fbq
Kotimaa
02.04.2021 11:01
Teksti: Jari Peltomäki|Kuvat: Seiskan arkisto
Kaikki tutut virpoo! Putous-legenda Usko Eevertti Luttinen avautui vuonna 2012 pääsiäisen vietostaan – montako sananmuunnosta löydät Seiskan arkistohelmestä?
Kotimaa
02.04.2021 11:01
Teksti: Jari Peltomäki|Kuvat: Seiskan arkisto

Yhdeksän vuotta sitten julkaistu Usko Eevertti Luttisen haastattelu on täyttä sanaleikittelyä alusta loppuun. Kuinka monta sananmuunnosta muuten löydät tästä jutusta? Oikea vastaus artikkelin lopussa.

Aku Hirviniemen, 37, roolihahmo tuli vuoden 2012 Putous-tv-hitissä toiseksi. Voiton vei Armi Toivasen, 40, esittämä Leena Hefner (o.s. Herppeenluoma).

– Vaikka pääsiäiseen pakanallisiakin piirteitä liittyy, Uskoa eivät noidat hetkauta. Leena taitaa olla sellainen noita, ettei ole Sorvankylän kesteihin pääsiäisenä asiaa. Vaikka Floridassahan se muutenkin taitaa hirrrveessä humalassa hillua. Oikea vihreänuttuinen noita viirullisessa hatussaan! Usko kommentoi Seiskassa.

– Mutta ei minua haittaa, vaikka Putouksessa Leenan taakse jäinkin, sillä Uskolle kelpaa myös kakkonen.

– Virvon, varvon, tuoreeks terveeks… Varjele, kun pääsiäisenä lasautellaan Mäkelän Arvon kanssa munaa menemään, Usko Eevertti Luttinen kertoi Seiskassa 2012.
– Virvon, varvon, tuoreeks  terveeks… Varjele, kun pääsiäisenä lasautellaan Mäkelän Arvon  kanssa munaa menemään, Usko  Eevertti Luttinen kertoi Seiskassa  2012.

Ei saa herjata pappia

Vaikka Usko on surkea töihinottaja, saarnata hän kyllä osaa.

– Arvoisat seiskakuntalaiset, minua ilahduttaa päästä kertomaan teille pääsiäisen sanomasta. Onhan pitkäperjantai sellainen päivä, että hiljennytään ja samastutaan siihen Jeevelin kärsimykseen. Silloin tämäkin pappi on pakahtua tuskaansa!

– Mutta ei saa pääsiäisenäkään herjata pappia. Eih, sanon minä, aivan ja varjele! Toki joskus on Uskokin hekottava pappi – etenkin jos ehtoollisviiniä liikaa maistelen. Petollista ainetta, oikeaa ruskapunkkua!

– Pääsiäisenä, kuulkaa, kaikki Uskon tutut virpoo. Yhdessä kanttorini Mäkelän Arvon kanssa juhlimme Sorvankylän pikkaisessa kappelissa. Minä pidän tätä myös anteeksiantamisen pyhänä: ehkäpä Arvokin voisi antaa minulle anteeksi sen, että väkisin otin Arvon penaalin.

– Pitää varoa, ettei tämä otus ole kohta ihan petetty jänis, Usko esitteli paperipupua.
– Pitää varoa, ettei tämä  otus ole kohta ihan petetty jänis, Usko esitteli paperipupua.

Olipa tuima napsu

– Tähän väliin minun on kuitenkin tunnustettava nuoruuteni synnit. Varjele! Ennen Jeevelin löytämistä otti Uskokin monesti votkaa jäillä ja tuvan alta napsua, ja voi kuinka olikaan se tuima napsu! Maistelin jallua piloillani ja jaoin tutuille viskiä.

– Arvo hörppi vain turvallista kossua. Hän oli silloin vielä Arska ja ihan duunari. Aina kajautti töihin mennessään, että nyt on ”Arska tehtaalla”!

– Kauheata, nythän minä etäännyin asiasta.  Ihan alkoi Usko muistelemaan haniaan. Tai siis... hihihhiihhih. Aivan.

– Enää ei Usko hurjastele. Viininkin syljen, sillä Usko ei koskaan niele.

Aku Hirviniemi voitti Putouksen Marja Tyrninä tv-sarjan ensimmäisellä kaudella 2010. Alatyylisiä sanaleikkejä suoltava pastori Luttinen tuli 2012 toiseksi vain puo- len prosenttiyksikön erotuksella Leena Hefneriin.
Aku Hirviniemi  voitti Putouksen Marja Tyrninä  tv-sarjan ensimmäisellä kaudella  2010. Alatyylisiä  sanaleikkejä  suoltava pastori  Luttinen tuli 2012  toiseksi vain puolen prosenttiyksikön erotuksella  Leena Hefneriin.

Lue myös: Nyt on uusien hokemien aika – muistatko nämä Putous-suosikit?

Nyt sumppi pihisee

– Palatakseni tähän pääsiäispöytään: ensin juodaan tietysti pikaiset limpsat. Arvolle on olut katettuna.

– Ruokalista on pitkä: nautimme pihviä kappelista ja lampaan kanssa tarjoillaan vattua ja viikunaa. Meillä on aina ollut vinhoja vattuja, mutta harvassa kypsiä – siksi minä vihaankin vattuja.

– On tuoretta vironpottua ja vähän mustunutta kanaa. Ja pääsiäisenä ovat Uskon luo tervetulleita muutkin virvotetut tutut.

– Jälkiruoaksi on vispattuja lettuja, ja kun oikein kunnolla sumppi pihisee, tarjolle tulee niin pirullista sumppia, että pitää varoa, etten minä tiputa tassille. Varjele, sehän olisi hirveää!

– Tästähän tuli tilataideteos. Kyllä moni tykkää, kun munan päässä seisoo tipu. Äkkiseltään Sarpanevan kyhäelmältä näyttää.
– Tästähän tuli  tilataideteos. Kyllä  moni tykkää, kun  munan päässä  seisoo tipu. Äkkiseltään Sarpanevan kyhäelmältä  näyttää.

Onpa pehmeä jänis

– Virvon, varvon, tuoreeks, terveeks… Niin minä nyt lausun. Katsopa, kun tässä on tällainen ihanan pehmeä jänis. Hihihih.

– Pupuja ja kaiken maailman otuksia sitä pääsiäiseen kuuluukin. Uskokin tapaa sanoa, että kyllä siinä kana murisee, jos ei ota kukoista mallia!

– Minä olen aina ollut sitä mieltä, että terve sielu terveessä ruumiissa. Paasto kun loppuu, niin sitten meidän jumppaseurassa Lärvänkytinässä taas hikoillaan senttien kanssa. Lasautellaan kunnolla, kuule!
On petattu sohvakin

– Mäkelän Arvo on messissä, vaikka onkin kipeä ukkeli. Ja jos sällit kup-sahtavat, niin meillä on siellä petattu sohva.

– Joskus ollaan Arvon kanssa mietitty, että pitäisiköhän järjestää mallikurssi. Voisi sanoa sen jälkeen, kun on esitelty vaikkapa mallikukkaroita, että nyt loppu, nyt mallit kuittaavat.

–Arvo siihen tokaisi, että kuule Usko, panehan nyt menemään ja suksi vaikka kuuhun.

– Sitähän sää kysyit?!

Vastaus: tässä  artikkelissa on sananmuunnoksia eli munan… yhteensä 50. Iloista pääsiäistä!

Tilaa Seiskan uutiskirje! »