fbqJohanna Tukiaisen kuukausien painajainen päätökseen: "Olen tyytyväinen" – Paul tuomittiin vankeuteen | Seiska
Kotimaa
23.03.2021 12:25
Teksti: Jari Peltomäki|Kuvat: Seiskan arkisto
Johanna Tukiainen
Johanna Tukiaisen kuukausien painajainen päätökseen: "Olen tyytyväinen" – Paul tuomittiin vankeuteen
Kotimaa
23.03.2021 12:25
Teksti: Jari Peltomäki|Kuvat: Seiskan arkisto

Johanna Tukiaisen, 42, avomies ja lapsen isä Paul (nimi muutettu), 47, sai maanantaina Ruotsissa ankaran vankeustuomion lukuisista väkivalta- ja huumerikoksista.

Paikallinen Södertörnin käräjäoikeus katsoi Paulin syylliseksi kaikkiin syytekohtiin. Hänelle oli luettu syytteet kahdesta Johannaan kohdistuneesta pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta sekä huumerikoksesta ja teräaseen laittomasta hallussapidosta yleisellä paikalla.

Oikeus tuomitsi Paulin kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Seiskan tavoittama Johanna sanoo kokeneensa ristiriitaisia tunteita, kun tuomio tuli.

– Toisaalta olin helpottunut ja toisaalta vähän kauhuissani, Johanna huokaa puhelimitse Ruotsista.

– Ennen kaikkea olen kuitenkin iloinen, että tämä kuukausien painajainen tuli päätökseensä.

Rakkaus muuttui rumaksi. Johannan avomies Paul sai Tukholmassa tuomion.
Rakkaus muuttui rumaksi. Johannan avomies Paul sai Tukholmassa tuomion.

Lue myös: Johanna Tukiaisen perhehelvetti paljastui! Kohukaunotar pakeni turvakotiin: ”Paul kuristi ja paiskasi seinään”

Käsiraudoissa selliin

Albanialaissyntyinen Paul on ollut tutkintavankeudessa helmikuun puolivälistä asti, jolloin hän pahoinpiteli Johannaa heidän vuokrakodissaan Tukholman liepeillä Solnassa.

Rajussa riidassa Paul oli tuomion mukaan vääntänyt Johannaa ranteesta, painanut maahan ja istahtanut päälle sekä kuristanut kaulasta.

– Tunsin, etten saa henkeä kunnolla. Hän käski minun olla ”kunnon tyttö” ja totella. Pelkäsin henkeni edestä, Johanna kuvasi tapahtumia poliisikuulusteluissa helmikuussa.

Lue myös: Oikeuden dokumentit paljastavat Johanna Tukiaisen karun perhehelvetin: ”Tunsin, etten saa henkeä”

Paulia on pidetty vankeudessa täysin eristyksissä, eikä hän ole saanut puhua kuin asianajajalleen. Oikeudenkäynti oli toissa maanantaina. Johannan mukaan Paulin asianajaja oli turhaan yrittänyt saada miestä vapaalle jalalle.

– Hänet viettiin käsiraudoissa takaisin selliin. Oli jotenkin omituista ja hurjaa nähdä lapseni isä oikeudessa, Johanna kertoo.

– Ennen kaikkea olen iloinen, että kuukausien painajainen tuli päätökseensä, Johanna sanoo tuomiosta.
– Ennen kaikkea olen iloinen, että kuukausien painajainen tuli päätökseensä, Johanna sanoo tuomiosta.

Lue myös: Kokaiinia, ekstaasia ja käteistä! Huumerikoksista syytetty Johanna Tukiaisen Paul-rakas joutui poliisin syyniin – kuvat löydöksistä!

Uskottava kertomus

Tuomiolauselmassa todettiin Johannan kertoneen tapahtuneesta ”selkeästi, johdonmukaisesti ja yksityiskohtaisesti”. Oikeuden mukaan Johannan antama kuulusteluissa antama valaehtoinen todistuslausunto Paulin pahoinpitelyistä ja uhkauksesta "sisältää paljon uskottavia ja selvästi itsekoettuja yksityiskohtia".

Marraskuisessa pahoinpitelyssä Johanna oli tullut kotiinsa ravintolaillan jälkeen hivenen päihtyneenä, sillä hän kertoi kuulusteluissa nauttineensa ravintolassa viiniä ja samppanjaa ensimmäistä kertaa synnytyksen jälkeen.

– Vaikka hän oli 3.11. alkoholin vaikutuksen alaisena, niin Johanna on ollut sen verran tarkka kertomuksessaan, ettei ole syytä epäillä että alkoholi olisi vaikuttanut asiaan isommin. Johannan kertomus ei ole myöskään muuttunut lainkaan tutkinnan aikana, käräjäoikeus katsoi.

"Minua kuunneltiin"

Vaikka Paul kiisti pahoinpitelyt, oikeus ei häntä uskonut.

– On hienoa, että minua uskottiin ja kuunneltiin. Olen tyytyväinen, että Paul katsottiin syylliseksi. Tuomio on kova, mutta oikeudenmukainen, Johanna kuvailee.

– Paul on tyttäreni isä, ja olen rakastanut häntä. Ehkä rakastan vieläkin.

Parin viisikuinen Isabelle-vauva on ollut tammikuusta asti Johannan äidin Marja Tukiaisen, 68, huostassa. Johanna saa nähdä lastaan päivittäin.

Oikeus totesi, että "tämän asian käsittelyn aikana on myös selvinnyt, että Johannan ja Paulin välillä on ollu konflikti liittyen sosiaalihuoltoon Isabellestä".

– Johanna on osittain kertonut tästä mutta Paul on valinnut olla sanomatta mitään. Sosiaalihuollon tutkinnan seurauksena Isabelle on sijoitettu Johannan äidin Marjan hoitoon. Marjalla on tilapäinen huoltajuus Isabellestä. Ei ole mitään syytä epäillä, että Johanna haluaisi valheellisesti syyttää Paulia näistä rikoksista, jotta huoltajuuteen liittyvät asiat helpottuisivat Johannan kannalta, tuomiolauselmassa todetaan.

Vankeusrangaistuksen lisäksi Paul tuomittiin maksamaan Johannalle vahingonkorvauksia 21 600 kruunua plus korot.