fbq
ArvostelutNäkökulma: Tekisi mieli haistattaa nykyajan kiiltokuvamaiselle televisiolle – onneksi ysärikokkiohjelma Makupalat tarjoaa rehtiä aitoutta
Näkökulma: Tekisi mieli haistattaa nykyajan kiiltokuvamaiselle televisiolle – onneksi ysärikokkiohjelma Makupalat tarjoaa rehtiä aitoutta

Nykyisin elämä on niin ärsyttävän täydellistä. Tv:ssä ei nähdä virheen virhettä ja jos nähdään, sekin saattaa olla käsikirjoitettuna tekstiin tai etukäteen suunniteltua. Elämä vaikuttaa olevan yhtä hiivatin kiiltokuvaa ja tuntuu, että aitous on kaukainen muisto vain. Välillä tekisin mieli haistattaa paskat tv-ruudulle ja sylkäistä perään. Kotikasvatus kuitenkin estää tämän toiminnan. 

Jos kaipaa pilkahduksen aitoutta tv-ruutuun, siihen toimii lääkkeeksi kokkiohjelma Makupalat, joka pyöri Ylellä vuosina 19972005. Ohjelmasta on katsottavissa kaksi kautta Yle Areenassa, ja lisäksi tarjolla on myös hajanaisia jaksoja. 

Aidot mokat parasta tv-viihdettä 

Eksyin katsomaan sarjaa kesälomallani, kun kanavasurffailin eri suoratoistopalvelujen välillä. Kuin tyhjästä tv-ruutuuni ilmestyi oululaisten ammattikokki Janne Pekkalan ja toimittaja, apukokki Timo Nykyrin tähdittämä kokkiohjelma. Olin myyty, ja yksi lomapäivä Ruotsinmaalla menikin katsellessa Makupalan poikia.

Nykyajan ruokaohjelmat eivät vakuuta. Suorastaan ärsyttää se "Finglishiä" vilisevä ruokasanasto ja pinseteillä asetellut artisokan pyrstöt lautasella, vaikka ei sellaisia taida olla edes olemassakaan. 

Lue myös: Patakakkonen: Minkälaisia laivan seisovat pöydät olivat kasarilla? 70 markalla sai ahmia lähes uhanalaista Itämeren lohta ja poron sisäfileetä

Makupaloissa ei pinsettejä ja hienoa sanastoa tunneta, vaan Janne ja Timo porisevat tv-kameroille leppoisalla Oulun murteella. Nämä pojat eivät ole astelleet kameroiden eteen esiintyjän rooli yllään, jenkkihymy kasvoillaan falsetilla puhuen, vaan omana itsenään. Siksi he ovatkin täydellisiä.

Katsojana välillä unohtaa tuijottavansa tv:tä, sillä tuntuu, että Jannesta ja Timosta on tullut hyviä ystäviä, joiden seurassa haluaisi viettää enemmänkin aikaa. Siksi tällä hetkellä joudunkin katsomaan jaksoja uudestaan ja uudestaan.

J
Timo Nykyri on tehnyt pitkän uran toimittajana. Janne Pekkala puolestaan ruokamaailmassa. 

Hykerryttävää on myös se, että Makupalan pojille sattuu virheitä. Pullapitkon letitys menee nenilleen, ja lopulta taikina muistuttaa enemmänkin mustekalaa kuin kaunista pitkoa. Nykyisin tällainen kohtaus leikattaisiin pois, mutta Makupaloihin se on jätetty: myös ammattikokki voi mokailla. 

Makupalojen yksi muistettavimmista resepteistä naurattaa edelleen: surullisen kuuluisa kiivirahka, jonka reseptin pojat heittivät lonkalta, kun lähetysaikaa piti saada täytettyä. Lopputuloksena oli karvaan makuinen viritys, jonka pystyi syömään loppuun ainoastaan ohjelman ohjaaja Tapio Turpeinen. Timo muisteli taannoin epäonnistunutta reseptikokeilua Ylelle

T
Makupaloista julkaistiin eri versioita, kuten Kesämakupalat ja Juhlamakupalat, joissa valmistettiin ruoan lisäksi muun muassa erilaisia variaatioita lämpimistä alkoholijuomista. Timo Nykyri (vas.) ja Janne Pekkala naukkailivat kuppejaan tv-ohjelmassa hymyssä suin. 

Naukkailua tv-kameroiden edessä 

Makupalat on myös matka suomalaiseen ruokahistoriaan. Poikien kehittämiä reseptejä kokkailtiin varmasti suomalaiskodeissa, sillä katsojia ohjelma keräsi parhaimmillaan 300 000.

Jannen ja Timon reseptit eivät olleet fine diningia, vaan ne oli tehty aidosti kotikokeille. Kaksikko kehitteli mitä erikoisempia makuyhdistelmiä. Yhdessä jaksossa lastenkutsuille kehiteltiin dippi, joka sisälsi tölkistä hedelmäcocktailia, majoneesia ja curry-maustetta ja aikuisempaan makuun uuniperunoita, joiden täytteeksi loihdittiin jotain ”eksoottista”, nimittäin banaania, raejuustoa, jokirapuja ja currya.

Valmistuipa lastenkutsuille perunamuusista, nakeista ja ananaksesta myös piiras. Ehkäpä näitä erikoisia yhdistelmiä voisi verrata nykyajan somen ruokailmiöihin, kuten esimerkiksi Tiktokissa leviävään pinaattikeittopastaan. 

Kyytipojaksi makuyhdistelmille kehiteltiin myös erilaisia booleja ja drinkkejä, joista yksi sisälsi muun muassa kermaa, lakkalikööriä ja sinistä likööriä.

Uutenavuotena kaksikko päätyi grillaamaan keskellä pakkasta otsalamput päässään. Kylkeen pojat sekoittelivat erilaisia lämpimiä alkoholidrinkkejä, kuten rommilla höystettyä teetä ja klassikkojuoma Irish Coffeeta, jossa kermavaahdon sijaan olikin tällä kertaa jäätelöä.  Niitä Timo ja Janne hörsivät tv-kameroiden edessä. Tuskinpa tällaiset reseptit ja naukkailut olisivat nykyaikana mahdollisia.

– Älyttömän hyvän makunen, apukokki Timo Nykyri toteaakin useampaan otteeseen maistellessaan reseptejä. 

Lue myös: Nostalgia kunniaan! – Seinfeld on neroutta

T
Janne Pekkala kertoi vuonna 2017 Kalevan haastattelussa joutuneensa vaihtamaan puhelinnumeronsa salaiseksi, kun hän alkoi saamaan keskellä yötä puheluita ympäri Suomea, kuten metsästysporukoilta, jotka kysyivät ohjetta villisian valmistamiselle. 

Makupalat on suoratoistomaailmassa jo vanha, mutta raikas tuulahdus nykyaikaan, joista tv-maailma voisi ottaa mallia: vatkainta voi sanoa tv-ohjelmassa Jannen tapaan hällävärkiksi, ja hälläväliä-asenteella tehdään nerokasta tv-viihdettä.

Pidetään kiinni kotimaisesta, aidosta meiningistä ja jätetään teennäisyys rapakon taakse. Siispä heitän yhden pyynnön Helsingin Pasilaan: Janne Pekkala ja Timo Nykyri takaisin televisioon!

Makupalat ja Juhlamakupalat katsottavissa Yle Areenassa. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
26.07.2022 13:26 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa