tässä artikkelissa löytyvät reseptit pääsevät myös Merjan pääsiäispöytään.

– Nyt on pinnalla somisteiden ja koristeiden omatekoisuus ja pääsiäisen värikkyys saa näkyä vaikkapa sitruunan, mangon, passionhedelmän ja juuri nyt erityisen trendikkään persikan sävyissä niin ruoassa kuin kattauksessa.

Parhaillaan maailmalla valloillaan olevan tee-se-itse-trendin koristemateriaalit haalitaan nyt omin avuin luonnosta. Ruokapuolella Merja kertoo omasta ruokapöydästä löytyvän perinteisten jälkiruokien lisäksi ne tutut pääruoat.

– Pitkänäperjantaina kalaa, sitruunarisottoa ja parsaa. Pääsiäisen juhla-aterialla perinteisesti lampaanpaistia, minttuhyytelöä, rosmariiniperunoita ja joka aterialla kananmunia.

Merjan pääsiäiset ovat usein kuluneet sattumaltakin ulkomailla oman tai sisarensa töiden tai sitten lomamatkojen myötä. Kaikkein mieleenpainuvin pääsiäiskohde löytyy kuitenkin kotimaasta.

Mainos
Mainos päättyy

– Valamon luostarin pääsiäinen oli tunnelmaltaan ikimuistoinen. Suosittelen kokemaan ortodoksipääsiäisen vieton ainakin kerran ihan elämyksenäkin, Merja kehuu.

– Jos ei jaksa koko pitkää messua, voi käydä vierailulla ja siinähän on myös jälleen yksi hyvä syy yöllä syömiseen, kuten asiaan kuuluu.

Merja kannustaa panostamaan pääsiäisen sisustukseen ja kattaukseen kokeilevan reippaasti.
Merja kannustaa panostamaan pääsiäisen sisustukseen ja kattaukseen kokeilevan reippaasti.

Onnistuminen pomminvarmaa! Michelin-kokki Sauli Kemppainen paljastaa maistuvan pääsiäismenun salaisuuden: Kokkaaminen ei ole mitään rakettitiedettä

Savulammas-suolasitruuna quiche-piiraat

24 kpl pieniä quiche-piiraita

Valmistusaika noin 2 tuntia

Mainos
Mainos päättyy

Tarvikkeet:

Minimuffinssipelti (24 kpl koloja) ja muotti Ø 6 cm

Quiche-taikina

100 g voita

3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

1 tl suolaa

½ dl kylmää vettä

Pilko voi kuutioiksi.

Laita monitoimikoneeseen jauhot, suola ja kuutioitu voi. Sekoita nopeasti murumaiseksi. Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, murustele taikina käsin.

Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi.

Painele taikina suorakaiteen muotoiseksi kelmuun, ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi tai pakastimeen, jos haluat valmistaa piiraat myöhemmin.

Jos valmistat quiche-piiraat pakastetusta taikinasta, ota se jääkaappiin sulamaan edellisenä iltana.

Kaulitse taikina neliöksi. Taikinan paksuus noin 3 mm.

Suihkuta vuokiin vuokaspraytä.

Paina pyöreällä muotilla ympyröitä taikinaan ja painele ne minimuffinssipellin koloihin ja reunoille. Voit käyttää taikinaa painaessasi ns. metallista quiche-muottia tai jotain kotoa löytyvää pientä puu- tai muuta pyöreää pellin koloon sopivaa keittiötyövälinettä. Painele pohjiin reikiä haarukalla. Laita pelti jääkaappiin 30 minuutiksi odottamaan täytteen valmistumista.

Näin syntyvät ruokakirjailija Merja Naumasen pääsiäisherkut – Aperidiiva paljastaa Seiskalle suosikkireseptinsä

TÄYTE

100 g savustettua lammasta

75 g västerbåtten juustoa hienoksi raastettuna

1 kpl pieni säilötty suolasitruuna

pilkottuna (poista siemenet)

1 rkl dijon-sinappia

1 tl timjamia

1/2 tl tryffelisuolaa

Mustapippuria myllystä

1 kananmuna

1 dl kuohukermaa

KORISTELU

N. 1 dl minttuhyytelöä

Ota taikina jääkaapista leivinlaudalle noin puoli tuntia ennen valmistusta, anna olla taikinan kelmussa.

Pilko savulammas kuutioiksi, ja silppua suolasitruuna pieniksi paloiksi.

Sekoita keskenään savulammas, juustoraaste, suolasitruuna, timjami, dijon-sinappi, mustapippuri ja tryffelisuola. Vatkaa kananmuna kevyesti, ja lisää kerma. Sekoita lammastäyte muna-kerma-seoksen joukkoon.

Kaulitse taikina neliöksi.

Taikinan paksuus on noin 3 mm.

Laita piirastaikina vuokiin quiche-taikina ohjeen mukaan.

Jaa täyte taikinoiden päälle.

Paista uunin keskitasoa hieman alemmalla tasolla 200 asteessa noin 15–20 minuuttia.

Nosta tarvittaessa paistoajan loppupuolella uunin keskitasolle, että myös pinta saa väriä.

Anna jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat piiraat vuoista.

Koristele piiraat halutessasi ennen tarjoilua nokareella minttuhyytelöä.

Sorbet-samppanja cocktail

Rakennettava cocktaillasi

2 dl mandariinisorbettia (voit valmistaa tämän itse tai ostaa valmiina)

1 dl samppanjaa

Kaada samppanja lasiin ja nosta päälle sorbettipallo.

Näin syntyvät ruokakirjailija Merja Naumasen pääsiäisherkut – Aperidiiva paljastaa Seiskalle suosikkireseptinsä

Mandariinisorbetti

200 g sokeria

150 g vettä

3 kg tuoretta mandariinia

(tulee noin 1,3 l mandariinimehua)

1 sitruunan mehu

Näin syntyvät ruokakirjailija Merja Naumasen pääsiäisherkut – Aperidiiva paljastaa Seiskalle suosikkireseptinsä

Kiehauta sokeri ja vesi. Anna siirapin jäähtyä.

Purista mandariineista mehu. Lisää sitruunan mehu ja jäähtynyt sokerisiirappi ja sekoita tasaiseksi.

Valmista sorbetti jäätelökoneessa ohjeiden mukaisesti. Voit valmistaa sorbetin myös ilman jäätelökonetta.

Kaada seos laakeaan astiaan, ja nosta pakkaseen noin pariksi tunniksi niin, että neste jäätyy. Hajota sitten paloiksi, ja aja sileäksi tehosekoittimessa. Toista sama parin tunnin kuluttua. Pyöräytä sorbettia vielä tehosekoittimessa ennen tarjoilua kauniin lopputuloksen saamiseksi.

Pääsiäisen raikkaat macaronssit

Noin 80 macaronkuorta – 40 valmista macaronia, valmistusaika yön yli

Macaron-kuoret

(Gluteeniton)

180 g mantelijauhoa

200 g tomusokeria

60 g vettä

200 g sokeria

140 g (noin 5 kpl) kananmunan valkuaisia

25 g sokeria

Näin syntyvät ruokakirjailija Merja Naumasen pääsiäisherkut – Aperidiiva paljastaa Seiskalle suosikkireseptinsä

1. Sekoita mantelijauho ja tomusokeri keskenään.

2. Jauha mantelijauho-tomusokeriseos hienoksi tehosekoittimessa.

3. Tee siirappi marenkiin. Laita sokeri ja vesi kattilaan, ja mittaa lämpötilaa digitaalisella lämpömittarilla.

4. Laita huoneenlämpöiset valkuaiset yleiskoneen kulhoon valmiiksi. Kun siirappi saavuttaa 110 astetta, laita valkuaiset vatkautumaan suurella teholla. Kun valkuaisvaahto on hieman vaahtoutunut, lisää 25 g sokeria kahdessa erässä. Anna vatkautua samalla.

5. Kun sokerisiirappi saavuttaa 118 astetta, laske valkuaisvaahdon vatkaustehoa keskiteholle, ja kaada siirappi vaahtoon ohuena nauhana sen samalla vatkautuessa. Nosta vatkaustehoa vielä noin minuutiksi.

6. Vatkaa seosta vielä keskiteholla noin 5–10 minuutin ajan niin, että seos on lopulta kädenlämpöistä.

7. Sekoita noin 1/3 vaahdosta ja haluttu maku- ja väriaine manteli- tomusokeriseokseen tasaiseksi tahnamaiseksi seokseksi.

8. Sekoita mukaan loppu valkuaisvaahto nuolijalla varovasti sekoittaen tasaiseksi löysähköksi taikinaksi.

9. Laita seosta pursotinpussiin, jossa on iso pyöreä tylla.

10. Jos sinulla on kiertoilmauuni, pursota pellin reunoihin taikinaa, jonka jälkeen painat leivinpaperin pellille. Näin leivinpaperi ei pääse nousemaan reunoista kiertoilmauunissa. Tavallisessa uunissa tätä ei tarvitse tehdä.

11. Pursota pellille leivinpaperin tai silikonin päälle noin 3,5 cm:n kokoisia ympyröitä. Kun olet valmis, kopauta peltiä muutaman kerran, että ilmakuplat laskeutuvat ja macaron-kuorista tulee tasaisia.

12. Anna kuorten kuivua eli ”kuorettua” pellillä 30–60 minuuttia ennen kuin laitat ne uuniin.

13. Paista kuoria tavallisessa uunissa 140 asteessa (kiertoilmauunissa 120 asteessa) noin 13 minuuttia.

14. Anna kuorien olla paiston jälkeen pellillä yön yli. Täytä kuoret seuraavana päivänä tai hyvin jäähtyneenä.

Vinkki: Jos täytät macaronit myöhemmin, voit pakastaa kuoret.

Limoncello curd

100 g voita

1 rkl perunajauhoja + 1/2 dl vettä

125 g (tai 3 kpl isoa) keltuaista

1 dl sokeria

1,5 dl limoncello-likööriä

½ sitruunan mehu

1. Pilko voi kuutioiksi.

2. Sekoita perunajauho kylmään veteen.

3. Mittaa kaikki muut paitsi voi kattilaan. Sekoita vispilällä tasaiseksi ja lämmitä keskilämmöllä pohjaa kokoajan sekoittaen noin 5–10min. Anna saostua ja pulpahtaa pari kertaa. Ota pois liedeltä.

4. Lisää voikuutiot, ja poraa sileäksi sauvasekoittimella.

5. Kaada kulhoon, ja nosta jääkaappiin hyytymään yön yli tai useammaksi tunniksi.

6. Laita täyte pursotinpussiin, jossa on iso pyöreä tylla. Pursota täytettä tasaisesti jokaiseen pohjakuoreen.

7. Laita kannet päälle varovasti pyöräyttämällä.

8. Säilytä jääkaapissa seuraavaan päivään. Ota huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Pöytäliina Villeroy & Boch, kahviastiasto pipstudio.com / Stockmann. Sitruunapyyhe, amandabshop.com

Mainos
Mainos päättyy
Ladataan