Katso logo

Ysärikokkisarja Makupalat sai lokaa niskaan etelän huippukokeilta: "Ihmeteltiin, miksi juntteja päästetään televisioon"

Makupalat
Mainos
Mainos päättyy

Muistatko surullisen kuuluisan kiivirahkan? Janne Pekkala muistelee reseptiä Katson videohaastattelussa. 

Vuonna 1995 oululaisen kapakan minikeittiöissä kävi kuhina. Ammattikokki Janne Pekkala ja Ylen toimittaja Timo Nykyri leikkasivat laskettelulasit päässä sipulia Tapio Turpeisen kuvatessa kaksikon touhuja. 

TV2 haki kanavalleen kokkiohjelmaa, ja radiossa Eväsreppu-ohjelmaa pitänyt kaksikko päätti kokeilla, kiinnostuisiko Yle heidän tavastaan tehdä ruokaa ja esiintyä. Ei mennyt kauan, kun paikalle saapui iso johtaja Tampereelta sopimus kourassaan. Syntyi Makupalat-niminen kokkiohjelma, joka sai ensi-iltansa keväällä 1997. 

– Meille annettiin katsojatavoitteeksi 300 000. Sehän rikkoutui heti parin jakson jälkeen, sillä puoli miljoonaa tuli heti täyteen. Parhaimmillaan katsojia oli 800 000, Janne Pekkala muistelee Katsolle oululaiskapakka Petrellin terassilla.

Mainos
Mainos päättyy

Ohjelmalla oli positiivinen vaikutus, sillä moni oli sen myötä nähnyt puolisossaan muutoksen. Ohjelma sai myös sohvaperunat hellan ääreen. 

– Saatiin paljon palautetta, että sohvien miehet ovat nousseet ylös ja alkaneet kokata. Tuli kiitoksia vaimoilta.

Näkökulma: Tekisi mieli haistattaa nykyajan kiiltokuvamaiselle televisiolle – onneksi ysärikokkiohjelma Makupalat tarjoaa rehtiä aitoutta

T
Janne Pekkala (vas.) kuuli, että alkuun kokkipiireissä naurettiin Makupalat-ohjelmalle. 

Jannelle gourmet-ruoka ja fine dining eivät ole koskaan ollut se oma juttu. 

Ruokaa Makupaloissa tehtiin sillä ajatuksella, että raaka-aineet löytyvät myös kyläkaupoista. Esimerkiksi makkaramuffinseista syntyi klassikko. 

– Ruoka-hifistelijöitä on kuitenkin suhteessa vähemmän kuin kotikokkeja. Halusimme tehdä reseptejä sille suurelle yleisölle.

Mainos
Mainos päättyy
T
Janne Pekkala muisteli Makupalat-aikoja Katsolle oululaiskapakan terassilla. Petrelli on paikka, jossa Janne käy usein soittamassa rumpuja bändinsä kanssa. 

Kaikki eivät lämmenneet aluksi oululaiskaksikon rehdille meiningille. Muutama Jannen kokkikaveri kertoi, että Etelä-Suomen kokkipiireissä heille nauretaan. 

–  He ihmettelivät, miksi tuollaisia juntteja päästetään televisioon. Ei siinä mitään, itse katson enemmän katsojalukuja kuin mitä muut sanovat.

Lopulta mielipiteet kääntyivät kuitenkin päälaelleen. 

– Oltiin Timpan kanssa Helsingissä pörräämässä, kun kokit tulivat pyytämään nimmareita keittiöstä.

Makupalat ja Juhlamakupalat katsottavissa Yle Areenassa. 

Mainos
Mainos päättyy
Ladataan