fbq
Kotimaa
29.01.2023 21:00
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: Adobe Stock
Terveysuutiset
Terveysuutiset: Tästä syystä suomalaismiesten tulisi saunoa vähintään kolmesti viikossa
Kotimaa
29.01.2023 21:00
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: Adobe Stock

Tuore tutkimus kertoo, että säännöllinen saunominen vähentäisi kuolleisuutta tulehdussairauksiin.

Yhteys havaittiin vähintään kolmesti viikossa saunovilla suomalaismiehillä. Tutkimusryhmässä suuresta veren hs-CRP-pitoisuudesta kärsineillä kuolleisuus ei noussut ennakoidulla tavalla, jos he saunoivat riittävän usein. Korkea hs-CRP-pitoisuus liittyy tulehduksiin ja useisiin kroonisiin sairauksiin.

Lue myös: Terveysuutiset: Huonosti hoidettu mielenterveys tulee kalliiksi

Liikunta tepsii psykoterapian apuna

Liikunta

Traumaperäisestä stressihäiriöstä kärsivien psykoterapiahoidon tulokset näyttäisivät parantuvan, jos terapian osana olisi kevyttä ohjattua liikuntaa. Australiassa tutkimusryhmässä annettiin viikoittaisen 90-minuuttisen terapian lisänä vielä 10 minuuttia aerobista kevyttä liikunta tai venyttelyä. Puoli vuotta myöhemmin liikuntaa kokeilleiden stressioireet olivat lieventyneet enemmän kuin venytelleen ryhmän. Haittavaikutuksia ei löytynyt.

Lue myös: Terveysuutiset: 2-tyypin diabetes lisääntyy – tässä syy

Verenpaineella ja väsymyksellä yhteys

Verenpaine

Tiedossa on jo, että kohonneen verenpaineen ja huonojen unien välillä on yhteys. Esiin uusimmassa tutkimuksessa tuli, että päiväväsymys nostaa verenpainesairauden todennäköisyyttä 17 prosentilla ja alle 7-tuntiset yöunet jo 25 prosentilla. Myös kuorsaus ja uniapnea liittyvät kohonneen verenpaineen todennäköisyyteen. Tutkijoita askarruttaa edelleen, nostavatko univaikeudet verenpainetta, vai auttaako kenties verenpaineen lasku nukkumaan paremmin.

Lue myös: Terveysuutiset: Näillä keinoilla voi ehkäistä dementiaa

Stressi lisää dementiaa

Stressi

Suomalaistutkijat ovat löytäneet selvän dementian riskitekijän pitkäaikaisesta stressistä, uupumuksesta, alakuloisuudesta ja muusta psyykkisestä kuormituksesta. Nämä tekijät nostavat noin viidenneksellä riskiä sairastua dementiaan. Yhteys todettiin FINRISKI-aineiston 68 000 ihmisen tiedoissa senkin jälkeen, kun muita taustamuuttujia poistettiin yhtälöstä. Pitkän aikavälin kattava seuranta-aineisto mahdollisti myös löydöksen, jonka mukaan osa stressiin liittyvästä dementiariskistä jää toteutumatta siitä syystä, että potilaat ehtivät menehtyä muihin syihin ennen dementian puhkeamista.

LÄHDE: DUODECIM

Tilaa Seiska tästä!
 
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti tästä.
 
Tuoreimman Seiskan löydät myös kaikista hyvin varustelluista Lehtipisteistä.
 
Kuulitko mehukkaan julkkisjuorun? Nappasitko kohukuvan? Soita 044 567 7777, tai lähetä vinkki lomakkeella.