fbq
Kotimaa
19.07.2021 14:09
Teksti: Milla Leinonen & Mika Seppänen|Kuvat: All Over Press, Facebook ja Instagram
Teemu Bergman
Rajut syytökset Suomen punkpiirien ahdistelusta ja häirinnästä leviävät: Pää Kii -yhtyeen keikat peruttu - Teemu Bergman kiistää törkeät rikokset: "Pahoittelen kaikille"
Kotimaa
19.07.2021 14:09
Teksti: Milla Leinonen & Mika Seppänen|Kuvat: All Over Press, Facebook ja Instagram

Viime viikon lopulla perustettu Instagram-tili Punkstoo on aiheuttanut runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa ja musiikkialan sisällä viime päivinä.

Anonyymillä Punkstoo-tilillä on julkaistu kertomuksia karuista Me too -ongelmista ja -tapahtumista erityisesti Suomen punkpiireissä. Tilillä julkaistut tekstit ovat anonyymeilta henkilöiltä ja kirjoituksissa kuvataan punkpiireissä väitetysti tapahtunutta seksuaalista häirintää, ahdistelua, misogyniaa, väkivaltaa sekä raiskauksia.

"Punkskene ei ole niin turvallinen kuin luulit", lukee Punkstoo-tilin kuvauksessa. 

Kirjoituksissa ei juuri ole mainittu väitettyihin syytöksiin syyllistyneiden henkilöiden nimiä, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Jotkut festivaalijärjestäjät ovat kuitenkin jo kertoneet saaneensa tietoonsa tekijöitä ja peruneet esiintyjiä keikkalistoiltaan.

"Pahoittelen"

Maanantaina Emma-palkittu punk-yhtye Pää Kii ilmoitti peruneensa omat keikkansa sosiaalisessa mediassa esiintyneiden syytösten seurauksena. Punkrockyhtyeen keulakuva Teemu Bergman tiedotti asiasta bändin Facebook-tilillä.

Bergman pahoitteli omaa käytöstään, mutta samalla kiisti syyllistyneensä sosiaalisessa mediassa väitettyihin törkeisiin rikoksiin, joihin hänet oli yhdistetty.

- Pahoittelen kaikille loukkaamilleni ihmisille huonoa ja välinpitämätöntä käytöstäni. Törkeät minua vastaan esitetyt rikossyytteet kuitenkin kiistän.

- Asianajajani Hannu Kaitaluoma kommentoi asioita tästä eteenpäin kunhan saa perehdyttyä materiaaliin. PÄÄ KII:n sovitut esiintymiset on peruttu, Bergman kirjoittaa maanantaina julkaistussa päivityksessä.

Lue myös: MeToo-kampanjan keskeinen hahmo Alyssa Milano ei vieläkään paljasta ahdistelijan nimeä: "Hänellä on menestyksekäs ura, perhe"

"Surullinen ja karu muistutus"

Punk-, hardcore- ja rapmusiikkiin keskittynyt LPRHC Fest on tuoreimpana tapahtumajärjestäjänä ottanut kantaa myös viikonlopun aikana tulleisiin väitteisiin. Festarisivusto kirjoittikin pitkän viestin Instagramissa, että heillä on nollatoleranssi kaikenlaiselle väkivallalle, syrjinnälle, misogynialle ja ahdistelulle.

- Punkstoo-instagramtilillä viime päivinä esiin tulleet syytökset ovat olleet surullinen ja karu muistutus siitä, miten paljon punkskenessäkin on tasa-arvon suhteen vielä parannettavaa. Tästä syystä panostamme tämän vuoden festivaaleilla entistä enemmän tapahtuman turvallisuuteen ja siihen, että kaikki saisivat juhlia rauhassa.

Järjestäjät kehoittavat juhlijoita ottamaan välittömästi yhteyttä henkilökuntaan, mikäli kyseistä toimintaa on havaittavissa.

- Viikonlopun aikana esille tulleiden vakavien syytösten takia katsomme parhaaksi, ettei Pää Kii -yhtye esiinny LPRHC Festeillä. Tiedotamme korvaavasta esiintyjästä myöhemmin, festarijärjestäjä tiedotti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LPRHC Fest (@lprhcfest)

Lue myös: #MeToo-kampanjaa arvostava perussuomalaisten kansanedustaja jäätyi täysin kuultuaan Teuvo Hakkaraisen möläytyksestä – ”Sanotaan näin, että…”