fbq
Kotimaa
04.03.2021 14:37
Teksti: Niki Miettinen|Kuvat: Timo Korhonen, Instagram
20201005, Helsinki. Hans Välimäki Bardot ravintola. Kuva TImo Korhonen
Keittiössä kihisee! Hans Välimäki avautuu valtion monopoliyrityksestä: ”Ei ravintoloiden ulosmyyntioikeus Alkoja tappaisi”
Kotimaa
04.03.2021 14:37
Teksti: Niki Miettinen|Kuvat: Timo Korhonen, Instagram

Monista kokkiohjelmista tuttu keittiömestari Hans Välimäki, 50, avasi sanaisen arkkunsa. Tällä kertaa kohteena on monille suomalaisille tuttu kauppaketju Alko. Hän huomauttaa pitkässä Instagram-tekstissään, kuinka tärkeä osa ravintolabisnestä on valtion omistama monopoliyritys. 

- Vähittäiskauppa, Alko ja ravintolat ovat lähentyneet jo vuositolkulla kuin vaivihkaa toisiaan. Alkot ovat kauppojen jatkeena, tiskit käännetty niin, että Alko suorastaan ”huutaa” astumaan sisään. Viiniä ja muita juomia voi ostaa ruokien ohella kaupoista erilaisista ravintolakokonaisuuksista, Hans kertoo. 

Lue myös: Huippukokki Hans Välimäki laittoi kaksikerroksisen asuntonsa myyntiin 

Kokkia kismittää kovasti, että Alkot voivat pysyä auki kauppojen kyljessä, kun ravintoloille asetetaan lisää rajoituksia koronaviruspandemian takia. 

- Monet ravintolathan tuovat esimerkiksi viinejään itse maahan, tai yhteistyössä, jolloin valikoima on monipuolisempi, ja kaikella kunnioituksella usein myös kiinnostavampi kuin Alkossa. Verotulot maksetaan Suomeen ja myynnin hoitavat ammattilaiset. 

Hansin mukaan vuonna 2016 alkoholin kokonaiskulutuksesta vain 13,6 % oli tarjoiltu ravintoloissa. 

- Ei siis mikään varsinainen kilpailija monopolillemme, eikä ravintoloiden ulosmyyntioikeus Alkoja tappaisi. Se olisi vain osa vääjäämätöntä siirtymäämme osaksi muuta Eurooppaa, jossa jo olemme, halusimme tai emme. Lisäksi ravintolat tarvitsevat jatkossa kaiken vetoavun mitä on olemassa, Hans päättää.

Koronapandemian aikana monet ravitsemusliikkeet hankkivatkin itselleen alkoholijuomien vähittäismyyntiin erillisen maksullisen luvan, jonka ansiosta ne voivat myydä tuotteitaan asiakkaidensa mukaan aamu yhdeksästä ilta yhdeksään.  

Käy kuumana

Huippukokki on ollut erittäin avoin sosiaalisessa mediassa, kun on kertonut mielipiteitään ravintoloihin kohdistuvista koronavirusrajoituksista. Hän hyökkäsi heti Instagramiin kertomaan kiivaat ajatuksensa viime viikolla, kun hallitus ilmoitti 25. helmikuuta Suomeen tulevasta sulkutilasta. Sulkutila alkaa naistenpäivänä 8. maaliskuuta ja kestää kolme viikkoa.  

Lue myös: Huippukokki suivaantui! Hans Välimäki sai tarpeekseen hallituksen rajoituksista: ”Uskooko joku oikeasti, että ravintolat saisi avata jälleen pääsiäisviikolla?”

- Suljetaan ravintolat. Se ratkaisee kaiken. Tai ei suljeta, koska joku joutuu silloin maksamaan. Mutta suljetaan ne aiemmin ja pakotetaan ihmiset pysymään kotonaan, koska se on reilua ja lapsetkin saa harrastaa. Tai suljetaan sittenkin, koska siten saamme taudin kuriin. Ja itse asiassa se on reilua myös siten, että rokotukset ovat jääneet antamatta, koska ihmiset ovat olleet ravintoloissa silloin, kun heillä olisi ollut aika varattuna rokotuksiin. Vai miten se meni? Hans raivosi tuolloin. 

Lue myös: Yllätyspäätös! Hans Välimäki myi osuutensa ravintoloistaan 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »