fbq
Jani Toivola

Isyys oli Jani Toivolalle unelmien täyttymys: perhekäsitys aiheutti epävarmuutta – isoäidin lempeä ohje poisti pelot!

Kansanedustaja Jani Toivola haaveili pitkään perheen perustamisesta ja lapsen hankkimisesta. Hänen toiveensa toteutui viisi vuotta sitten, kun hänen Aili-tyttärensä syntyi.

- Isyys on valtava elämänmuutos. Halusin vanhemmaksi niin paljon, että jotenkin ajattelin kaiken tulevan luonnostaan ja olleeni syntynyt vanhemmuuteen. Yhtäkkiä pääkeskittyminen ei olekaan minussa itsessäni ja valinnoissani, vaan joka päivä vastuullani on jonkun toisen ihmisen elämä, kasvu ja tarpeet. Olin 36-vuotias, kun tulin isäksi, ja olin jo rakentanut oman elämäni ja tapani tehdä asioita. Kun siihen tulee joku, joka omalla tavallaan haastaa sen, niin ei se ole täysin kivutonta. Samalla muutos on tuonut elämääni paljon ihanaa sisältöä – sitä mitä kaipasinkin, Jani kertoo Seiskan Pinnan alla -podcastin haastattelussa.

Avioero vei Jontte Valosaaren yöunet – nukkuu vain muutaman tunnin yössä: Elämäni rankin koettelemus!

Vaikka arjen pyörittäminen on ajoittain raskasta, ei Jani vaihtaisi hetkeäkään pois.

- Päivän paras hetki saattaa koittaa illalla puoli yhdeksältä, kun saan lapseni nukkumaan, suljen makuuhuoneen oven ja istun sohvalle. Kehoni saattaa olla niin väsynyt, etten pysty liikkumaan. Samalla se on ihana tunne, koska se muistuttaa siitä, että saan elää unelmaani. Se on sellaista merkityksellistä kipua, koska kehoni on väsynyt siitä, kun olen kasvattanut lasta ja tehnyt hänen kanssaan asioita.

Kuuntele Janin podcast-haastattelu kokonaisuudessaan Spotifyssa:

Aililla on läheinen suhde äitiinsä, vaikka hän asuukin isänsä luona.

- Aililla ja hänen äidillään on lämmin, pysyvä ja säännöllinen suhde – on ollut koko ajan. Muistan ajatelleeni ennen tyttäreni syntymää, että mikä perhe on, mitä lapsi tarvitsee ja onko kuviomme ok. Olin itsekin kasvanut tietynlaiseen perhekäsitykseen, ja minun oli käytävä asiat läpi. Nyt, kun ajattelen asiaa, niin olemme perinteisin perhe. Koko ajan vahvistuu se, että vanhemmuus on vanhemmuutta ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta tai mistään muusta riippumatta.

Jani sai tärkeän muistutuksen isoäidiltään ennen Ailin syntymää.

- Hän sanoi: ”Rakastamaan sinä pystyt, ja sitä lapsi tarvitsee.” Päätin noudattaa sitä.

Esko Eerikäinen hyvin rankasta avioerostaan Martina Aitolehdestä: Minua ällötti se tapa, jolla käsittelin asioita!

Janista huokuu vanhemmuuden tuoma lempeys ja pyyteetön rakkaus lastaan kohtaan. Hän kertoo perheestään avoimesti, koska se on tärkeää myös yhteiskunnallisesti.

- Tarvitsemme näitä tarinoita näyttääksemme muille homoseksuaaleille, että tämä on mahdollista.

Vaikka Jani myöntää pohtineensa toisen lapsen hankkimista, ei se ole toistaiseksi ajankohtainen asia.

- Tietysti sitä ajattelee jälleen homoutta ja sitä, ettei lapsen hankkiminen olekaan niin yksinkertaista. Sitä pitäisi miettiä käytännön tasolla. En ole pohtinut asiaa sen enempää.

Kuuntele Janin podcast-haastattelu kokonaisuudessaan Youtubessa: