fbq
Kotimaa
09.12.2021 13:45
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan toimitus
Sanna Marin
Erikoistoimittajan analyysi: Mieleen hiipii väistämättä kysymys: onko pääministerillä kaikki hyvin?
Kotimaa
09.12.2021 13:45
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan toimitus

Pääministeri Sanna Marin on profiloitunut kriisiajan koronajohtajana, jonka linjauksia kansalaiset ovat parhaan kykynsä vuoksi noudattaneet.

Vaikka valtakunnan protokollan mukaan pääministeri on heti presidentin ja puhemiehen jälkeen kolmanneksi tärkeimmässä asemassa, vaikutusvallaltaan pääministeri on Suomen vaikutusvaltaisin ihminen.

Pitkin syksyä pääministeri on ollut kohuotsikoissa niin Kesärannan saunabileistä kuin Boomeri-heitoistaan.

Sanna Marin
Sanna Marin on viihtynyt usein baareissa. 

Sanna Marinin viimeisin kohu alkoi, kun Seiska julkaisi uutisen itsenäisyyspäivän aatonaattona bilettävästä pääministeristä. Pian kohu eskaloitui, kun selvisi, että pääministeri jatkoi juhlimista aina aamuyön pikkutunneille, vaikka tiesi altistuneensa koronalle. Ei ihme, että aiheesta nousi kansainvälinen uutinen.

LUE MYÖS: Sanna Marinin bilekohu paisui kansainväliseksi - pääministerin bailaus nousi otsikoihin Britanniassa, Ruotsissa ja Virossa

Ei siis muuta kuin huikka Coronaa huuleen ja tanssilattialle! Sanna Marin jatkoi bailaamista kyseisen illan aikana ainakin kahdessa eri ravintolassa.

Seiskan julkaisema video pääministerin bailaamisesta kertoo karua kieltään.

Helsinkiläisessä yökerho Butchersissa tanssilattialla keinahteleva Marin tutkii välillä älykelloaan ja pitää toisessa kädessään puoliksi juotua Corona-merkkistä olutpulloa. Kello on videon kuvaushetkellä jo pitkälle aamun puolella. Aamuyöllä älykelloaan tanssilattialla tutkiva pääministeri hymyilee huvittuneesti.

LUE MYÖS: Sanna Marin avoimena bileillastaan, yllättävä vastaus juomavalintaan: "En muista"

Kun Bile-Sannan toiminnasta nousi valtakunnallinen kohu, pääministeri vakuutti toimittajille olleensa ulkona syömässä miehensä Markus Räikkösen kanssa.

Tosin Seiskan julkaisemissa kuvissa lautaset oli jo kerätty pois ja Räikkönen oli vaihtunut kansanedustajaystävä Ilmari Nurmiseen.

Pian Marin, arvatenkin kysymystulvan paineen alle, järjesti lehdistötilaisuuden. Median kysymyksiin Marin vastaili ammattipoliitikon taktiikalla: kysymykset sivutettiin ja suoran vastauksen sijaan seurasi monisyinen, asian vierestä -vastaus. Selityksissä vika löytyy myös jostain muusta, tällä kertaa syynä taisi olla pääministerille annettu virheellinen tieto. Osa kysymyksistä pääministeri sivuutti täysin.

Sanna-kielellä vastaus olisi yhtä hyvin voinut olla: Kävin korona-altistuneena baarissa, get over it. Ei ihme, että pääministeristä helposti syntyy ylimielinen kuva.

Sanna Marin
Sanna Marinin tiedotustilaisuus järjestettiin ulkona, sillä eduskunnassa ei voi lehdistötilaisuuksia järjestää koronan vuoksi. 

LUE MYÖS: Bile-Sanna iski taas! Pääministeri Marin lipitti kaljaa, napsutteli sormiaan baarimikolle ja tanssi villisti Helsingin yössä - juhlat jatkuivat aamuun asti: salakuvat!

Itsenäisyyspäivänä Sanna Marinin piti osallistua juhlallisuuksiin valtion korkeimman johdon kanssa. Korona-ajasta huolimatta tuo kaunis kunnianosoitus sotiemme veteraaneja kohtaan voitiin järjestää.

Kalenterimerkinnän mukaan Marinin olisi pitänyt sytytellä kynttilöitä Tuomiokirkossa itsenäiselle Suomelle presidentti Sauli Niinistön ja muun korkeimman valtionjohdon kanssa.

Bile-Sannan osalta juhlajumalanpalvelus vaihtui koronatesteissä juoksemiseen.

Kansalaisten muistissa on vieläkin huolestuneen ja vakavan pääministerin koronaohjeistukset siitä, kuinka ”nyt ei ole aika mennä mökille” tai kuinka ”lasten syntymäpäiväkutsut tai illanistujaiset tulisi jättää väliin”. Tuolloin kansalaiset saattoivat kriisin keskellä tukeutua vahvalta ja fiksulta vaikuttavaan Mariniin sekä noudattaa kuuliaisesti hänen ohjeitaan.

Uuteen Bile-Sannaan on vaikeampi suhtautua, etenkin kuin Marinin harkintakyky vaikuttaisi pettävän näin karusti ja näin usein. Marinin käytös on vaikuttanut viime aikoina sen verran harkitsemattomalta, että mieleen hiipii väistämättä kysymys: onko pääministerillä kaikki hyvin? Ja eihän ole mahdollista, että pääministerin harkintakyky pettäisi muiden, vielä isompien ja tärkeimpien asioiden suhteen?

Nyt kun kansalaisia piinaa uusi omikron-variantti, hallitus saattaa joutua vetämään niin sanotusta koronahätäjarrusta. Eli luvassa olisi jälleen uusia rajoituksia, joita ei voisi edes koronapassilla ohittaa.

Mikä on pääministerin uskottavuus enää tässä vaiheessa, jos koronahätäjarrua kohta vedetään? Vai tehdäänkö kaikki niin kuin Sanna Marin: unohdetaan koko korona, soitetaan Ilmarille ja vedetään Corona-olutta naamariin ja baila-baila?

Tilaa Seiskan uutiskirje! »