Onnistuminen pomminvarmaa! Michelin-kokki Sauli Kemppainen paljastaa maistuvan pääsiäismenun salaisuuden: Kokkaaminen ei ole mitään rakettitiedettä
Kauhukeittiö-ohjelmasta tuttu Sauli Kemppainen tarttui Seiskan ruokahaasteeseen ja lupasi näyttää, miten tehdään maistuva mutta yksinkertainen pääsiäismenu.
– Kokkaaminen ei ole mitään rakettitiedettä. Hyvän ja huonon ruuan ero on pienissä asioissa, kuten kypsyyksissä ja suolan määrässä. Perusasiat pitää olla kunnossa, tehdään sitten Michelin-annoksia tai sairaalaruokaa, Sauli toteaa.
Hänen mukaansa jokaisessa keittiössä pitäisi olla kaksi laitetta: digitaalinen vaaka ja sisälämpömittari.
– Moni tietää, että leivonnassa reseptejä pitää seurata grammalleen. Mielestäni sama pätee kaikkeen ruuanlaittoon. Punnitsen raaka-aineet ja teen reseptit grammojen tarkkuudella, Sauli listaa.
– Digitaalimittari taas takaa sen, että raaka-aine on lautasella täsmälleen oikeassa kypsyydessä – ei liian raakaa tai kypsää.
Saulin mukaan kotikokeilla olisi opittavaa erityisesti suolan käytössä.
– Jokaisen ihmisen suu reagoi suolaisuuteen eri tavalla, mutta on olemassa tiettyjä nyrkkisääntöjä. Itse suosin yhden prosentin suolaa, koska se tuo raaka-aineiden ominaismaun parhaiten esille.
– Eli jos teen esimerkiksi kilon ruskeaa kastiketta, lisään siihen 10 grammaa suolaa. Onnistuminen on pomminvarma, Michelin-kokki lupaa.
Seiskalle tekemissään resepteissä Sauli esittelee niksejä, joita hyödyntävät lähinnä ammattilaiset.
– Minun ravintoloissani vettä ei käytetä kuin astioiden pesemiseen. Pääsiäismenun porkkanat keitän porkkanamehussa, perunat kasvisliemessä. Näin maksimoidaan ruuan maku.
– Alkuruuassa taas keskitymme kananmunan täydelliseen kypsentämiseen. Jälkiruuassa puolestaan kikkana on valkosuklaan paahtaminen uunissa: se on monelle ihan uusi makuelämys.
Julkkiskokki Sauli Kemppainen käytti sulkutilan hyväkseen: Löysin maailman parhaan perunan
Saulin perheessä pääsiäisperinteet ovat jääneet vähäisiksi, sillä kokit ovat juhlapyhät yleensä töissä.
Nyt viisivuotias Andreas-poika edellyttää kuitenkin isältään muutosta.
– Rairuoho on pantu kasvamaan hyvissä ajoin. Kastelemme niitä sumutinpullon kanssa joka aamu ennen päiväkotiin lähtöä.
– Pian täytyy myös ottaa selvää, miten kananmunien värjääminen menikään. Eikö niitä ainakin punajuurimehulla väritetä? Sauli miettii.
Katso videot Saulin pääsiäismenusta: