fbq
Kotimaa
21.11.2021 18:51
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: Seiskan toimitus
etukuva
Muistatko? Esko Valtaojalle studiokeskustelussa hepulin saanut Renaz Ebrahimi torppasi Maustetyttöjen ehdokkuuden Emma-gaalassa kaksi vuotta sitten n-sanan takia: "Eivät pyytäneet anteeksi"
Kotimaa
21.11.2021 18:51
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: Seiskan toimitus

Ylen Marja Sannikka ohjelman studiokeskustelu koskien poliittista korrektiutta, woke-ilmiötä, rasismia ja cancel-kulttuuria nostatti melkoisen kohun viikonloppuna. Ohjelmassa vieraana ollut professori Esko Valtaoja, 70, käytti kaksi kertaa sanaa neekeri. Eskon puheenvuoron tarkoitus oli havainnollistaa, että sanojen käytön yhteyksiin pitäisi kiinnittää huomiota, eikä pelkästään käytettyihiin sanoihin - olivat ne kuinka epäkorrekteja tahansa.

Lue myös: Tunteet kuumenivat studiossa! Toimittaja Renaz Ebrahimi servasi tähtitieteilijä Esko Valtaojan täysin: "Käytit kaksi kertaa mun, ruskean ihmisen vieressä, tuota n-sanaa tahallaan!"

- Sen sijaan että kytätään meidän yksittäisiä sanoja... esimerkiksi tämä pahamainen n-sana. Se on aivan eri juttu, jos sitä käyttää tuolla joku kansanedustaja [viitaten Teuvo Hakkaraiseen] joka puhuu - anteeksi vaan - hyppivistä neekeriukoista, koska kansanedustajia saa aina siteerata.

Ohjelman toisena vieraana ollut toimittaja Renaz Ebrahimi, 33, tulistui. Hänen perhetaustansa on etninen.

- Tämä on ihan superjärkyttävää, että mä olen tällaisessa tilassa, missä valkoinen ihminen niin kuin ruskean ihmisen vieressä kaksi kertaa käyttää tota n-sanaa niin kuin ihan tahalleen.

Keskustelu jatkui hyisissä tunnelmissa. Myöhemmin ohjelman emäntä Marja Sannikka pahoitteli lähetyksestä syntynyttä mielipahaa Instagramissa. Yle puolestaan kertoi, että se ei sensuroinut keskustelua ennen lähetystä. Ohjelma oli nauhoitettu.

Yle
Marja Sannikka -ohjelmassa vierailivat toimittaja Renaz Ebrahimi ja tähtitieteilijä Esko Valtaoja. Kuvalähde: Yle Areena.

Maustetytöt-kohu

Populaarimusiikkiin perehtynyt Renaz on toimittanut ohjelmia YleX-kanavalle ja Bassoradiolle. Hän on kiinnostunut vihreistä arvoista ja aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija. Keskusteluyhteisö Ilmastoareenan sivuilla Renaz listaa olevansa lähes kokonaan kasvissyöjä ja välttävänsä autoilua sekä lentämistä. Twitter-profiilissaan hän sanoo olevansa intersektionaalinen femisti. Toimittajan töiden lisäksi hän työskentelee yhdenvertaisuuskouluttajana.

Pop-yleisölle Renaz on tullut tutuksi paitsi DJ:nä, niin myös Emma-palkintoraadin jäsenenä. Vuonna 2019 Emma-palkintojen Vuoden tulokas -kategoriasta putosi yllättäen Maustetytöt (kuvassa alla). Renaz oli kiinnittänyt huomiota yhteyeen kappaleeseen Tein kai lottorivini väärin. Biisin varhaisessa versiossa käytettiin n-sanaa. Se oli Renazin mielestä perusteltu syy jättää yhtye pois gaalasta ja raadin jäsenenä hänellä oli konkreettinen mahdollisuus asiaan vaikuttaa. 

Ylen jutun mukaan (2019) perustelu kuului näin: "Maustetytöt ei pyytänyt n-sanan käyttämistä varsinaisesti anteeksi ja ei kantanut vastuuta asiassa loppuun asti. Piiloutuminen tietämättömyyden taakse ja anteeksi pyytämisen puuttuminen normalisoi rasismia".

Toimittaja nostai esiin myös sen, että hän oli tiettävästi Emma-raadin historiassa ensimmäinen ruskea ihminen.