fbq
Kotimaa
22.11.2021 13:40
Teksti: Antero Alhonen|Kuvat: Timo Korhonen
Aleksi Valavuori
Aleksi Valavuori otti kantaa Esko Valtaojan ympärillä riehuvaan kohuun – latasi suorat sanat rasismista: ”Minulla särähti p**keleen pahasti”
Kotimaa
22.11.2021 13:40
Teksti: Antero Alhonen|Kuvat: Timo Korhonen

Aleksi Valavuoren isännöimän Valavuori LIVE -ohjelman vieraana nähtiin muun muassa toimittaja Lloyd Libiso, jonka kanssa Aleksi keskusteli rasismista. Aihe nousi esille, sillä perjantaina nähdyn Marja Sannikka -ohjelman jakso on aiheuttanut jättikohun.

Ohjelmassa professori emeritus Esko Valtaoja sanoi tummaihoisia halveksivan n-sanan.

Lue myös: Tunteet kuumenivat studiossa! Toimittaja Renaz Ebrahimi servasi tähtitieteilijä Esko Valtaojan täysin: "Käytit kaksi kertaa mun, ruskean ihmisen vieressä, tuota n-sanaa tahallaan!"

Lue myös: Esko Valtaojan harkitsemattomista N-puheista televisiossa raivostunut Renaz Ebrahimi veti Ylessä DJ-keikan: N-sana kuultiin 57 kertaa!

- Olen kasvanut äärimmäisen monikulttuurisessa ympäristössä, jossa ihonvärillä ei ole ollut mitään roolia missään. Pidän Esko Valtaojaa äärimmäisen älykkäänä kaverina. En usko millään tasolla, että hän on millään tavalla rasisti, Aleksi sanoi.

- Minulla särähti perkeleen pahasti – ja särähtää aina korvaan… En näe paikkaa, jossa olisi perusteltua käyttää n-sanaa… Rasismi on jopa pehmeä termi sille, mitä se termi on pitänyt sisällään, hän jatkoi.

Aleksin mukaan Twitterissä oli alkanut keskustelu n-sanan käytöstä, ja moni oli sitä mieltä, että sananvapauden nimissä on lupa käyttää mitä sanaa haluaa.

- Haluan pitää kiinni kaikkien sananvapaudesta, siitä ei ole kysymys. Viime vuosien ja vuosikymmenen ajan on kuultu tummaihoisilta, että se sana on äärimmäisen loukkaava ja sisältää niin paljon vihaa ja tekoja, joihin en voi ikinä samastua. En ymmärrä, miksi tämä tuntuu olevan niin vaikea asia niin monelle? Jos minulta joku pyytää, että en tee jotain mikä loukkaa häntä, voin hyvin olla tekemättä niin. Minulle syntyy väkisin kuva siitä, että osa haluaa tahallaan pitää kiinni termistä, jolla voi tarpeen tullen satuttaa. En ymmärrä sitä ollenkaan… Ei vie mitään elämästäni pois, jos en käytä sanaa, joka loukkaa satoja miljoonia ihmisiä, Aleksi latasi.

-Minulle ei tule suomen kielestä mieleen vastaavaa sanaa, joka yhtä lailla loukkaisi niin isoa osaa väestöstä ja sävyttäisi historiaamme näin rumasti. Mietin tänään useamman tunnin, mikä sana olisi yhtä ruma, mutta en keksinyt.

Katso Aleksin ja Lloydin keskustelu alta:

Tilaa Seiskan uutiskirje! »