fbq
Kotimaa
28.08.2021 13:00
Teksti: Henryk Björkström|Kuvat: Pasi Murto
Natalia Salmela
Natalia Salmelan keittiöstä puuttuu mikroaaltouuni – taustalla painava syy
Kotimaa
28.08.2021 13:00
Teksti: Henryk Björkström|Kuvat: Pasi Murto

Bloggaaja Natalia ”Nata” Salmela, 33, on itseoppinut ruuanlaiton mestari. Ruokakirjankin julkaissut someguru tietää tämän satokauden salat ja jakaa ne myös Seiskan lukijoille. On useita syitä, miksi kasviksia kannattaa syödä sesongin mukaan.

Lue myös: Bloggaaja Natalia Salmela paljastaa sinkuille sopivan kasviksen: ”On muitakin lajeja kuin sitä perinteistä”

– Silloin ne ovat ennen kaikkea parhaimman makuisia, mutta myös edullisimpia. Lisäksi niiden ympäristövaikutus on pienimmillään, Nata kertoo keittiössään.

Kun hedelmän tai vihanneksen ostaa sadonkorjuuaikaan, voi olla varma sen hyvästä mausta.

– Todella usein kuulen vaikkapa jonkun ostaneen verigreipin ja sanoneen, että tämähän on todella pahaa. Totta kai, jos sen ostaa nyt elokuussa, se maistuu hirveältä. Se poimitaan toisella puolella maailmaa ja roudataan Suomeen. Alkukeväästä se on parhaimmillaan.

natalia
Somemaakarilla on iloinen ote ateriointiin. – Vihaan paineistettua ruokailua, jossa vihanneksia tyrkytetään väkisin.

Mikro on kirosana

Vaikka Natalia hiljattain haudutti kuusi tuntia lihakeittoa lampaanluista, tekee hän välillä myös nopeita ja helppoja aterioita. Tämä on korostunut etenkin viime vuonna syntyneen vauvan myötä.

Lue myös: Hurjat tulot! Suosikkibloggaaja Natalia Salmela ei häpeile puhua rahasta: Myös vauvallani on sijoitussalkku

Reportteri tiirailee tammipuisia keittiötasoja, jos jossain lojuisi mikroaaltouuni.

– Ei, meillä ei todellakaan ole sellaista, Nata kieltää.

– Ruuan voi lämmittää muulla tavalla. Mikrottomuuteen ajaa se, että teemme yleensä ruokaa joka päivä. Emme pakasta mitään, ja syömme kaiken heti tuoreeltaan, sillä koskaan ei tiedä mitä huomenna tekee mieli, hän perustelee.

Pakaste ei ole paha

Monet voisivat pitää Natalian keittiötä hienostelevana, mutta hän tyrmää mielikuvan. Joka päivä ei syödä ravintolatasoista ruokaa tai tehdä kaikkea alusta loppuun itse.

– Vierastan ajatusta arjen kurjuudesta. Kaikilla meillä on aikatauluja ja harrastuksia, mutta työpäivienkin ohella voi suunnitella päivän ruokia. Teen myös paljon esikäsittelyä, eli kypsennän vihanneksia etukäteen ja säilön ne jääkaappiin rasioihin. Niitä voi sitten ripotella sinne tänne.

– Pakastekasvikset, sekoitukset, wokit ja valmiit pyreet ovat ihan loistavia ja helpottavat arkea. Monet pakasteet itse asiassa kerätään silloin, kun niiden satokausi on päällä. Käytän paljon pakastepinaattia ja marjoja.

keittiö
SIpuli, kesäkurpitsa ja porkkana ovat iki-ihania suosikkeja. Kotimaista vesimeloniakin on nykyään jo tarjolla ruokakauppojen hyllyillä. Herkullinen härkäpapu ja tarhapapu ovat loistavia tämän sesongin tuotteita.

Vaihtelua vihreistä

Nata kertoo, että yli 90 prosenttia suomalaisten syömistä kasviksista tulee alle kymmenestä lajikkeesta. Niihin kuuluvat kaikille tutut jäävuorisalaatti, kurkku ja tomaatti.

– Satokausikalenterissa on listattuna yli 200 lajiketta koko vuodelle. Onhan siinä aivan valtava ero vaihdella syömiään kasviksia kuin napsia niitä kymmentä samaa ympäri vuoden.

– Testatessa tutustuu uusiin makuihin, saa ravinteita ja lisäksi piristystä ruuanlaittoon.

Makaronilaatikkoonsa Nata käyttää juuri nyt sesongissa olevia kasviksia.