fbq
Kotimaa
21.11.2021 16:46
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: All Over Press
Esko
Tunteet kuumenivat studiossa! Toimittaja Renaz Ebrahimi servasi tähtitieteilijä Esko Valtaojan täysin: "Käytit kaksi kertaa mun, ruskean ihmisen vieressä, tuota n-sanaa tahallaan!"
Kotimaa
21.11.2021 16:46
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: All Over Press

Ylen Marja Sannikka -keskusteluohjemassa syttyi poikkeuksellisen kiivas sananvaihto. Toimittaja Renaz Ebrahimi, 33, ja professori emeritus Esko Valtaoja, 70, keskustelivat ohjelmassa aiheesta "Voiko hyvien asioiden ajaminen lisätä pahaa". Varsin filosofisesta alkuasetelmasta syntyi, kaikkia odotuksia vastaan, kunnon rähäkkä ja paljon pahaa mieltä.

N-sana

Astronomian kansantajuistajana tunnettu Esko puhui laveasti poliittisen korrektiuden teemasta. Eskon oli ilmeisesti tarkoitus sanoa, että yksittäisiä sanoja tai lausuntoja käsitellään joskus liian kontekstivapaasti ja siitä voi seurata jopa tahallista väärinymmärtämistä. Hänen mielestään sensuuri voi myös kääntyä itseään vastaan.

Tähän teemaan liittyen keskustelussa vilahti esimerkiksi syksyllä käyty keskustelu Afrikan tähti -pelin edustamasta maailmankuvasta.

Eskon tarkoitus oli mitä ilmeisimmin keskustella rakentavasti siitä, minkälaista kielenkäyttöä ja ajatusmaailmaa kultakin yksilöltä voidaan odottaa, ottaen kyseisen henkilön tausta huomioon. Tiedemiehen ajattelussa kansanedustajilta esimerkiksi ei voi hyväksyä katukielisiä ja alatyylisiä puheita, mutta tavallisen ihmisen kohdalla tilanne voi olla toinen.

- Sen sijaan että kytätään meidän yksittäisiä sanoja... esimerkiksi tämä pahamainen n-sana. Se on aivan eri juttu, jos sitä käyttää tuolla joku kansanedustaja [viitaten Teuvo Hakkaraiseen] joka puhuu - anteeksi vaan - hyppivistä neekeriukoista, koska kansanedustajia saa aina siteerata.

Esko jatkoi:

- Kun jos Peppi Pitkätossulla onkin sitten neekerikuningas-isä täytyy katsoa sitä, mitä tarkoitetaan sanoilla, eikä pelkästään sitä sanaa itseään.

- Motiiveja siis, juontaja Marja Sannikka sai sanottua väliin.

Lue myös: Ohhoh! Juontaja-toimittaja Marja Sannikka pelkissä pikkuhousuissa Ylen Linnan juhlat -videolla - katso!

"Todella turvaton tila"

Eskon ajatukset saivat keskustelukumppanin tulistumaan. Toimittaja Renaz Ebrahimilla on etninen perhetausta. 

- Tämä on ihan superjärkyttävää, että mä olen tällaisessa tilassa, missä valkoinen ihminen niin kuin ruskean ihmisen vieressä kaksi kertaa käyttää tota n-sanaa niin kuin ihan tahalleen - tämä on musta ensinnäkin todella epämukava, todella epäsensitiivinen, todella turvaton tila tällä hetkellä, joten on tosi ikävää, että olen tässä tilassa [ja] joudun tähän keskusteluun tällä tavalla.

Renaz jatkoi:

- Mutta tämä on just se ongelman ydin, vähätellään jatkuvasti niitä ihmisiä, joita satutetaan ja joita sorretaan ja sen takia me ei päästä näissä keskustelussa koskaan eteenpäin - koska sinulla [Eskolla] on epämukava olla - sä et haluu ottaa vastuuta ja sä et halua muokata tapojasi tehdä asioita, koska etuoikeutettuna ihmisenä, sä oot saanut todennäköisesti koko elämäsi vaan tehdä asioita ilman, että joudut vastuuseen niistä - toisin kun minä esimerkiksi, joka olen pienestä pitäen oppinut elämään maailmassa, jossa joudun jatkuvasti miettii, mitä saan tehdä, mitä saan sanoa, mitä sanoja voin käyttää  - ja mitä sanoja musta käytetään. 

Jääkylmä tunnelma

Silminnähden sydämistynyt toimittaja jatkoi puhetta vielä hetken. Esko Valtaoja piti pokerinaaman, vaikka ei tarvinnut olla kehonkielen asiantuntija huomatakseen, että studiokeskustelun tunnelma oli muuttunut asiallisen rauhallisesta suorastaan kuristavaksi. 

- Jos mä esimerkiksi löisin sua nyt ja sä sanot mua sattuu, niin enhän mä voi sanoa, että ei toi voi sattua, Renaz havainnollisti.

Esko yritti paikata tilannetta mainitsemalla, että hän jos kuka ei ainakaan ajattele esimerkiksi n-sanan olevan sinänsä ok.

- Mä oon pienen ikäni koittanut tehdä sitä parempaa maailmaa .... mitä sinäkin oot tavoittelemassa. Mulla ei oo lainkaan epämukava olo... tärkeintä eivät ole sanat vaan se miten niitä käytetään ja mikä on siellä motiivi taustalla.

Kohukeskustelu on nähtävissä Yle Areenassa tästä linkistä.

Lue myös: Seura: Esko Valtaoja joutui leikkaukseen – kynsitulehdus osoittautuikin syöväksi!

Yle: Emme sensuroineet

Marja Sannikan ohjelmasta on keskustelu paljon viikonlopun aikana. Iltalehden mukaan toimittaja Renaz Ebrahimi ei halua kommentoida puheitaan enempää. Yleisradio puolestaan teki päätöksen lähettää nauhoitettu keskustelu sensuroimattomana. Yle kuitenkin kertoo pahoitelleensa keskustelun aiheuttamaa mielipahaa