fbq
Terveysuutiset

Terveysuutiset: Tällainen terapia auttaa syömishäiriöistä

Syömishäiriöissä sinällään tehokkaat terapiamuodot eivät ole auttaneet potilasta laihtumaan. Uudessa testissä kuitenkin behavioraalinen terapia näyttäisi voivan tuoda hyötyä, sillä testeissä 37 prosenttia tutkituista saavutti hoitotavoitteensa.

Kun tähän yhdistettiin vielä naltreksoni-bupropioni-lääkitys, saavutti peräti 57 prosenttia tavoitteensa, eli pystyä olemaan neljä viikkoa ilman yhtäkään ahmimisjaksoa. Laihduttamistavoite puolestaan saavutettiin jopa tuplasti useammin kuin ilman hoitoja.

Behavioraalinen laihduttamisterapia tähtää elämäntapojen asteittaiseen muutokseen. Tavoitteena on vähitellen laihtua, lisätä liikuntaa ja oppia hillitsemään ahmintaan johtavia impulsseja.

Terveysuutiset: Tästä ruokavaliosta on apua raskauteen

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Alzheimer

Kohta Alzheimerin tauti saatetaan pystyä toteamaan jopa kymmenen vuotta ennen ensimmäisenkään oireen syntymää. Löytö tarvitsee vielä lisätutkimuksia, mutta jos alustavat tulokset pitävät paikkansa, verikokeesta saatetaan pystyä tunnistamaan useita merkkiaineita, joiden lisääntyminen ennakoi sairastumista hyvin varhain. Tämä voisi taudin toteamisen lisäksi mahdollistaa hoidon aloittamisen jo ennen oireita.

Rokote

Terveysuutiset: Tästä syystä suomalaismiesten tulisi saunoa vähintään kolmesti viikossa

Diabetes

Tuore meta-analyysi näyttää, että joissain tutkimuksissa koronarokotteiden sivuvaikutuksena havaittu sydänlihastulehdus on merkittävän harvinainen, ja tapaukset ovat harvoin vakavia. Potilaista yksikään ei kuollut, ja sairaalahoitoon joutuneetkin pääsivät kotiin keskimäärin kolmessa päivässä. On hyvä myös ymmärtää, että koronavirus itsessään on aiheuttanut sydänlihastulehduksen 11:lle potilaalle sadastatuhannesta. Rokote on aiheuttanut samaa vain kolmelle sadastatuhannesta. Rokote siis on pienempi uhka kuin sairaus, jolta se suojelee ja jonka oireita se vähentää.

Terveysuutiset: Huonosti hoidettu mielenterveys tulee kalliiksi

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Diabetes-lehti muistuttaa, että diabeteksen omahoito voi vaikeutua, kun sairastuneella on esimerkiksi mielenterveyden häiriö tai päihdeongelma. Diabeetikolla on suuri vastuu sairautensa hoidosta.  Kun elämänhallinta on hukassa, diabeetikko tarvitsee tutun diabeteshoitajan tai -lääkärin ja kannustavaa omahoidon ohjausta. Hän hyötyisi myös moniammatillisesta diabeteskeskuksesta, jossa diabeteksen ja mielenterveyden hoito voidaan sovittaa yhteen. Diabeetikon voimavarojen kartoittaminen ja luottamuksellisen hoitosuhteen rakentaminen ovat hyvä lähtökohta hoidolle.

Lähteet: Duodecim, Diabetes-lehti

Tilaa Seiska tästä!
 
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti lomakkeella.