Julkkiskokki Meri-Tuuli Väntsi suosittelee täyteläistä ja lämmittävää lisuketta juhlapöytään: Helpompi kuin perinteiset laatikot

Ammattikokki Meri-Tuuli Väntsillä on taskussaan mainio ruokaohje, josta voi nauttia pitkään joulun jälkeenkin. Hänen valmistamansa myskikurpitsa saa ylleen lämmittävän chilivoin.
– Tämä ei ole läheskään niin työläs kuin vaikkapa perinteiset laatikkoruuat. Silti tässä reseptissä on jouluinen maku ja täyteläisyys. Kurpitsaa voi myös syödä kylmänäkin seuraavana päivänä, ja sen kanssa voi nauttia esimeriksi salaattia.
Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi rehellisessä kuvaparissa: ”Instagram vastaan todellisuus”
Chilisiirapin reseptin Meri-Tuuli on napannut Pipsa Hurmerinnalta, jonka kanssa hänellä on myös yhteinen Samassa liemessä -podcast.
– Pipsa sanoi minulle joskus, että kokataan kurpitsaa tällä tyylillä, ja lisätään kastike. Olen hieman soveltanut ohjetta muihinkin kastikkeisiin.

Myskikurpitsa chilivoissa
kuudelle
Valmistusaika 10 min + uunissa paahto 35 min
Tarvitset:
2 myskikurpitsaa (tai n. 1,5 kg muuta kurpitsalajiketta)
1 rkl oliiviöljyä
½ tl kanelia
1 tl suolaa
1 punainen chili
3 rkl voita (tai vegaanista voita)
3 rkl vaaleaa siirappia
2 rkl valkoviinietikkaa
Leikkaa kurpitsat puoliksi, ja koverra siemenet pois. Kuori terävällä veitsellä. Leikkaa kurpitsat isohkoiksi (3-4cm) lohkoiksi. Mittaa oliiviöljy, suola ja kaneli isoon kulhoon, ja lisää kurpitsapalat.
Pyörittele hyvin öljyssä ja mausteissa, ja levitä uunipellille. Paahda kurpitsoja 215-asteisen uunin keskiosassa n. 35 minuuttia kääntäen paloja kerran kesken paiston. Jos uunisi on ärhäkkää sorttia ja kurpitsat alkavat ruskistua nopeasti, laske uunin lämpöä 200 asteeseen.
Kurpitsat ovat kypsiä, kun niihin pistetty veitsi menee sulavasti läpi ja kurpitsapalat ovat paahtuneet kauniisti sieltä täältä. Kurpitsojen paahtuessa tee kastike: leikkaa chili ohuiksi renkaiksi, ja laita ne pieneen kasariin voin ja siirapin kanssa.
Kiehauta ja laske lämpöä. Lisää etikka, ja keitä hiljaa 6 minuuttia. Kumoa kypsät kurpitsapalat tarjoiluvatiin, ja kaada voikastike päälle. Tarjoa lämpiminä tai huoneenlämpöisinä. Tämä ruoka kestää myös hyvin uudelleenlämmityksen.
Tilaa Seiska tästä!
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti lomakkeella.