fbq
Rikos
30.11.2021 20:01
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan arkisto
William
Näin Williamin rahanpesupiina alkoi – salatut viestit jäivät FBI:n haaviin
Rikos
30.11.2021 20:01
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan arkisto

Helsingin käräjäoikeudessa nähtiin tiistaina (30.11.) erikoinen episodi, kun rahanpesusta syytteet saaneet rap-artisti William (oik. Ville Virtanen) ja Blockfestareiden perustaja Kalle Kallonen kävelivät istuntosalista ulos lähes samantien.

Syyksi paljastui se, että erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuthin todisteet oli määrätty perjantaina (26.11.) käräjäoikeuden päätöksen mukaan hyödyntämiskieltoon. Käytännössä erikoissyyttäjällä ei ollut mitään, millä todistella Williamin ja Kallosen syytteessä olleita rikoksia.

– Kunnioitan käräjäoikeuden päätöstä, Ruut totesi istunnossa.

– Syytteistä en silti luovu, hän jatkoi.

Rikollisten suosimia luureja

LUE MYÖS: Räppäri William saapui myöhässä ja ylimielisenä huumekäräjille: ”Etsä osaa suomea?”

Seiska selvitti, mistä tässä monimutkaisessa vyyhdissä on kyse.

Kaikki sai alkunsa FBI:n tekemästä kansainvälisestä Troijan Shield -nimisestä operaatiosta. FBI rakensi teknisen palvelimen, jonka avulla kaikki Anom-puhelimien salattu viestiliikenne saatiin selville. Tästä on uutisoitu jo aiemmin julkisuudessa varsin laajasti.

Käräjäoikeuden päätöksessä todetaan, että Anom-puhelimet on suunniteltu ja tarkoitettu salattuun viestintään rikosten suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi. Anom-puhelimet eivät ole olleet vapaasti kaikkien saatavilla tavanomaisten jakeluverkostojen kautta.

FBI:n tekemien tarkistusten ja analyysien jälkeen salaiset tiedot on jaettu Suomen keskusrikospoliisille. Nyt tuota tietoa on käytetty tämän kyseisen huumerikoksen esitutkinnassa ja tiedot, on vahvistettu erikseen Yhdysvaltoihin osoitetulla oikeusapupyynnöllä.

Käräjäoikeus perusteli

LUE MYÖS: Suomalaisartisti William sai syytteen rahanpesusta - keikkakalenteri tyhjenee kovaa vauhtia

Kallosen ja Williamin rahanpesusyytteet tulivat esille niin sanottuna sivutuotteena isommasta huumevyyhtirikoksesta. Rahanpesurikosten tutkinta aloitettiin 1.3.2021.

Käräjäoikeus perusteli hyödyntämiskieltopäätöstään muun muassa sillä, ettei Kallosen ja Williamin epäilty rikos rahanpesusta oikeuta salaisten pakkokeinojen käyttöä, joihin FBI:n saamaa tietoa verrattiin.

Kansantajuisesti ilmaisten, kyseessä ei ollut tarpeeksi vakava rikos, jotta syyttäjä voisi käyttää todistusaineistoa Kallosta ja Williamia vastaan.

– Syyte Kallosen ja Virtasen (Williamin) osalta on koskenut rahanpesua, josta voidaan tuomita vankeutta enintään kaksi vuotta. Niiden tutkinnassa ei olisi voitu käyttää FBI:n suorittamaan tiedonhankintaan rinnastuvia kansallisia pakkokeinoja, käräjäoikeus toteaa tuoreessa päätöksessään.

– Tällaisessa tilanteessa hyödyntämiskieltoon asettamista vastaan puhuvien seikkojen tulisi olla erityisen painavia. Edellä mainitut rikoksen laatuun ja todistelun merkittävyyteen liittyvät seikat eivät kokonaisarvioinnissa muodosta riittävän painavia vastasyitä. Näin ollen Anom-viestit tulee kohtien 16 ja 17 (Williamin ja Kallosen syytteet) osalta asettaa hyödyntämiskieltoon.

Syyttäjä jatkaa hovissa

LUE MYÖS: Räppäri William sai syytteen rahanpesusta - näin hän tienasi itse

Myös muut yhdeksän huumevyyhdissä olevaa syytettyä anoivat Anom-viestien hyödyntämiskieltoa, mutta heidän osaltaan käräjäoikeus hylkäsi vaatimukset.

Vaikka erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuthille tuli takapakkia Williamin ja Kallosen rahanpesusyytteiden osalta, hän ei aio heittää pyyhettä kehään. Käräjäoikeudelle Ruuth ilmoitti hakevansa uutta päätöstä hovioikeudesta.

– Keskitytään sitten siihen, mitä hovioikeudessa tapahtuu, Ruuth totesi tuomarille. 

Varmaa on siis se, että ainakin toistaiseksi Williamin käräjäpiina jatkuu. 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »