fbq
Sarjat

Tässä ovat vuoden 2022 parhaat tv-sarjat – joko olet katsonut nämä?

Katson toimitus listasi päättyvän vuoden tv-sarjojen parhaimmiston. Ota tästä tärpit loppuvuoden katselulistalle!

White Lotus, HBO Max

Jos pitää mustasta huumorista, Mike Whiten satiirinen draamakomediasarja uppoaa kuin kuuma veitsi voihin. Ensimmäinen kausi omalaatuisesta sarjasta nähtiin vuonna 2021, ja se kuittasi pitkän rivin tv-alan palkintoja, mutta uunituore kakkoskausi ei häviä sille yhtään. 

Kaudella joukko varakkaita lomailijoita saapuu White Lotus -luksuslomahotelliin Sisilian henkeäsalpaaviin maisemiin. Kiiltävän pinnan alla kytee kuitenkin monenlaista moskaa, joka pulpahtelee esiin riemastuttavalla tavalla tehden hahmoista naurettavia, mutta samalla tosia. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kaikki näyttelijät ovat erinomaisia ja dialogi terävää ja tarkkanäköistä. Erityismaininta loistavasta musiikista. Riemuksemme sarjasta puuhataan jo kolmatta kautta. 

Näkökulma: Jos rakastat vinksahtanutta huumoria, tässä tv-suositus: ”Veret seisauttavaa loistavuutta”

white lotus

Ohjaaja-käsikirjoittaja Jani Volasen tinkimätön visio on tullut tutuksi muun muassa hänen edellisessä sarjassaan M/S Romantic. 1980-luvun helsinkiläislähiöön sijoittuva riipaiseva mysteerisarja Munkkivuori menee huikeudessaan vielä pidemmälle. Myös lapsinäyttelijät tekevät hienoa työtä.

Ozark, Netflix

Kesällä päättynyt Ozark on jännitysdraamaa parhaimmillaan, joka vetoaa suomalaisiin myös luonnonkauniilla vuoristomiljööllään.

Better Call Saul, Netflix

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Breaking Badin spin-off on monien mielestä jopa emosarjaa parempi. Jännitystä luodaan onnistuneesti mässäilemättä väkivallalla liikaa, vaikka toki kartellimaailmaan väkivalta kuuluukin.

Sandman, Netflix

Sandmanin luoja Neil Gaiman panttasi vuosikymmeniä lupaa siihen, että hänen sarjakuvansa unien valtiaasta päätyisi liikkuviin kuviin. Hänen tarkan valvontansa alla syntynyt uutuussarja lunasti kuitenkin kaikki odotukset, ja synkän fantasian fanit saivat todellista herkkua tarjolle.

Sandman

1883, Sky Showtime

Taylor Sheridan vahvisti asemaansa tämän hetken suurimpana sarjamestarina Yellowstonen kouraisevalla western-esiosalla, jonka yhtäaikainen kauneus ja lohduttomuus hakevat vertaistaan.

Peacemaker, HBO Max

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Hauskinta pitkään aikaan! Roisista huumorista ja väkivallasta huolimatta supersankarisarjassa on myös selkeä tarina, ja päähahmo myös kasvaa koko sarjan ajan.

The Bear, Disney+ 

Kuuluisan chicagolaisen voileipäravintolan arki mullistuu sen uuden omistajan, maan parhaissa ravintoloissa työskennelleen keittiömestarin myötä. Ällistyttävän hienosti ohjattu sarja tasapainoilee hektisen, kiivaudessaan lähes dokumentaarisen ravintolakuvauksen ja mustalla huumorilla pippuroidun, psykologisen henkilödraaman välillä.

Rakkaat lapset, Yle Areena

Siskonpeti-nelikko ei petä, vaan Rakkaat lapset on hillittömän hauska sarja vinksahtaneen huumorin ystäville. Päähuomion vie kuitenkin pitelemätön Miitta Sorvali, joka pääsee revittelemään aivoinfarktin saaneen kirjailijan ja narsistiäidin Regina Vallaksen roolissa oikein kunnolla.

Rakkaat lapset

Niina Lahtinen tunnistaa itsessään Rakkaat lapset -sarjan raivoavan roolihahmonsa: ”Energiani purkautuvat monesti aggression kautta”

Outo kesä, Yle Areena

Outo kesä jatkoi Ylellä viime vuosina nähtyjen hienojen nuortensarjojen voittokulkua. Asuntomurroilla jännitystä tylsään teinielämäänsä hakevien Minnan ja Ainon tarina vakuuttaa. Pääroolien Elsi Sloanista ja Katja Lukkarisesta kuullaan vielä paljon.

Tukien varassa, Yle Areena 

Dokumenttisarja antaa laaja-alaisen näkökulman sille, miksi osa suomalaisista elää yhteiskunnan tukien varassa. Osa henkilöistä kerää sympatiat puolelleen, mutta suorastaan vihastuttaa käytöksellään: eikö aikuinen ihminen ole oppinut virheistään? 

Last Week Tonight with John Oliver, HBO Max 

26 Emmy-palkintoa voittaneesta uutissatiirista tekevät loistavan juontaja John Oliverin vitsit ja huikean taustatyön tekevä työryhmä. Ohjelma aiheutti pienen kohun syyskuussa, kun kuningatar Elisabet II:n kuolemaa käsitelleet vitsit sensuroitiin Ison-Britannian lähetyksessä.

Tytöt 18, Yle Areena

Tytöt

Dokumenttisarja vie hätkähdyttävän lähelle ongelmanuoren elämää. Tämän katsottuasi et katso enää arvostelevasti sitä ostarilla posket lommolla tupakkaa imevää teiniä, vaan tunnet häntä kohtaan syvää myötätuntoa. 

Tytöt 18: Huumenuori Malla, 17, haaveilee naimisiinmenosta elinkautisvangin kanssa: ”Koen, ettei minua ole rakastettu koskaan”

Billy the Kid, Elisa Viihde Viaplay
Viikingit-sarjan tekijöiden uutuus oli 1883:n ohella vannoutuneen länkkärifanin vuoden valopilkku.

The Good Fight, HBO MAX

Sarja sukeltaa chicagolaisen lakifirman surrealistisiin pyörteisiin Diane Lockhartin veturoimana. Vahvatahtoiset lakimiehet ratkovat omituisia tapauksia nokkelilla tempuilla, eikä kommelluksiltakaan vältytä. 

Rakastaa, ei rakasta, discovery+

Niille, jotka rakastavat draamaa ja myötähäpeän tunnetta. 90 päivää morsiamena -tyylinen reality, jossa seurataan ruotsalaisia, jotka ovat löytäneet rakkauden ulkomailta. Tämä ei ole niin överi kuin jenkkiversionsa, mutta paljon mehukkaampi kuin kotimainen versio Ensitreffit ulkomailla.

Seuraa meitä somessa