fbqEsko Valtaojan harkitsemattomista N-puheista televisiossa raivostunut Renaz Ebrahimi veti Ylessä DJ-keikan: N-sana kuultiin 57 kertaa! | Seiska
Etukuva

Esko Valtaojan harkitsemattomista N-puheista televisiossa raivostunut Renaz Ebrahimi veti Ylessä DJ-keikan: N-sana kuultiin 57 kertaa!

Kotimaa | 21.11.2021 21:15

Ylen Marja Sannikka -ohjelma on sähköistänyt somen ja antanut aihetta kahvipöytäkeskusteluille. Kohutussa, perjantaina 19.11. lähetetyssä jaksossa vieraina olivat toimittaja ja kansalaisaktivisti Renaz Ebrahimi, 33, sekä professori emeritus Esko Valtaoja, 70.

Ohjelman teemoina olivat muun muassa woke-ilmiö, cancel-kulttuuri, rasismi ja yleisemmin poliittinen korrektius. Esko ajoi keskustelussa itsensä umpikujaan, kun hän alkoi selvittää näkemyksiään sanojen motiiveista ja merkityksistä.

- Sen sijaan että kytätään meidän yksittäisiä sanoja... esimerkiksi tämä pahamainen n-sana. Se on aivan eri juttu, jos sitä käyttää tuolla joku kansanedustaja [viitaten Teuvo Hakkaraiseen] joka puhuu - anteeksi vaan - hyppivistä neekeriukoista, koska kansanedustajia saa aina siteerata.

Lue myös: Tunteet kuumenivat studiossa! Toimittaja Renaz Ebrahimi servasi tähtitieteilijä Esko Valtaojan täysin: "Käytit kaksi kertaa mun, ruskean ihmisen vieressä, tuota n-sanaa tahallaan!"

Esko jatkoi:

- Kun jos Peppi Pitkätossulla onkin sitten neekerikuningas-isä täytyy katsoa sitä, mitä tarkoitetaan sanoilla, eikä pelkästään sitä sanaa itseään.

- Motiiveja siis, juontaja Marja Sannikka sai sanottua väliin.

N-sanan sanominen sai Renazin suunniltaan. Hän painotti pitkässä puheenvuorossaan, että n-sanan käyttö ei missään nimessä ole hyväksyttävää retoriikkaa.

- Tämä on ihan superjärkyttävää, että mä olen tällaisessa tilassa, missä valkoinen ihminen niin kuin ruskean ihmisen vieressä kaksi kertaa käyttää tota n-sanaa niin kuin ihan tahalleen - tämä on musta ensinnäkin todella epämukava, todella epäsensitiivinen, todella turvaton tila tällä hetkellä, joten on tosi ikävää, että olen tässä tilassa [ja] joudun tähän keskusteluun tällä tavalla.

Keskustelun jälkimainingeissa sekä Yle että Marja Sannikka pahoittelivat aiheutunutta mielipahaa. Yle kertoi vielä tarkennuksena, että keskustelun näyttämistä leikkaamattomana harkittiin pitkään. Kyseessä ei ollut suora lähetys vaan nauhoitus.

Sana on sana

Tämä ei ollut ensi kerta, kun Renaz nostaa keskustelun halventavan n-sanan ympärille.

Lue myös: Muistatko? Esko Valtaojalle studiokeskustelussa hepulin saanut Renaz Ebrahimi torppasi Maustetyttöjen ehdokkuuden Emma-gaalassa kaksi vuotta sitten n-sanan takia: "Eivät pyytäneet anteeksi"

Populäärimusiikkiin perehtynyt toimittaja-aktivisti nimittäin nosti äläkän vuonna 2019 Maustetyttöjen kappaleesta Tein kai lottorivini väärin. Populäärimusiikin asiantuntijana profiloitunut Renaz istui Emma-gaalan raadissa. Tuli ilmi, että kyseisen biisin varhaisessa versiossa käytettiin n-sanaa. Se oli Renazin mielestä perusteltu syy jättää yhtye pois gaalasta ja raadin jäsenenä hänellä oli konkreettinen mahdollisuus asiaan vaikuttaa. 

Ylen jutun mukaan (2019) perustelu kuului näin: "Maustetytöt ei pyytänyt n-sanan käyttämistä varsinaisesti anteeksi ja ei kantanut vastuuta asiassa loppuun asti. Piiloutuminen tietämättömyyden taakse ja anteeksi pyytämisen puuttuminen normalisoi rasismia".

Normaalia rap-musiikissa?

Marja Sannikka -ohjelman tapahtuminen noustua uutisiin, mielipiteenvaihto kävi kiivaana muun muassa pikaviestipalvelu Twitterissä.

Ehkä kiinnostavimman huomion teki kohuttu paikallispoliitikko Petrus Pennanen. Hän nimittäin keksi käyttää sanoja tunnistavaa tekoälyä. Petruksen selvitys havaitsi, että DJ-keikkoja tehnyt Renaz soitti Ylen 95-vuotisjuhlassa Pasilan linkkitornista käsin keikan. Biisivalikoimaan kuului paljon hip hop-musiikkia.

Summa summarum: Renazin valitsemissa kappaleissa kuultiin n-sana kaikkiaan 57 kertaa. Lisäksi biiseissä kuultiin naista halventava b-sana 99 kertaa.

Keikan voit katsoa tästä linkistä.

Renaz Ebrahimi ei ole toistaiseksi kommentoinut syttynyttä keskustelua somessa tai muutenkaan.

Kohukeikka
Kuvakaappaus: Yle Areena
Teksti:Poutanen Pauli
Kuvat:Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!